Σταύρος Τόκας: Ο στόχος πρέπει να είναι η ποιοτική παραγωγή με προστιθέμενη αξία

Ο υποψήφιος με την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου, Σταύρος Τόκας, εν όψει των εκλογών παραχώρησε στο περιοδικό Step την ακόλουθη συνέντευξη:

Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφασίσατε να συμμετέχετε στις εκλογές ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αλέξανδρου Καχριμάνη;

Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές είχα θέσει υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Όλγας Γεροβασίλη, και πρέπει να πω ότι πρόκειται για μία αξιόλογη πολιτικό, κάτι που αποδεικνύεται και από την πορεία της. Τότε έκρινα ότι μέσα από αυτόν τον συνδυασμό θα μπορούσα να συνεισφέρω στον τόπο μου.

Για τις επερχόμενες εκλογές πήρα μια άλλη απόφαση και αξιολογώντας πιο ρεαλιστικά τις καταστάσεις αποφάσισα να συμπορευτώ με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης πέρα από κάθε αμφιβολία είναι ένας πετυχημένος περιφερειάρχης και σε τοπικό επίπεδο πρόκειται για τον μοναδικό άνθρωπο που έχει παράξει έργο με ουσία και συνέπεια.

Θεωρώ ότι είναι μεγάλη «τύχη» για μένα να είμαι στο ψηφοδέλτιο ενός υποψήφιου περιφερειάρχη που έχει σχέδιο ανάπτυξης της Ηπείρου, όραμα και αποτελεί δύναμη ελπίδας και προοπτικής. Και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Step θα ήθελα να τον ευχαριστήσω από «καρδιάς» που με επέλεξε για πορευτούμε μαζί στην περαιτέρω προσπάθεια ανάπτυξης της Ηπείρου.

Τα στατιστικά μας στο periodikostep.gr

Ποιες θα είναι οι βασικές σας  προτεραιότητες, σε ποια θέματα θα δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα;

Μία βασική μου προτεραιότητα θα είναι ο πρωτογενής τομέας, που τον κατέχω καλά. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν πάντα η ατμομηχανή της οικονομίας και τα θεμέλια της θα έλεγα. Βέβαια πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, μιας και διανύουμε την ψηφιακή εποχή, και να αλλάξουμε νοοτροπία. Αυτό που γινόταν, να στηριζόμαστε μόνο στις επιδοτήσεις δεν μπορεί να ισχύει πλέον. Ο στόχος μας τώρα πρέπει να είναι η επίτευξη ποιοτικής παραγωγής με προστιθέμενη αξία.

Οπότε πρέπει να προσανατολιστούμε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την τυποποίηση, την ποιότητα, την ταυτότητα… μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την εξωστρέφεια. Υπάρχουν τα εργαλεία, όπως η αξιοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων και οι διεθνείς εκθέσεις ώστε τα προϊόντα μας να μπορούν να διατεθούν άμεσα, από τον πρωτογενή τομέα οπουδήποτε, είτε σε τοπικό, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για να τα πετύχουμε βέβαια αυτά πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να αποχτηθεί η τεχνογνωσία. Και φυσικά να βρεθούν τα κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και τις κατάλληλες υποδομές.

Κατά την γνώμη σας ποια είναι τα πλεονεκτήματα του νομού και τι πρέπει να γίνει ώστε να τα εκμεταλλευτούμε;

Ο νομός μας αλλά και η Ήπειρος γενικότερα  έχει μια σπάνια φυσική ομορφιά καθώς μπορείς να συναντήσεις τα πάντα. Βουνά, φαράγγια, ποτάμια, πηγές, δάση, παραλίες, πεδιάδες….  Και κάθε σημείο της πλαισιώνεται από μια πλούσια ιστορία, μια πλούσια μυθολογία και έναν άχαστο πολιτισμό. Να λοιπόν το στοίχημα: Να συνδυάσουμε όλα αυτά τα στοιχεία και να δημιουργήσουμε ένα brand name αξιοζήλευτο για το τουριστικό μας προϊόν.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον εναλλακτικό τουρισμό και όχι μόνο για λίγους μήνες αλλά για όλο τον χρόνο. Ο εναλλακτικός τουρισμός από την φύση του όχι μόνο δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις για το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον αλλά προάγει τα ήθη και έθιμα καθώς και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ τουριστών και ντόπιων.  

Σε προσωπικό επίπεδο τι θα λέγατε στον ψηφοφόρο ώστε να σας επιλέξει;

Θα τους έλεγα ότι έχω μεγάλη διάθεση να προσφέρω με τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου στον τόπο, είμαι εργατικός και ειλικρινής.

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Πρώτο από όλα θα ήθελα να πω στους συμπολίτες μου να μην επιλέξουν την αποχή από τις κάλπες και να ψηφίσουν αυτούς που θεωρούν πως είναι ικανότεροι για να υπηρετήσουν τον τόπο.

Όσο για τον συνδυασμό «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» και μένα προσωπικά, θα αγωνιστούμε με σεβασμό για τις επόμενες γενιές, με αγάπη για τον τόπο, με εργασία, ήθος και ανιδιοτέλεια για να σηκώσουμε την Θεσπρωτία και την Ήπειρο πιο ψηλά. Εκεί που της αξίζει!

Βιογραφικό

  • Επιχειρηματίας στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία
  • Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών
  • Μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας τα έτη 2012-2017
  • Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στις εκλογές 2014

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box