Ρέθυμνο: Ένας δράστης… δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας (audio)

Το δρόμο για τη Δικαιοσύνη πήρε η υπόθεση πυροβολισμού ενός Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία από έναν 34χρονο, θαμώνα του καφέ μπαρ που διατηρεί το θύμα της επίθεσης.

Η βίαιη ωστόσο συμπεριφορά του δράστη, που ήταν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στο Ν. Λασιθίου, προκαλεί εύλογη στην κοινή γνώμη, αφού –όπως αποδείχθηκε- είναι το ίδιο πρόσωπο που μαχαίρωσε έναν 44χρονο Αλβανό πολίτη, τον Αύγουστο, χωρίς κανένα λόγο. Τότε, ο άτυχος άνθρωπος πήγε αιμόφυρτος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ αν και αρχικά είχε καταγγείλει την επίθεση, στη συνέχεια απέσυρε την καταγγελία για άγνωστους λόγους.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα επικίνδυνο άτομο με συνεχή παραβατική συμπεριφορά που μέσα σε μικρό διάστημα αποπειράθηκε να σκοτώσει δύο ανθρώπους, ενώ προ ημερών επιτέθηκε με σπασμένο ποτήρι σε παρέα νέων που βρίσκονταν στο καφέ του Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο δικηγόρος του θύματος και του αδερφού του, Αντώνης Βουλγαράκης.

Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε επίσης ότι ο δράστης πήγε στην επιχείρηση εστίασης οπλισμένος. Θα μπορούσαν να έχουν σκοτωθεί αθώοι άνθρωποι εντός ή εκτός της επιχείρησης, αφού ο δράστης πυροβόλησε κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια του διαπληκτισμού που είχε έξω από το καφέ μπαρ με τον ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι αρνούνταν σθεναρά να φύγει.

Το θύμα της επίθεσης εξακολουθεί και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τραύμα στην κοιλιακή χώρα κάτω από το θώρακα. Υπάρχουν όλες οι αποδείξεις για τις εγκληματικές προθέσεις του δράστη, τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βουλγαράκης στην ΕΡΤ Χανίων:

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του δράστη Θωμάς Λεχωβίτης, δηλώνει ότι καμιά από τις επιθέσεις δεν είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικαλούμενος τόσο το οπτικό υλικό από τις κάμερες, όσο και τη μαρτυρία του πρώτου θύματος επίθεσης. Παράλληλα, ο κ. Λεχωβίτης αρνείται κατηγορηματικά ότι οι επιθέσεις είχαν πολιτικό ή ρατσιστικό κίνητρο, ενώ υποστηρίζει ότι το ένα όπλο ανήκε στον αδερφό του επιχειρηματία που δέχθηκε τη σφαίρα. Τέλος, ο συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου, δηλώνει ότι ο δράστης παρακολουθείται από ψυχίατρο από το 2015, αφού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διαταραχής της προσωπικόητητάς του.


Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Λεχωβίτη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ο 34χρονος δράστης οδηγήθηκε την Τρίτη ενώπιον του ανακριτή και κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του. Και ενώ για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του επιχειρηματία, δεν εκτιμάται ότι τα κίνητρα ήταν ιδεολογικά ή ρατσιστικά, οι άλλες δύο επιθέσεις, στον Αλβανό πρόσφυγα και στην παρέα των νέων, σε συνδυασμό ότι ο δράστης ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή στο Λασίθι, προκάλεσαν τα αντανακλαστικά πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων.

Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική διαμαρτυρία με πολίτες να διαδηλώνουν κατά της εκδήλωσης βίας και ιδιαίτερα όταν προέρχεται από φασιστικές αντιλήψεις και ιδεολογίες. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Δημαρχείο Ρεθύμνου και συνεχίστηκε με πορεία επί της οδού Αρκαδίου, όπου είχε σημειωθεί το αιματηρό περιστατικό, καταλήγοντας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου.
Αντιδρώντας στην συγκέντρωση, ο κ. Λεχωβίτης, έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μια οφειλόμενη απάντηση

Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορήθηκα ότι διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, την 3 Σεπτεμβρίου, από αντιρατσιστικά κινήματα της πόλης με αφορμή την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας για την οποία θα απολογηθεί την ίδια μέρα στον κ. Ανακριτή Ρεθύμνου συμπολίτης μας.
Το παράδοξο στην ιστορία είναι ότι καμία από τις αποδιδόμενες στον κατηγορούμενο εγκληματικές πράξεις δεν εμφορούνται από ρατσιστική βία ώστε να προκληθεί αντανακλαστικά η αναγκαία αντίδραση καταδίκης τους. Το προτασσόμενο ως επιχείρημα της συμμετοχής του κατηγορούμενου σε ψηφοδέλτιο του κόμματος της Χ.Α., δεν αρκεί προφανώς για να κινητοποιήσει από μόνο του, κινήσεις αντιπαράθεσης μαζί του, γιατί σε αυτή τη περίπτωση καταστρατηγείται η αντικειμενικότητα της δικαστικής κρίσης ως πυρηνικό στοιχείο του δικαικού πολιτισμού μας.
Θα ήμουν ο πρώτος που θα διαδήλωνα κατά πράξεων ρατσιστικής βίας, αλλά και ο τελευταίος που θα συμμετείχε σε συγκεντρώσεις από κυνηγούς μαγισσών.
Αλίμονο, αν προβλέπεται για μέλη οποιασδήποτε παράνομης ομάδας ή εγκληματικής οργάνωσης, άλλου είδους ποινική μεταχείριση, για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου.
Όταν διάβασα τη σχετική ανακοίνωση του προσκλητηρίου της συγκέντρωσης ανατρίχιασα διαπιστώνοντας ότι οι (υποτιθέμενοι) υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικά όταν αυτά καταλύονται από ρατσιστική εμπάθεια και βία πράττουν ακριβώς το αντίθετο: Επιδιώκουν να αφαιρέσουν δια βοής το τεκμήριο της αθωότητας ενός κατηγορούμενου, όχι επειδή διώκεται για πράξη ρατσιστικής βίας αλλά γιατί υπήρξε μέλος της Χ.Α. Και παράλληλα να χειραγωγήσουν τη δικαστική κρίση, η οποία κατ’ αυτούς όταν δεν συμβαδίζει με τις ιδεοληψίες τους, είναι εκ των πραγμάτων αργυρώνητη, ως προϊόν συναλλαγής με άγνωστα συμφέροντα.
Να μου επιτραπεί ακόμη ένα σχόλιο αφιερωμένο στους αντιρατσιστικούς κύκλους που παράγουν ρατσισμό με τέτοιου είδους κινήσεις:
Θα ήταν απείρως πιο χρήσιμο και ωφέλιμο αν αντί να δαιμονοποιούμε το εγκληματικό μόρφωμα της Χ.Α., καταργούσαμε την ιδιότυπη ασυλία των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αυτής της Χώρας, που σε καιρούς μάλιστα πρωτοφανούς πολιτικής και κοινωνικής κρίσης έδωσαν ψήφο επιδοκιμασίας και κοινοβουλευτικό λόγο σε μια εγκληματική οργάνωση που πέτυχε να λειτουργήσει ως νόμιμο πολιτικό κόμμα. Αυτούς τους πολίτες δεν τους ψέγει κανείς ενώ τους προσεταιρίζονται όλοι.
Είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν Σώρρα, οι ίδιοι που ανέδειξαν το Βελλόπουλο κοινοβουλευτικό άνδρα. Αιδώς επομένως Αργείοι. Κυνηγήστε το φίδι και αφήστε το κέλυφος του.

Θωμάς Λεχωβίτης

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γ. Βλαζάκης

www.ert.gr

Πηγή ert.gr
Author:

Κατερίνα Πολύζου
Αρέσει σε %d bloggers: