periodikostep.gr

Στην βουλή η προστασία του ναού της Παναγίας της Παραμυθιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 

Κ. Μάλαμα : Έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος ως προς την προστασία της Παναγίας της Παραμυθιάς;

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την συντήρηση, προστασία κι ανάδειξη του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Η ερώτηση κατατίθεται σε συνέχεια επισημάνσεων της τοπικής κοινωνίας της Θεσπρωτίας. 

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, πρόκειται για ένα χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ 145690/6419 ΦΕΚ 41/Β/1957-02-08), το οποίο κτίστηκε την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, με λειτουργία αρχικά καθολικού Μονής, στη συνέχεια επισκοπικού ναού και σήμερα κοιμητηριακού ναού. Πρόκειται για εκκλησιαστικό οικοδόμημα της υστεροβυζαντινής περιόδου, σπάνιου ναοδομικού τύπου, με τεράστια θρησκευτική, πολιτιστική κι ιστορική αξία. 

Όμως, το μνημείο χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη και παρεμβάσεις συντήρησης, προστασίας κι ανάδειξης, ανάγκη την οποία έχει επισημάνει κι η ίδια η κυρία Υπουργός Πολιτισμού κατα την επίσκεψη της στο χώρο πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα έρωτα την Υπουργό Πολιτισμού εάν έχει συντελεστεί πρόοδος σε σχέση με τις μελέτες συντήρησης, προστασίας κι ανάδειξης του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παναγίας στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2024 

Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού 

Θέμα : Έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος σε σχέση με τις δεσμεύσεις της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού, ως προς τις παρεμβάσεις για την συντήρηση, προστασία κι ανάδειξη του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας; 

Η κυρία Υπουργός Πολιτισμού, τον Νοέμβριο του 2022, επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία. Πρόκειται για ένα χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ 145690/6419 ΦΕΚ 41/Β/1957-02-08), το οποίο κτίστηκε την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, με λειτουργία αρχικά καθολικού Μονής, στη συνέχεια επισκοπικού ναού και σήμερα κοιμητηριακού ναού. Πρόκειται για εκκλησιαστικό οικοδόμημα της υστεροβυζαντινής περιόδου, σπάνιου ναοδομικού τύπου, με τεράστια θρησκευτική, πολιτιστική κι ιστορική αξία.

Με τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις συμφωνεί πλήρως κι η κυρία Υπουργός Πολιτισμού, η οποία σε σχετικό δελτίο τύπου της μετά την επίσκεψη της στο μνημείο τόνισε ότι “ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό μνημείου, υψίστης θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας για τον τόπο”. Παρουσία, μάλιστα υψηλόβαθμων υπηρεσιακών, πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων τόνισε ότι “Για τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξή του, καθίσταται αναγκαία η σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης με τη συνεργασία σειράς ειδικών επιστημόνων”. 

Επειδή η κοινωνία της Θεσπρωτίας, αλλά κι οι πολίτες της χώρας που αγωνιούν για την προστασία της πολιτιστική μας κληρονομιάς αναμένουν την τήρηση αυτής της δέσμευσης της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού. 

Ερωτάται η κυρία Υπουργός Πολιτισμού : 

Έχει συντελεστεί πρόοδος σε σχέση με τις μελέτες συντήρησης, προστασίας κι ανάδειξης του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παναγίας στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας; 

Η ερωτούσα βουλευτής 

Κυριακή Μάλαμα 

Exit mobile version