Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Θωμά Δημητρίου για τη χερσαία ζώνη
Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Θωμά Δημητρίου στη σύσκεψη φορέων για τη χερσαία ζώνη
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Φορέων,
καλησπέρα σας!
Ο κυβερνητικός βουλευτής, ήταν πολύ καθησυχαστικός στην ομιλία του!
Είπε, πως δεν παραχωρούνται ούτε το Δρέπανο, ούτε το Μακρυγιάλι αλλά μόνο ο χώρος που προορίζεται για τις εγκαταστάσεις της μαρίνας!
Άρα κακώς ανησυχούμε και κακώς συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα!
Τέτοιες υποσχέσεις έχουμε ακούσει πολλές και από πολλούς , όμως την απόδοση της Χερσαίας Ζώνης στο Δήμο δεν την έχουμε δει. Μας είπε ότι από τη συμφωνία του 2017 δεν έχει αλλάξει τίποτε! Και όμως έχει αλλάξει κάτι πολύ σημαντικό, ο νόμος. Με τον προηγούμενο νόμο, το Δημόσιο είχε τη διαχείριση και τον έλεγχο του λιμανιού και επιτρεπόταν η υπο-παραχώρηση μόνον ορισμένων δραστηριοτήτων χωρίς να θίγεται η χερσαία ζώνη, ενώ με το νέο νόμο παραχωρείται τουλάχιστον το 67% των μετοχών της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. , που σημαίνει ότι όλη η περιουσία του ΟΛΗΓ εκχωρείται στον ιδιώτη!
Ο κ. Καχριμάνης ήρθε σήμερα και ασχολήθηκε για πρώτη φορά μαζί μας για το ζήτημα του λιμανιού. Αφιέρωσε στη σύσκεψή μας περίπου τριάντα δευτερόλεπτα, κατά τα οποία μας βρήκε αδιάβαστους και απληροφόρητους και αποχώρησε γιατί είχε πέσει όπως είπε μία κολόνα της ΔΕΗ και έπρεπε να πάει να τη σηκώσει! Φαντάζομαι δεν θα τη σηκώσει ο ίδιος. Πρόλαβε όμως και μας μετέφερε την τηλεφωνική διαβεβαίωση που του έδωσε ο Υπουργός, ότι τίποτα από τη χερσαία ζώνη δεν παραχωρείται! Όλοι μας επομένως έχουμε λαθεμένη αντίληψη για το θέμα! Αλλά για ποιο λόγο δεν έχει αποδοθεί τόσα χρόνια η χερσαία ζώνη στο Δήμο, δεν μας είπε.
Ο κ. Πορφύρης μας παρουσίασε διαφορετικούς χάρτες από αυτούς που μας παρουσιάστηκαν όταν συζητούσαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί συμβαίνει αυτό, ποιοί και με ποιά δικαιοδοσία αλλάζουν τους χάρτες, μήπως αυτό γίνεται για «να θολώνουν τα νερά», να προκαλέσουν σύγχυση;
Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτήν που Δήμαρχος, κυβερνητικός βουλευτής, Περιφερειάρχης και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΗΓ προσπάθησαν να μας παρουσιάσουν.
- Γιατί με τη σύμβαση παραχώρησης της 3 /2 /2002, παραχωρήθηκε εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου στην ΟΛΗΓ ΑΕ το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, των κτιρίων και των εγκαταστάσεων της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
- Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ στο δελτίο τύπου στις 22/4/2021 όταν ανακοίνωσε τα επτά επενδυτικά σχήματα της Β’ φάσης για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΗΓ ΑΕ, μας υπενθυμίζει ότι στην εν λόγω εταιρεία έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, των αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.
- Γιατί ο ΟΛΗΓ προέβη επειγόντως στις εγκρίσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που δεν υπήρχαν για τα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας και Πλαταριάς, απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραχώρησή τους.
Άρα δημοπρατούνται τα πάντα και η σημερινή σύσκεψη φορέων ως μορφή αντίδρασης, έρχεται καθυστερημένα.
Σήμερα, σε ένα θεσπρωτικό site είδαμε τον κυβερνητικό βουλευτή, να φωτογραφίζεται στο Δρέπανο με την πρόεδρο του ΟΛΗΓ δίπλα στο μηχάνημα καθαρισμού της παραλίας. Με την ενέργεια αυτή ο βουλευτής στέλνει το μήνυμα, ότι αναγνωρίζει στον ΟΛΗΓ την κυριότητα του Δρεπάνου και όχι στο Δήμο που το διεκδικεί. Ποιούς εμπαίζει όταν λίγες ώρες μετά, συμμετέχει στην σημερινή μας σύσκεψη και μας λέγει αυτά που ακούσαμε, ότι δηλαδή δεν παραχωρούνται το Δρέπανο και το Μακρυγιάλι;
Για τη σημερινή σύσκεψη, εκτός του Εμπορικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου, οι υπόλοιποι φορείς δεν είχαν εκφραστεί νωρίτερα, εκφράστηκαν όμως εδώ στη σύσκεψη και δήλωσαν ότι θα συντονιστούν, στηρίζοντας την κοινή προσπάθεια.
Από το ΤΕΕ γιατί δεν τοποθετούνται; Το ΤΕΕ είναι επιστημονικός σύμβουλος της Ελληνικής Πολιτείας και θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή του για το θέμα που συζητάμε. Γιατί σιωπά;
Ως Δημοτική Παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» και ως ΝΕ Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση – πώληση της ΟΛΗΓ ΑΕ ( θα δημοπρατηθεί τουλάχιστον το 67% ).
Θυμίζω ότι από το λιμάνι της Καβάλας παραχωρείται μία προβλήτα για συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως προέβλεπε ο νόμος 4597/2019 και όπως γίνεται στο 87% των λιμένων της Ευρώπης.
Γιατί δεν επέλεξαν την ίδια διαδικασία και για το λιμάνι μας;
Αν είχε επιλεγεί αυτή η διαδικασία δεν θα ανησυχούσαμε τώρα για τη χερσαία ζώνη, γιατί απλά θα παρέμενε στο δημόσιο και δεν θα πήγαινε σε ιδιώτη!
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν;
Άμεσα να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή για να χαράξει τα όρια του αιγιαλού όπου δεν υπάρχουν και να τα επαναχαράξει όπου έχουν μεταβληθεί λόγω επιχωματώσεων.
Η διαδικασία αυτή μαζί με τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της χερσαίας ζώνης, η οποία νομιμοποίηση απ’ ότι μας έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένα σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ήδη γίνει, είναι προϋπόθεση για να αποδοθεί με νόμο η χερσαία ζώνη στο Δήμο.
Σήμερα ως σύσκεψη φορέων τι κάνουμε;
Πρέπει ομόφωνα να διεκδικήσουμε ώστε άμεσα να αποδοθούν στο Δήμο όλες οι παραλίες των Συβότων και της Πλαταριάς, το Μακρυγιάλι, το Δρέπανο, ο ποδηλατόδρομος, όλος ο χώρος στα Πλατάνια μαζί με τα γήπεδα τένις, το Πάνθεον, το Παλιό Λιμάνι με το Τελωνείο και το πάρκινγκ, το πάρκινγκ μπροστά από την Αστυνομία, ο παραλιακός δρόμος μέχρι την Εγνατία και όλοι οι χώροι όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες εμπορικές και εστίασης.
Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους του λιμανιού Σαγιάδας, όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες εμπορικές και εστίασης, να αποδοθούν στο Δήμο Φιλιατών.
Τα παραπάνω δεν πρέπει να τα περιμένουμε ως δώρα, που θα μας τα δώσουν κάποιοι από αβροφροσύνη, γιατί δεν είμαστε επαίτες. – Απαιτούμε να μας δοθούν γιατί είναι υπόθεση ζωής για το Δήμο , για το νομό για την Ήπειρο και – διεκδικούμε να μας δοθούν ανταποδοτικά τέλη από τη κίνηση του λιμανιού, όπως συνέβαινε μέχρι το 2000, για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες της χερσαίας ζώνης.
Τέλος συμφωνώ ότι για να εισακουστούμε, πρέπει να προβούμε σε δυναμική κινητοποίηση και να κλείσουμε το λιμάνι. Δυστυχώς εδώ που έφτασαν τα πράγματα, είναι η μόνη μορφή αγώνα που μας έχει απομείνει για να φέρει αποτέλεσμα!
Θωμάς Δημητρίου Δημοτικός Σύμβουλος
Συντονιστής ΝΕ Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ.
ΥΓ 1. Πιστεύω ότι η σύσκεψη φορέων συγκαλείται από το Δήμο όχι για να στοιχηθούν οι φορείς πίσω από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε να αποτελέσει άλλοθι και εφησυχασμό ότι έπραξε το καθήκον του, αλλά ως μία ανοιχτή συνέλευση συζητά προτάσεις και παίρνει με δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσεις, τις οποίες και υποστηρίζει.
2. Κατά την σύσκεψη, η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, τάχθηκε κατά της πώλησης των λιμανιών και φυσικά υπέρ της απόδοσης της χερσαίας ζώνης στους Δήμους.