Ρίγανη Παραμυθιάς: Από το Γκορίλα στο πιάτο μας!!! (βίντεο – συνέντευξη)
Ρίγανη Παραμυθιάς: Από το Γκορίλα στο πιάτο μας!!! (βίντεο – συνέντευξη)
Η κρίση λένε δεν φέρνει μόνο αρνητικά αποτελέσματα αλλά δίνει πνοή σε νέες ιδέες και σε διαφορετικές από τις μέχρι τώρα νοοτροπίες.
Έτσι δύο νέοι άνθρωποι, στο Προδρόμι του δήμου Σουλίου, έκαναν ένα βήμα ξεφεύγοντας από τις μέχρι πρότινος καλλιέργειες και αποφάσισαν να καλλιεργήσουν βιολογική ρίγανη. Και μάλιστα όχι φυτωρίου αλλά με σπόρους από το όρος Γκορίλα.
Το περιοδικό Step συνάντησε τον Γιώργο Τσιώτα και τον Δημήτρη Παναγιώτου και μίλησε μαζί τους. Διαβάστε στην συνέχεια την συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Step και δείτε την ολόκληρη στο βίντεο που ακολουθεί:
Καταρχήν πείτε μας δυο λόγια για αυτήν την προσπάθεια:
Γιώργος: Καλλιεργούμε την βιολογική ρίγανη Παραμυθιάς ξεκινώντας από μία ιδέα του Δημήτρη πριν 4 χρόνια με λίγα στρέμματα και τώρα έχουμε 57 στρέμματα ρίγανη, 5,5 στρέμματα τσάι, 1,5 στρέμμα δεντρολίβανο και ένα στρέμμα δάφνη.
Η αρχική ιδέα πως ξεκίνησε;
Δημήτρης: Εργαζόμουν σε μία πολυεθνική όπου τα αφεντικά ήταν Γερμανοί. Με έστειλαν σε ένα σεμινάριο στην Γερμανία και με πήγαν σε μια έκθεση. Με κατεύθυναν αμέσως στα αρωματικά φυτά και μου είπαν “αυτό είναι το μέλλον, αν θέλεις να ασχοληθείς”. Το σκέφτηκα, παρακολούθησα και κάποια σεμινάρια, είδα ότι υπάρχει προοπτική και ξεκίνησα πειραματικά.
Και η διάθεση που γίνεται;
Γιώργος: Και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Η περισσότερη ποσότητα πάει στον τελικό καταναλωτή και όχι σε χοντρέμπορους. Στο εξωτερικό κυρίως σε εστιατόρια. Στην Ελλάδα σε όλες τις περιοχές, ενδεικτικά να πούμε στην Αθήνα, την Κέρκυρα, την Λευκάδα, Μεσολόγγι, Κω…
Δημήτρης: Και στο εξωτερικό Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο και Γερμανία και συζητάμε για Ρουμανία και Σαουδική Αραβία.
Η μεγαλύτερη δυσκολία ποια ήταν:
Γιώργος: Στο χωράφι. Για να έχεις καλή ποιότητα πρέπει να είσαι πάνω στο χωράφι αρκετές ώρες.
Δημήτρης: Γίνονται όλα με τα χέρια, από σκάλισμα και συγκομιδή μέχρι την συσκευασία.
Εκτός από ρίγανη καλλιεργείτε και άλλα προϊόντα;
Γιώργος: Φέτος ξεκινήσαμε να καλλιεργούμε τσάι, δεντρολίβανο και δάφνη.
Το επόμενο βήμα;
Δημήτρης: Θέλουμε να κάνουμε μία μεγάλη μονάδα καθετοποίησης.
Γιώργος: Αυτό που λείπει στην περιοχή είναι ένα συσκευαστήριο το οποίο να μπορεί να συσκευάζει όχι μόνο ρίγανη αλλά και άλλα τοπικά προϊόντα.
Δημήτρης: Η γραφειοκρατία αποτρέπει από τέτοιες κινήσεις και πολλοί στέλνουν στο εξωτερικό για συσκευασία.
Γιώργος: Όσο αφορά σε πιο άμεσους στόχους είναι να αυξηθεί το πελατολόγιο και να έχουμε περισσότερα προϊόντα. Ήδη πειραματιζόμαστε σε ένα χωράφι και με άλλα φυτά.
Δημήτρης: Δυόσμο, μέντα, θυμάρι….
Τι ξεχωριστό έχει η δική σας ρίγανη;
Γιώργος: Σε σχέση με άλλες παραγωγές η δική μας ρίγανη είναι αυτοφυής δεν είναι υβρίδιο. Μαζέψαμε σπόρους από το βουνό Γκορίλας και σε θερμοκήπιο φτιάξαμε χιλιάδες φυντανάκια που τα φυτέψαμε στα χωράφια. Έτσι υπάρχουν δύο διαφορές σε σχέση με τα υβρίδια: Είναι πιο αρωματική η ρίγανη και με το χρόνο δεν χάνει το άρωμα της, έχουμε ρίγανη από την πρώτη χρονιά και είναι σαν να είναι τωρινή!!!!
Επίσης να συμπληρώσω ότι πλέον, μας ζητήθηκε, και βγάζουμε και ριγανέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και στην κτηνοτροφία.
Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;
Γιώργος: Ναι, να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την υποστήριξη του και όλες τις τοπικές αρχές που έχουν σταθεί στο πλάι μας.
Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ: http://www.biohepa.gr/
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ελληνική ρίγανη είναι φυτό πολυετές και ποώδες. Η ποιότητα της είναι από τις καλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από το άρωμα και την γεύση που προσφέρει στο φαγητό έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες με βασική δραστική ουσία την καρβακρόλη.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, αποχρεμπτικό για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Επίσης με λίγη ρίγανη στην τροφή των πτηνών σας κρατάτε τις αρρώστιες μακριά τους. Μία άλλη κύρια χρήση της είναι κατά των χρόνιων ρευματισμών. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη θεραπευτική της αξία και τη χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι της σε κολικούς και εξωτερικά σε πρηξίματα και για το στραβολαίμιασμα.
Επίσης γίνεται χρήση και στην κτηνοτροφία.
Η ρίγανη είναι το βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ελληνικής και Ιταλικής κουζίνας.
Η βιολογική ρίγανη Παραμυθιάς καλλιεργείτε εδώ και 4 χρόνια με παραδοσιακό τρόπο, είναι αυτοφυές φυτό, με σπόρους από το όρο Γκορίλα με αποτέλεσμα την έντονη μυρωδιά, το πράσινο χρώμα και την εξαιρετική ποιότητα της.
Η βιολογική ρίγανη Παραμυθιάς είναι πιστοποιημένη από την ΔΗΩ.
Διατίθεται στην αγορά τριμμένη χωρίς σκόνη και κλωνάρια σε διάφορες συσκευασίες (20γρ, 50γρ, 80γρ, 1/2 κιλό, 1 κιλό).
Παράγουμε και έλαιο ρίγανης εξαιρετικής ποιότητας – διατίθεται σε γυάλινα μπουκαλάκια των 10ml και 1Lt
Η βιολογική ρίγανη παρευρίσκετε σε εκθέσεις σε όλη την επικράτεια, σε κοσμικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και σε σεμινάρια εκμάθησης μαθητών σε σχολεία.
Η ρίγανη είναι ένα τοπικό προϊόν καθώς φύεται στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια.
Βίντεο: