Προστασία και Ανάδειξη Μνημείων στην Ηγουμενίτσα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΣΤΡΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας παρουσίασε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης, στο πλαίσιο του οποίου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν δύο σπουδαία μνημεία: το Κάστρο Ηγουμενίτσας και το ΞΕΝΙΑ, που αποτελούν τους βασικούς πόλους της διαδρομής του σχεδίου.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου να λειτουργήσει αναψυκτήριο στο κτήριο της Δεξαμενής, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου. Η κ. Υπουργός συμφώνησε με την πρόταση και δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά των υπηρεσιών του Υπουργείου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση της προσπάθειας αυτής, στο πλαίσιο της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
Επίσης, τέθηκε το θέμα του ΞΕΝΙΑ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες και υπό δημιουργία πολιτιστικές, αθλητικές και τουριστικές υποδομές (πολιτιστικός πολυχώρος στο πρώην ΕΙΝ, ποδηλατόδρομος για Δρέπανο, Μαρίνα κ.α.). Ο Δήμαρχος τόνισε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το σχέδιο, χωρίς την επανάχρηση του κτηρίου του Ξενία, το οποίο έχει περιέλθει πλέον σε άθλια και επικίνδυνη κατάσταση, με αποκλειστική ευθύνη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει εγκαταλείψει πλήρως, τόσο τις υποδομές και εγκαταστάσεις, όσο και την προοπτική χρήσης του χώρου.
Επειδή, το κτήριο είναι αναγνωρισμένο μνημείο της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα του κορυφαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη) ο Δήμαρχος ζήτησε τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού στην προσπάθεια διάσωσης του μνημείου και καθορισμού των όρων επανάχρησης του χώρου, ώστε να δημιουργηθεί ένας πόλος πολιτιστικών, τουριστικών και εκπαιδευτικών δράσεων. Η κ. Υπουργός ήταν απόλυτα θετική στο αίτημα, το οποίο συμβάλει στην προστασία των αρχιτεκτονικών μνημείων της περιοχής μας και υποσχέθηκε την πλήρη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών σε όποιο σχέδιο επανάχρησης τεθεί προς έγκριση.
Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα της αίτησης παραχώρησης της χρήσης κτηριακών εγκαταστάσεων του νέου Δημαρχείου Μαργαριτίου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για τη στέγαση αποθηκών αρχαιολογικού υλικού. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η επάρκεια των εγκαταστάσεων επιτρέπει και τη δημιουργία εκθέσεων αρχαιοτήτων και εποπτικού υλικού, καθώς και χώρων μελέτης και φωτογραφικών εκθέσεων, κάτι που θα συμβάλλει στην μετατροπή του κτηρίου σε ένα πολυχώρο πολιτισμού, ιστορίας και επιστήμης. Η κ. Υπουργός συμφώνησε να τεθούν και να συζητηθούν οι όροι της παραχώρησης, ώστε το κτήριο να είναι λειτουργικό για την Εφορεία, αλλά και σημείο αναφοράς για την περιοχή. Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε την κ. Υπουργό για την μελέτη ανάπλασης και διασύνδεσης των μνημείων του Μαργαριτίου (Κάστρο, παραδοσιακός οικισμός, τζαμί – μιναρές κ.α.) η οποία εκπονήθηκε από το Δήμο και υποβλήθηκε προς έγκριση στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ηπείρου. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου και στόχος του Δήμου – μετά την έγκριση της μελέτης – είναι η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου από το Πράσινο Ταμείο.
Τέλος, ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Διευθυντή του Γραφείου της Υπουργού κ. Kωνσταντίνο Μήτση, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε η διαδικασία ένταξης τοπικών εθίμων στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.