Σύνοδος για τη Συρία: Σε αναζήτηση δράσεων για της εδραίωση της ειρήνης (video)

Τετραμερής διάσκεψη για την Συρία στην Κωνσταντινούπολη, με την συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας. Οι τέσσερις ηγέτες κάθισαν για πρώτη φορά μαζί στο τραπέζι των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με θέμα το μέλλον της Συρίας.

Ο βασικός στόχος της Συνόδου, όπως τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, που πρώτος πήρε το λόγο είναι να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στη Συρία και να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα υπό την αιγίδα και επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε την ανάγκη να συσταθεί το γρηγορότερο μία Συνταγματική Επιτροπή για τη Συρία, ενώ κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να επιδείξουν μεγαλύτερη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την προθυμία του, η Ρωσία να συμμετέχει ενεργά σε αυτό το εγχείρημα εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, ώστε η Τουρκία να σταματήσει τη δημιουργία μεμονωμένων αποστρατικοποιημένων ζωνών στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί από κοινού μία αποστρατικοποιημένη ζώνη 20 χιλιόμετρων που θα χωρίζει τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες από εκείνα που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Για πολιτική λύση στη Συρία, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στη χώρα με τη συμμετοχή και των Σύρων της διασποράς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να αυξηθεί η πίεση απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Α.Μενούτης

Σχετική είδηση: Σύνοδος Τουρκίας-Ρωσίας-Γαλλίας-Γερμανίας για την κατάσταση στη Συρία

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Δήμητρα Λαχουρή

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: