[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Σπύρος Δερδεμέζης: Το νοσοκομείο Φιλιατών απέκτησε αξιοπιστία (βίντεο)

Το νοσοκομείο Φιλιατών τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται συνεχώς προσφέροντας όλο και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες ενώ εμπλουτίζεται με ιατρικά όργανα (σύντομα αναμένεται ο αξονικός τομογράφος και έπεται ο μαγνητικός).

Παράλληλα και ο ξενοδοχειακός τομέας έχει υψηλά στάνταρ. Το ίδιο το νοσοκομείο έχει ανέβει κλίμακα καθώς από τα 80 κρεβάτια πλέον είναι στα 120.

Φυσικά υπάρχουν ελλείψεις  σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την διοίκηση να προσπαθεί να λύσει και αυτό το θέμα, ήδη έχουν καλυφθεί αρκετές θέσεις.

Το περιοδικό Step και το periodikostep.gr βρέθηκαν πριν λίγες μέρες στο νοσοκομείο Φιλιατών και συνομίλησαν με τον διοικητή του νοσοκομείου Σπύρο Δερδεμέζη.

Κύριε Δερδεμέζη, θα ήθελα να κάνετε μια τοποθέτηση για το νοσοκομείο Φιλιατών το οποίο τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αναβαθμιστεί τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ουσία, στις ιατρικές υπηρεσίες.

Να σημειώσω ότι δεν είναι μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια αλλά η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση ξεκίνησε το 2013-2014. Όταν ανέλαβα την διοίκηση είχα να αντιμετωπίσω 2 κλειστά κτίρια. Την νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και το ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα.

Η νέα πτέρυγα τέθηκε σε λειτουργία το 2014 και οι πολίτες είδαν αμέσως την διαφορά στην παροχή υπηρεσιών, υπήρξε και νέος εξοπλισμός ο οποίος διατέθηκε μετά ακολούθησε η ανακαίνιση του παλιού πέτρινου κτιρίου και στο τέλος του 2016 ανοίξαμε το τμήμα Επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο.   

Είμαστε όλοι  περήφανοι για το έργο που έχει γίνει, το διοικητικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι, γιατί αν δεν υπάρχει μια συνοχή στην αλυσίδα δεν λύνονται όλα τα πράγματα από τα πάνω. Είμαι ικανοποιημένος με την λειτουργία του νοσοκομείου, θεωρώ ότι έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο το οποίο το εισπράττουμε και από τους ασθενείς και από ξένους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καταφέραμε να αποκτήσουμε μια αξιοπιστία που είχε χαθεί τα προηγούμενα χρόνια. Αλλάξαμε τον οργανισμό του νοσοκομείου και από το 2017 αλλάξαμε κατηγορία, από 80 κρεβάτια που είχε το νοσοκομείο Φιλιατών τώρα προβλέπονται  120.  Εντάχθηκε και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, που αυτήν την στιγμή είναι κλειστή, εντάχθηκε το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Καταφέραμε και αυξήσαμε την δύναμη του ιατρικού προσωπικού, από τους 42 φτάσαμε στις 55 προβλεπόμενες θέσεις ιατρών ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι θέσεις του νοσηλευτικού και του διοικητικού προσωπικού.

Κάποιες από αυτές τις θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί, οι 3 από το 2016 ενώ μετά την ένταξη του ΤΕΠ στο νοσοκομείο το 2018 βρίσκεται στο τελικό στάδιο, στην αξιολόγηση μία προκήρυξη που αφορά 5 νέες θέσεις ενώ στον υφιστάμενο οργανισμό έχουν προκηρυχθεί και τρεις νέες θέσεις.

Και μετά από πολλά χρόνια γίνονται ξανά επεμβάσεις καταρράκτη που είχαν σταματήσει από το 2006.

Αλλά και στον εξοπλισμό έχουμε αναβάθμιση. Μέσω των συμψηφισμών  με την Siemens διεκδικήσαμε έναν νέο αξονικό, έγινε η προκήρυξη τον Μάρτιο και σε λίγες μέρες θα προχωρήσουμε σε προσωρινή ανακήρυξη μειοδότη και εκτιμούμε ότι ο νέος αξονικός στα τέλη του Σεπτέμβρη θα είναι στο νοσοκομείο.

Παράλληλα είναι στον αέρα η προκήρυξη για τον μαγνητικό τομογράφο ο οποίος θα αναδιατάσσει τον υγειονομικό χάρτη στην Ήπειρο.

Βέβαια αυτά τα μηχανήματα για να δουλέψουν θέλουν και τον ανάλογο κόσμο. Και εκεί έχουν γίνει προσπάθειες, ήδη είναι στον αέρα προκήρυξη που ζητάμε ακτινολόγο και πάμε να καλύψουμε και τις άλλες ειδικότητες που έχουμε ανάγκη.

Είναι πολλές αυτές οι ειδικότητες;

Με βάση τον οργανισμό, τυπικά μας λείπουν 13 γιατροί. Το νοσοκομείο δουλεύει καλά θέλουμε να ενισχύσουμε κάποιες ειδικότητες ειδικά σε αυτές που έχουμε πολλούς ασθενείς, όμως αυτό πρέπει να το δούμε μέσα στην υφιστάμενη δημοσιονομική συγκυρία.

Και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό;

Να σημειώσω ότι μας βοήθησε πολύ η εξωστρέφεια του νοσοκομείου με τις δωρεές. Οι δωρεές ήταν ένα δύσκολο κομμάτι, υπήρχε μια δυσπιστία, η λεγόμενη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου, υπήρχαν διάφοροι παράγοντες  οι οποίοι κάνουν σκεπτικούς αυτούς που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο. Αυτό το ανατρέψαμε βοηθώντας τους δωρητές με την αναζήτηση, τις προσφορές, με την όλη την ζύμωση και αφήνουμε τους δωρητές να κάνουν την τελική επιλογή και διαπραγμάτευση.

Εκτός αυτού, ως διοικητής διαθέτω κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου περίπου 150000, εκτός των δωρεών και των χρημάτων που μας δίνουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία  είτε λέγονται προγράμματα δημοσίων επενδύσεων είτε λέγονται προγράμματα ΕΣΠΑ για να καλύπτουμε εσωτερικές ανάγκες. Εκτός από αυτά τα μηχανήματα που σας είπα έχουμε ενισχύσει από μόνοι μας όλα τα τμήματα του νοσοκομείου είτε λέγεται γαστρεντερολογικό είτε λέγεται πνευμονολογικό στο ακτινολογικό. Και πλέον περνάμε στην διαμοίραση και την ταχύτητα της  πληροφορίας, οι γιατροί μπορεί να δουν τις ακτινογραφίες ή τις αξονικές τους  από τα κομπιούτερ τους μέχρι τα κινητά.   

Για την οικονομική διαχείριση τι έχετε να πείτε;

Είναι ένα προσωπικό στοίχημα, τα τελευταία έξι χρόνια διατηρεί ένα θετικό ισοζύγιο στον ισολογισμό, έχω κατηγορηθεί γι΄ αυτό στο παρελθόν, γιατί κάποιοι τα θετικά αποτελέσματα χρήσης είναι πλεόνασμα οικονομικό. Δεν είναι έτσι.

Τα τελευταία χρόνια, και ίσως σε εισαγωγικά το λέω αυτό, η τρόικα, οι δανειστές έκαναν και ένα καλό, ελέγχουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων στο κατά πόσο μπορούν να τηρούν τους προϋπολογισμούς.

Όσο αφορά την χρηματοδότηση του νοσοκομείου, αυτή αυξήθηκε παρόλα τα χρόνια της κρίσης. Όταν ανέλαβα εγώ ήταν στα 3,2 εκατομμύρια το 2013 και τώρα έχει φτάσει στα 4,2 εκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα επαρκούν για τις ανάγκες του νοσοκομείου και δεν έχουμε ελλείψεις

Και για το μέλλον;

Για το τρέχον έτος τα 2 βασικά πρότζεκτ είναι να τοποθετηθεί ο αξονικός και  να προχωρήσει ο διαγωνισμός του μαγνήτη και το επόμενο στοίχημα σε ότι με αφορά είναι αφενός να ανοίξουμε την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και το άλλο είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας να δουλέψει στην πραγματική του διάσταση. Σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση με προσωπικό ώστε να επιτελέσει τον ρόλο για τον οποίο φτιάχτηκε. Δηλαδή όταν διαπιστώνει ότι περιστατικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το νοσοκομείο, να μην χάνεται χρόνος και να διακομίζονται αμέσως στο τριτοβάθμιο τομέα των Ιωαννίνων.

Και φυσικά ένας ακόμα στόχος είναι η ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό.

Δείτε την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: