Πυρ ομαδόν κατά Μακρόν προκαλεί η απόφαση του να τιμήσει τον Πεταίν

Φασαρία έχει ξεσπάσει στη Γαλλία, μετά την απόφαση του Προέδρου Μακρόν να τιμήσει τον Στρατάρχη Πεταίν, που είχε συνεργαστεί με τους Ναζί στο δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν και ο Μακρόν διαχωρίζει τη δράση του Πεταίν ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο φούντωσε μια πολεμική που όπως φαίνεται δεν την είχε προβλέψει.
Ο γαλλικός λαός στην πλειονότητά του δεν έχει συνδέσει το όνομα του Πεταίν με ανδραγαθήματα στον πρώτο Παγκόσμιο, αλλά με «προδοσία» στον δεύτερο Παγκόσμιο. Αποκτώντας την πλήρη εξουσία, μετέφερε τον Ιούλιο του 1940 τη γαλλική κυβέρνηση στην πόλη Βισύ (Vichy ) νότια του Παρισιού, στην κατεχόμενη ζώνη από τους Γερμανούς, με τους οποίους συνεργάσθηκε και συνέβαλε στις μαζικές μεταφορές Εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων.

Με το τέλος του πολέμου καταδικάσθηκε σε θάνατο το 1945 για «indignite nationale» (εθνική προσβολή) ποινή που στη συνέχεια μετατράπηκε σε ισόβια από τον Ντε Γκωλ.
Επιμένοντας στη θέση του ότι ο Πεταίν, υπήρξε μεγάλος στρατιώτης κατά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, ο Μακρόν εξηγεί πως δεν συγχωρεί αλλά και δεν σβήνει τίποτε από την ιστορία της Γαλλίας , για να εισπράξει καταιγισμό αντιδράσεων όσων τον κατηγορούν για προσπάθεια αποκατάστασης του Πεταίν.

Η ιστορία δεν είναι το παιγνίδι σου απαντά στον Γάλλο πρόεδρο, ο Ζαν Λικ Μελανσόν επικεφαλής των «Ανυπότακτων» με δηλώσεις του αλλά και μέσω τουϊτερ. Και τα πυρά εκτοξεύονται απ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Μεταξύ των επικριτών και ο Μπενουά Αμόν ,πρώην υποψήφιος των σοσιαλιστών στην προεδρική εκλογή, o Φλοριάν Φιλιπό πρώην δεξί χέρι της Λεπέν και νυν αρχηγός του νέου κόμματος των «Πατριωτών». Αλλά και η εβραϊκή οργάνωση Crif δήλωσε «σοκαρισμένη» από την απόφαση του προέδρου να τιμήσει τον Πεταίν αποκλειστικά και μόνο για τη δράση του στον Πρώτο Παγκόσμιο.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατήγγειλε από πλευράς του την «κακή πολεμική» κατά του Εμανουέλ Μακρόν και έκανε έκκληση να σταματήσουν οι «αμφίβολοι συμψηφισμοί».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Παντιάς Ζαχαριάδης

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: