Συναντήσεις Υδατοκαλλιεργητών με τους βουλευτές Θεσπρωτίας

«Συνάντηση Συλλόγου και ΠΟΑΥ με το Βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα»

Με το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, συζήτησαν, την Τρίτη 03/01/2023, τα ΔΣ του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών και της Περιοχής Ανάπτυξης Οργανωμένων Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη χορήγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, άδειας εγκατάστασης στη Λωρίδα Σαγιάδας, μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών και ασφαλτικών. 

 Οι εκπρόσωποι του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών επεσήμαναν στο βουλευτή τους κινδύνους, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, απώλειας θέσεων εργασίας κλπ που ενέχει μια ενδεχόμενη εγκατάσταση τέτοιας δραστηριότητας στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται το σύνολο σχεδόν των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας του Νομού. 

Ταυτόχρονα του γνωστοποίησαν ότι έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την οποία ζητείται η ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας εγκατάστασης. 

Ο βουλευτής, ο οποίος είναι γνώστης του ζητήματος τόσο από τη θητεία του ως Νομαρχιακός σύμβουλος όσο και ως Νομάρχης Θεσπρωτίας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν και προέκυψε το θέμα, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στον κλάδο και σημείωσε ότι θα είναι παρών στη συνάντηση που έχουν ζητήσει – και αναμένεται να οριστεί – οι εκπρόσωποι των Ιχθυοκαλλιεργητών με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε με την παρουσία του να συμβάλλει και αυτός στην καλύτερη κατανόηση εκ μέρους του Υπουργείου της σοβαρότητας του ζητήματος και να συνδράμει έτσι στην άμεση ανάκληση της προσβαλλόμενης απόφασης. 

«Συνάντηση Συλλόγου και ΠΟΑΥ με το Βουλευτή Μάριο Κάτση»

Το βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριο Κάτση, ενημέρωσαν την Τετάρτη 04/01/2023 τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων  του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών και της Περιοχής Ανάπτυξης Οργανωμένων Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας για τα προβλήματα που δημιουργεί στις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας η χορήγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, άδειας εγκατάστασης στη Λωρίδα Σαγιάδας, μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών και ασφαλτικών. 

Το ζήτημα της αδειοδότησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας απασχολεί την περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια και έχει συγκεντρώσει τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου. 

Οι ιχθυοκαλλιεργητές γνωστοποίησαν στο βουλευτή ότι έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την οποία τεκμηριώνεται η θέση τους για ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας εγκατάστασης. 

Ο βουλευτής με τη σειρά του, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου για την αντίθεσή του στη δημιουργία της επιχειρούμενης δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή και την πρόθεσή του άμεσα να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να ασκηθεί ο προβλεπόμενος κοινοβουλευτικός έλεγχος και το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή.