Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Συνάντηση δημάρχου Ηγουμενίτσας με γ.γ. υπουργείου Πολιτισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου συναντήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, παρουσία του Προϊσταμένου της ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας κ. Γιάννη Χουλιαρά, του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Ηπείρου κ. Βασίλη Κασκάνη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, τέθηκαν αναλυτικά τα σημεία συνεργασίας μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ. και του Δήμου. 

Αναλυτικότερα ο Δήμαρχος παρουσίασε το σχέδιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου χώρο (πάρκινγκ, δημιουργία κυκλικού κόμβου στην είσοδο του Α.Μ. – διασταύρωση Δρεπάνου) καθώς και στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου – αστικού δασυλλίου Ηγουμενίτσας. Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών θα είναι η γενικότερη αναβάθμιση των περιοχών που βρίσκονται τα δύο σημαντικότερα μνημεία της πόλης, κάτι που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της λειτουργίας και την αύξηση της επισκεψιμότητας. Από την πλευρά του το ΥΠ.ΠΟ. αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου εκδηλώσεων εντός του Κάστρου, αλλά και μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων να επιτρέψει τη λειτουργία αναψυκτηρίου στο χώρο, με ευθύνη του Δήμου. 

Επίσης, ο κ. Νταής ενημέρωσε για το σχεδιασμό του έργου στο Μαργαρίτι, στο πλαίσιο του οποίου – μεταξύ άλλων παρεμβάσεων στο κέντρο του χωριού – θα διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δύο σημαντικά μνημεία της περιοχής (Κάστρο και μιναρές). Συζητήθηκε ακόμη η προοπτική να λειτουργήσουν τόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο, όσο και τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής ως πόλοι έλξης για τους τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για στενή συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την επανάχρηση του Ξενία, το οποίο όπως είναι γνωστό είναι κηρυγμένο νεότερο μνημείο της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.  

Τέλος, οργανώθηκε η στενότερη συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ., ενόψει και της έναρξης των διαδικασιών εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η επίσκεψη του κ. Γ.Γ. στην Ηγουμενίτσα έγινε στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας εύχεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας να είναι ένα από τα πρώτα που θα λάβουν την σχετική πιστοποίηση και δεσμεύεται να συνδράμει με όσες δυνάμεις έχει προς το σκοπό αυτό.