Στο ΣτΕ προσφεύγει η Εκκλησία – Ο Ιερώνυμος θα τελέσει Αγιασμό των Υδάτων

Ύστερα από πρόταση του προς την ΔΙΣ η οποία αποφάνθηκε ομόφωνα θετικά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάπου στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα, και θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Αν και η τελετή θα είναι ιδιαίτερα λιτή με τον Αρχιεπίσκοπο μόνο, συνοδευόμενο από έναν διάκονο, ο συμβολισμός είναι εξαιρετικά ισχυρός αφού η ΚΥΑ απαγορεύει ρητώς αυτές τις τελετές και δεν προβλέπει την παραμικρή εξαίρεση. Το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και προς τους κάθε λογής αντιφρονούντες είναι σαφές: Ο Αρχιεπίσκοπος ηγείται προσωπικά των αντιδράσεων.

Συλλογική προσφυγή και των 82 Μητροπόλεων στο ΣτΕ 

Η δεύτερη εξίσου ηχηρή ενέργεια της Εκκλησίας η οποία δεν έχει προηγούμενο, είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας όχι της Αρχιεπισκοπής ή της Ιεράς Συνόδου αλλά του συνόλου των 82 Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών, ολόκληρη η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλέον ανώτατο επίπεδο της προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά κυβερνητικής απόφασης κλιμακώνοντας την σύγκρουση και σε νομικό επίπεδο.

Προφανώς μέχρι να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η απόφαση, ο κορονοϊός ίσως και να μας έχει αφήσει, όμως ο συμβολισμός που θα έχει στείλει η Εκκλησία θα μείνει.

Για να γίνει αντιληπτό το εύρος του ζητήματος, αρκεί να υπενθυμίσουμε πως είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία αρνείται επίσημα με συνοδική απόφαση να τηρήσει νόμο ή κυβερνητική απόφαση και μπαίνει στη διαδικασία μιας τόσο σημαντικής δικαστικής διαμάχης.

Το τι θα ακολουθήσει είναι δύσκολο να προβλεφθεί αφού πλέον Εκκλησία και Κυβέρνηση εισήλθαν σε αχαρτογράφητα ύδατα. Σίγουρα πάντως οι εκπλήξεις δεν θα λείψουν.

πηγή: real.gr /orthodoxia.info

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box