ΣτΕ: Έκρινε αντισυνταγματικές σημαντικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν ζωτικής σημασίας διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με σειρά αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν κατά πλειοψηφία και δημοσιεύθηκαν σήμερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανατρέπει διατάξεις του πολυσυζητημένου νόμου 4387/16. Ωστόσο, η εφαρμογή των συνολικά πέντε αποφάσεων δεν έχει αναδρομική ισχύ γεγονός που όπως εκτιμούν νομικοί «φρενάρει» τις τυχόν διεκδικήσεις ασφαλισμένων.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έκριναν συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό των αποφάσεων τους είναι σύμφωνη με το σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους καθώς οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους.

Στην απόφαση καταγράφηκε μειοψηφία η οποία τάχθηκε υπέρ της προσφυγής των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν του ΕΦΚΑ, λόγω της ειδικής σχέσης τους με το δημόσιο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε συνταγματική, με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων, τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014, οι οποίες ήταν ήδη μειωμένες, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχτηκαν, εξάλλου, ότι σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Νάσος Μπράτσος
Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: