[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση: Έχω συνηθίσει αυτά που κλείνω να την τα ξανανοίγω (Βίντεο)

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση: Έχω συνηθίσει αυτά που κλείνω να την τα ξανανοίγω (Βίντεο)

Μία συνέντευξη με την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση έχει πάντα ενδιαφέρον, και φυσικά η άποψη της έχει βαρύνουσα σημασία καθώς την αυτοδιοίκηση την γνωρίζει πολύ καλά. Μιλήσαμε για την αυτοδιοίκηση, την Θεσπρωτία, τον δήμο Σουλίου, το σχολείο Βούλγαρη αλλά και για τις φιλοδοξίες της.

Κατά πόσο η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πραγματικά αυτοδιοίκηση ή εξαρτάται από την κεντρική εξουσία;

Η αυτοδιοίκηση δεν είναι καθόλου αυτοδιοίκηση και σαφέστατα εξαρτάται και κατευθύνεται από την κεντρική εξουσία. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό να γίνεται και το κύριο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι έρχονται αρμοδιότητες  και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης  αλλά δεν έρχονται οι ανάλογοι πόροι. Επίσης όλες οι αποφάσεις με πρόσχημα την νομιμότητα ελέγχονται και ως προς την σκοπιμότητα. Αυτό δεν δίνει την δυνατότητα είτε μιλάμε για το πρώτο είτε για το δεύτερο βαθμό,  επί της ουσίας να μην ασκούν αυτοδιοίκηση αλλά να ασκείται ετεροδιοίκηση με ότι προβλήματα μπορεί να δημιουργεί κάτι τέτοιο.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία;

Σαφέστατα πρέπει να αλλάξει, να υπάρχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες , οι οποίες για να μπορέσουν να ασκηθούν πρέπει να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους και το ανάλογο στελεχιακό δυναμικό. Ένα πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης το οποίο περιέργως  δεν λύνεται ποτέ. Επίσης καλό θα ήτανε όταν νομοθετούν να μην νομοθετούν με βάση το «κράτος των Αθηνών» αλλά να λαμβάνουν υπόψη ότι κάθε περιοχή έχει  τις δικές της ιδιαιτερότητες και με βάση αυτές να διαμορφώνονται οι νόμοι που αφορούν την αυτοδιοίκηση και τις αρμοδιότητες της.

Πολλοί λένε ότι η Περιφέρεια δεν προσφέρει όσα θα έπρεπε στην Θεσπρωτία. Είναι αλήθεια ή είναι ένας αστικός μύθος;

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις στην Θεσπρωτία. Καταρχάς έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα του περιβάλλοντος ολοκληρώνοντας όλα τα έργα αποχέτευσης που ήταν σε εξέλιξη και δημιουργώντας και άλλα ώστε σε όλα τα παράλια της Θεσπρωτίας  αλλά και στους οικισμούς δεύτερης κατηγορίας να γίνουν αποχετεύσεις. Επίσης το θέμα του οδικού δικτύου, το οποίο έχει να κάνει και με το κεντρικό οδικό δίκτυο και με τις προσβάσεις σε παραγωγικές μονάδες. Είναι γνωστό ότι στο κομμάτι της ασφάλειας  έδωσε μεγάλη βαρύτητα στους κόμβους, πραγματοποιούνται πάρα πολλοί κόμβοι σε όλη την Θεσπρωτία, στον καθαρισμό των παραλιών, σε μελέτες και έργα ανάπτυξης όπως είναι η μελέτη που γίνεται για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Σουλίου ή το να βάλει το Σούλι σε οικισμούς χωρικής επέμβασης, που είναι κάτι πολύ σημαντικό για το Σούλι. Και άλλες πολλές παρεμβάσεις όπως ο δρόμος που γίνεται στην λωρίδα Σαγιάδας για να διευκολυνθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες και σε θέματα που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία, καθαρισμοί των ποταμών…. Αναφέρω ένα κομμάτι έργων που γίνεται αλλά όπως είπα στην αρχή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ως Θεσπρωτοί, επειδή σαφέστατα έχει πέσει μια μεγαλύτερη βαρύτητα προς τα Γιάννενα, είμαστε εδώ για να διεκδικούμε συνεχώς. Επίσης να πω ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις και στο θέατρο των Γιτάνων και σε πολλούς χώρους αρχαιολογικής αξίας από την περιφέρεια. Συνεχίζουμε ως περιφερειακοί σύμβουλοι της Θεσπρωτίας σε συζήτηση με τον περιφερειάρχη να διεκδικούμε και να ζητάμε περισσότερα ή τέλος πάντων αυτά που μας αναλογούν ή ίσως κάτι παραπάνω γιατί είμαστε η πύλη της Ελλάδας στην Δύση  και μας πρέπει περισσότερη προσοχή και αυτό το παλεύουμε.

Ο κ. Καχριμάνης πόσο εύκολος είναι στην συνεργασία σας;

Ο κ. Καχριμάνης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, είναι αρκετά έξυπνος άνθρωπος, και παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά χρόνια στις διάφορες θέσεις, έχει καινοτόμες ιδέες. Δεν είναι πολύ εύκολος άνθρωπος και αυτό είναι που τον κάνει ξεχωριστό. Δηλαδή πάρα πολλές φορές υπάρχουν πράγματα τα οποία προχωράνε με δική του ευθύνη, όπως και τα περισσότερα γιατί αυτός ηγείται, και εμείς τα μαθαίνουμε αργότερα γιατί «πάει με χίλια» . Η συνεργασία η δικιά μου με τον περιφερειάρχη έγκειται σε επίπεδα σεβασμού και αλληλοεκτίμησης, όπως είπαμε και πριν, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Έχει πάρα πολλά στο μυαλό του και όταν είμαστε ήρεμοι και κουβεντιάζουμε δρούμε ακόμα καλύτερα προς όφελος της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου γενικότερα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Θεσπρωτίας και τι δεν έχει πάει καλά και είμαστε στις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας;

Η Θεσπρωτία έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι η φύση της, το παρθένο περιβάλλον, είναι η ιστορία, η παράδοση, ο πολιτισμός. Παρόλα αυτά είναι η φτωχότερη περιοχή στην Ήπειρο ή και γενικότερα. Ίσως φταίμε και εμείς. Η αλήθεια είναι ότι η μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε κάποια στιγμή για πολλούς και διαφόρους λόγους, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, λίγο άφησε πίσω κάποια πράγματα τα οποία  καθυστέρησαν την ανάπτυξη. Δεν ξέρω αν η κρίση, αν όλα αυτά που μας προέκυψαν το τελευταίο διάστημα διαφοροποίησαν λίγο την κατάσταση. Ένα θέμα αρκετά σοβαρό και σημαντικό που βλέπω εγώ, είναι ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην καλλιέργεια της γης αρχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αυτής, παρόλα τα προβλήματα με τις αρδεύσεις και το κόστος το ενεργειακό φαίνεται να υπάρχει μια ελπίδα σε αυτό το κομμάτι. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι και το κεντρικό κράτος να καταλάβει ότι κάθε περιοχή πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και με σοβαρότητα και αυτό που τόσα χρόνια λέω είναι ότι δεν μπορεί μια περιοχή η οποία έχει τόσο πολύ νερό λόγω βροχοπτώσεων, έχει ήλιο, να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας με σωστό και στοχευμένο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσει, ειδικά ο πρωτογενής τομέας, να είναι βιώσιμος. Όπως επίσης και το γεγονός της προσπάθειας για παράταση της διάρκειας της παρουσίας του τουρισμού στην περιοχή μας είτε στα παράλια με τις εξαιρετικές μας θάλασσες είτε στην ενδοχώρα για εναλλακτικές δραστηριότητες.

Αν έρθουμε λίγο στον δικό μας δήμο, είστε ικανοποιημένη από την δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση;

Δεν θα μπορούσε ένα άτομο με την δική μου αυτοδιοικητική εμπειρία, 22-23 χρόνια, να μην πει ότι είμαι δίπλα στην νέα δημοτική αρχή. Έτσι ώστε όταν μου ζητηθεί  οποιαδήποτε άποψη ή οποιαδήποτε βοήθεια να την παρέχω, όπως και κάνω. Ίσως θα μπορούσανε να απευθύνονται περισσότερο, τους έχω δώσει το δικαίωμα να συζητήσουμε για ότι πιθανό χρειαστούν. Έπεσαν σε δύσκολη περίοδο όπως ήταν και οι προηγούμενοι, η δική μας θητεία χαρακτηρίστηκε από το μνημόνιο, τα capital control, την αλλαγή του νόμου δημοσίων συμβάσεων, τώρα ήταν ο κορονοϊός, ο πόλεμος… είναι δυσκολίες. Να ξέρετε θα είμαι δίπλα στην δημοτική αρχή όταν και εφόσον μου ζητηθεί. Και βέβαια σε περιφερειακό επίπεδο, στο κομμάτι του σχεδιασμού, γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν να κατευθύνουμε κάποιες παρεμβάσεις της περιφέρειας και όχι μόνο προς όφελος της ανάπτυξης  και της προόδου του τόπου. Τα πράγματα είναι δύσκολα, τα γνωρίζουμε πολύ καλά, ως προηγούμενη δημοτική αρχή δρομολογήσαμε πάρα πολύ σημαντικά έργα της περιοχής, τόσο στο κομμάτι των υποδομών που υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, στις υδρεύσεις, τις αποχετεύσεις, όσο και στο κομμάτι της ανάπτυξης όπως ήταν η ένταξη σε πρόγραμμα του σχολείου Βούλγαρη, οι παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις, κομμάτια της αγροτικής οδοποιίας. Όμως οι ανάγκες ποτέ δεν σταματάν και για αυτό το λόγο όπως είπα εξαρχής, νομίζω ότι εκτός από καλοπροαίρετη κριτική, μόνο όποιος έχει συγκεκριμένες απόψεις και ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μπορεί να τις λέει. Εδώ είμαστε όλοι να σταθούμε δίπλα στην δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή κάνει την δουλειά της, η αντιπολίτευση κάνει την δουλειά της, εξάλλου μία κραταιή αντιπολίτευση κρατάει και την δημοτική αρχή σε εγρήγορση και την κάνει πιο προσεκτική. Εδώ είμαστε όλοι να βοηθήσουμε για το καλό του τόπου.

Ένα έργο που αναφέρατε και εσείς είναι το σχολείο Βούλγαρη, όπου αυτήν την στιγμή γίνονται έργα. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

Το σχολείο Βούλγαρη…. Στην δημοτική ομάδα αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης θητείας είχα πει ότι αν καταφέρουμε επιτέλους να βάλουμε σε μια σειρά το σχολείο Βούλγαρη θα είναι η ώρα που εγώ θα αποσυρθώ, και το οποίο έκανα. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, με απασχόλησε πάνω από 15 χρόνια και όσο ήμουν στην δημοτική αρχή αλλά και πριν που ήμουν νομαρχιακή σύμβουλος. Σε όλη την διάρκεια της δημοτικής θητείας μας απασχολούσε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι καταφέραμε το εντάξαμε στο ΕΠΑνΕΚ με ποσό 2,5 εκατομμυρίων και μετά κάναμε και την επικοινωνία με την οικογένεια Βούλγαρη έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε, αν θέλετε, την στήριξη τους ώστε μέσα στο σχολείο Βούλγαρη να υπάρχει σαφής παρουσία της οικογένειας, κάτι το οποίο θα ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής. Καθυστερήσεις υπήρχαν, αυτό νομίζω ότι το λέει και η ίδια δημοτική αρχή, μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους, παρόλα αυτά κτιριακά γίνεται τώρα. Ο τρόπος που το εντάξαμε είναι σαν χώρος τέχνης, πολιτισμού, ιστορίας και εκπαίδευσης. Επιμένουμε σε κάτι τέτοιο με διαφοροποιήσεις οι οποίες να μην βάζουν σε επικινδυνότητα το έργο αλλά να είναι προς όφελος της ανάπτυξης. Το βασικό στην σκέψη την δικιά μας εκτός της ΧΟΠ που μας βοήθησε να ενταχθούμε το 2018 στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο είναι να υπάρχει μια προβολή της ιστορίας του τόπου Βούλγαρη – Παραμυθιά – Αχέροντα – Σούλι και να υπάρχουν και παιδιά στο χώρο έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένος και ο ευεργέτης, η οικογένεια Βούλγαρη που το θέλανε να γίνει σχολείο στο παρελθόν.

Είχατε δηλώσει σε μια άλλη συνέντευξη ότι σας λείπει η αμεσότητα της επαφής με τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψετε σε κάποιο δήμο;

Στην πολιτική  πρέπει να ξέρεις πότε ξεκινάς και πότε πρέπει να αποχωρείς. Επειδή είμαι της άποψης ότι κάποιος δεν πρέπει να αποχωρεί από τα κοινά γιατί δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του, γιατί ποτέ κάποιος δεν ολοκληρώνει , αν θέλετε, τα θέλω του για έναν τόπο. Για το καλό του τόπου, για την καθημερινότητα, για την ανάπτυξη. Το θέμα της αμεσότητας είναι σαφές και συγκεκριμένο…. Δεν ξέρω αν στο θέμα της αμεσότητας έφταιξε και ο κορονοϊός γιατί η αλήθεια είναι ότι μας χώρισε. Και επειδή είμαι σίγουρη ότι η επόμενη ερώτηση σας θα είναι αν θα κατέβω στην κεντρική πολιτική σκηνή αυτό που θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ νωρίς για να δώσω μια απάντηση για τις προθέσεις μου, Πάντως να ξέρετε ότι  ως άτομο έχω συνηθίσει αυτά που κλείνω να μην τα ξανανοίγω.

Κατά την γνώμη σας τι πρέπει να γίνει ώστε η πολιτική να γίνει ελκυστική σε νέους ανθρώπους αλλά και σε πετυχημένους που όμως την αποφεύγουνε.

Νομίζω ότι μόνο αν τολμάς πετυχαίνεις. Αυτό που μου λέτε «νέοι άνθρωποι και πετυχημένοι» θα έπρεπε ήδη, χθες, να είχαν ασχοληθεί με την πολιτική. Και αυτό γιατί δεν μπορείς να λες ότι είσαι πετυχημένος, δεν μπορείς να λες ότι είσαι νέος, ότι βράζει το αίμα σου, ότι ενδιαφέρεσαι για τον τόπο σου και να αρνείσαι να ασχοληθείς με την πολιτική. Άραγε την κριτική στα καφενεία θα την κάνεις; Άραγε την κριτική δεν θα μπορούσες να την κάνεις από μέσα καλοπροαίρετα και με γνώμονα μία άλλη πρόταση για το καλό του τόπου; Συμπέρασμα: κατά την ταπεινή μου άποψη, σε κάποια φάση της ζωής μας όλοι πρέπει να ασχολούμαστε με τα κοινά και αν θέλετε, να εκτιθέμεθα σε αυτό. Έχοντας ίσως διαφορετική άποψη από τους άλλους που δεν είναι σώνει και καλά λάθος. Εκεί ή έχεις την δυνατότητα και πείθεις ή διαφορετικά συνεχίζεις να επιμένεις ή αποχωρείς. Μάλιστα σε τοπικά επίπεδα η δυνατότητα της παρέμβασης στα της κοινωνίας είναι πιο εύκολη από το να εκτεθείς και να κατέβεις σε βουλευτικές εκλογές. Αυτό που χρειάζεται για να ασχοληθεί ένας νέος ή πετυχημένος είναι να έχει πάθος, να έχει όρεξη, να θέλει να μπορεί να έχει άποψη και θα κλείσω με το όνομα του συνδυασμού που είχα στον δήμο Σουλίου, να έχει όραμα. Και η λέξη όραμα δεν αποτελεί την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής  είναι η δύναμη και η φαντασία μαζί. Είναι η όρεξη και ο αγώνας. Άρα αν ένας νέος δεν διατίθεται να το κάνει αυτό και θέλει εχέγγυα δεν μπορεί κανείς να τον πείσει. Πρέπει όλοι να ασχολούνται, να έχουν άποψη, θέση, να δέχονται την διαφορετική άποψη και να φροντίζουν τον τόπο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θέλετε να προσθέστε κάτι άλλο;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περίπου 12 χρόνια που δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία, η Ευρώπη…. Παγκόσμια δοκιμαζόμαστε. Ξεκινήσαμε σαν χώρα με μνημόνια, και πάνω που βγαίναμε από τα μνημόνια ήρθε η πανδημία, και πάνω που πάλι πάμε να ορθοποδήσουμε ήρθε μια πολεμική σύρραξη . Ξεκάθαρα όλα αυτά επηρεάζουν την προσωπική ζωή του καθενός, την κοινωνική ζωή και όλα τα κάνουν πιο δύσκολα. Όμως όλα περνάνε και όλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην συνέχεια προς όφελος δικό μας και της κοινωνίας γενικότερα αν έχουμε κουράγιο, ελπίδα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, κάνουμε καλοπροαίρετη κριτική, έχουμε αλληλοσεβασμό και κατανοούμε τι ακριβώς είμαστε και τι πρεσβεύουμε. Θέλω να πιστεύω δηλαδή ότι οι πολίτες και οι πολιτικοί είναι κάτι που είναι αλληλένδετο και μόνο αν λειτουργήσουν σωστά και σοφά μπορεί να πάει ο τόπος μπροστά. Και θέλω να κλείσω ως εξής: Νικητές στην ζωή δεν είναι οι αήττητοι αλλά οι απτόητοι. Αυτό το είπε ο Γκάντι και το λέω όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική.