Πρόβλημα για τα χωριά της Θεσπρωτίας η έλλειψη ιεροψαλτών

Ένα μεγάλο πρόβλημα για τα χωριά της Θεσπρωτίας και όχι μόνο, είναι η έλλειψη ιεροψαλτών για τις λειτουργίες στους ναούς. Λίγοι γέροντες έχουν απομείνει, πρακτικοί ψάλτες, που εξυπηρετούν τις εκκλησίες.

Σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Βάσως Γκόρου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τονίζεται ότι  “η ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους, τους τίμησε στο πρόσωπο του ηλικιωμένου ιεροψάλτη κ. Ιωάννη Κιτσιλή.

Κοντά στα πενήντα χρόνια, ο 81χρονος μπαρμπα-Γιάννης, ψάλλει ανελλιπώς.

Χωρίς ποτέ φυσικά να ζητήσει αμοιβή, προσέρχεται εθελοντικά.

Σημειώνει πως «το κάνει από πίστη και για να στηρίξει, μέσα από τη ψαλμωδία, και τον εαυτό του και τους άλλους».

Όπως τόνισε ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, επιδίδοντάς του το τιμητικό δίπλωμα, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, σε μια εποχή, που δεν είναι εύκολο, να υπάρχουν ιεροψάλτες, ο κ. Κιτσιλής προσέρχεται εθελοντικά, με μεγάλη προθυμία και εξυπηρετεί το ναό, παρά τα γεράματά του.

Και δεν κουράζεται ούτε για μια στιγμή, αφού την παρουσία του στο αναλόγιο του ναού τη θεωρεί υποχρέωσή του, αλλά και ανακούφισή του.

Και παλαιότερα, που ήταν νεότερος και δούλευε ως αγρότης, άφηνε τις δουλειές του και έτρεχε στον οίκο του Θεού, όπου, όπως αναφέρει, «βρίσκει ανάπαυση».

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box