Στάση εργασίας για πρόθεση απόλυσης συνδικαλιστή στις ιχθυοκαλλιέργειες στην Θεσπρωτία

Με την  καθολική συμμετοχή στην στάση εργασίας που είχαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες στη Θεσπρωτία πέτυχαν την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου συνδικαλιστή. Η στάση έγινε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Ιχθυοκαλλιεργειών, Τροφίμων και Ποτών Νομού Θεσπρωτίας

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι παραμένουν σε επιφυλακή και έδωσαν ραντεβού για την απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη στην πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Η προκήρυξη της στάσης εργασίας

Το Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών, Τροφίμων και Ποτών Νομού Θεσπρωτίας προκηρύσσει 2ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 19 Απρίλη από τις 7.30 π.μ. ως τις 9.30 π.μ., ενάντια στην πρόθεση της εργοδοσίας του μεγαλύτερου ομίλου στις ιχθυοκαλλιέργειες να προχωρήσει στην απόλυση του συνδικαλιστή Θοδωρή Παπαγιάννη.

Στην καταγγελία του το Συνδικάτο αναφέρει:

«Η αναδιάρθρωση στον κλάδο και ο κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων που τη συνόδευσαν, έφεραν νέες δυνατότητες για κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ στους εργαζόμενους απολύσεις και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δεκάδες απολύσεις σε Εύβοια, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Αργολίδα και άλλες περιοχές. Παράλληλα γίνεται επίθεση σε δικαιώματα, με εργολαβοποιήσεις, εντατικοποιήσεις, διευθετήσεις σε ωράρια, αργίες και άδειες εις βάρος των εργαζομένων. Μάλιστα για να προλάβει τις αντιδράσεις ο όμιλος επιχείρησε να επιβάλει τον νόμο της σιωπής, προσπαθώντας να αποσπάσει υπογραφές από τους εργαζόμενους σε απαράδεκτα συμφωνητικά εμπιστευτικότητας.

Ο στόχος για όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρος. Δεν έχει να κάνει ούτε με τη σημερινή συγκυρία, ούτε με ιδιαίτερα προβλήματα, στόχος είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους και την παραγωγή με όσο πιο λίγα και πιο φθηνά εργατικά χέρια.

Αποδεικνύεται ότι τα κέρδη απαιτούν το τσάκισμα των εναπομεινάντων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη σιγή νεκροταφείου στους χώρους εργασίας. Αυτό τον στόχο εξυπηρετεί και το νέο ν/σ που φέρνει τις “ανατροπές του αιώνα” με την κατάργηση του 8ωρου που αποτελεί μια αιματοβαμμένη κατάχτηση 135 χρόνων και το κτύπημα της απεργίας που ανακοίνωσε η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν την αντεργατική πολιτική οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Την ίδια στιγμή οι εργοδότες έχουν μπουκώσει από επιδοτήσεις και περιμένουν σαν τα κοράκια νέα πακέτα εκατομμυρίων, εκμεταλλευόμενοι και την πανδημία.

ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η πραγματοποίηση αυτών των σχεδιασμών δεν είναι μονόδρομος. Οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες έχουμε πείρα. Τα προηγούμενα χρόνια εμποδίστηκαν αντεργατικά μέτρα, βελτιώθηκαν συνθήκες δουλειάς, υπήρξαν κατακτήσεις, χάρη στα βήματα που έγιναν στην οργάνωση στο χώρο δουλειάς.

Ήρθε ώρα για όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν στο συνδικάτο μας. Να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας, δίνοντας με μαζικούς όρους τη μάχη, σπάζοντας έτσι στην πράξη το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η μεγάλο-εργοδοσία. Απαιτούμε από την εργοδοσία να μην προχωρήσει η εταιρία σε καμία απόλυση.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τώρα θέση και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Δυναμώνουμε τον αγώνα, ενάντια στους εκμεταλλευτές μας!

Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσει εδώ και τώρα η πρόθεση για την απόλυση του συνδικαλιστή συναδέλφου μας και το σχέδιο απολύσεων.
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής ΣΣΕ με νόμο στο 751 ευρώ. Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις.
  • Βαρέα και ανθυγιεινά για όλο τον κλάδο.
  • Να τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Για τους λόγους αυτούς η διοίκηση του συνδικάτου καλεί τη Δευτέρα 19/4/2021 σε 2ωρη στάση εργασίας από τις 7.30 π.μ. ως τις 9:30 π.μ..

Προετοιμάζουμε την απεργία στις 6 Μάη για τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς!».

πηγη 902.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box