Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου για τους Ηπειρώτες στον Μακεδονικό Αγώνα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου για τους Ηπειρώτες στον Μακεδονικό Αγώνα. Την εκδήλωση διοργάνωσε το περιοδικό ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ, όπου με ανακοίνωση του αναφέρει τα κάτωθι:

Αγαπητοί φίλοι

Η ‘‘Βραδιά Πνεύματος & Πολιτισμού Παπαδατών ’’, που παρακολουθήσαμε χτες βράδυ, Τετάρτη 8 Αυγούστου, στην πλατεία Παπαδατών, για τη ‘‘Συμβολή της Ηπείρου και των Ηπειρωτών  στους Μακεδονικούς Αγώνες’’, αποτέλεσε ένα ‘‘Πανηπειρωτικό Συμπόσιο ’’ για τη Μακεδονία και ένα ευλαβικό πνευματικό μνημόσυνο των Ηπειρωτών Μακεδονομάχων.    Άξιοι και μοναδικοί οι συντελεστές της εκδήλωσης- ιστορικού & πνευματικού μνημοσύνου, άφησαν εξαίρετες εντυπώσεις: *Η Αλίκη Νάσση, που ερμήνευσε έξοχα με τη χορωδία της δύο τραγούδια και  διηύθυνε με μαεστρία την εκδήλωση. *Η Κατερίνα Σχισμένου, που παρουσίασε με ενάργεια και γλαφυρότητα το βιβλίο και τη σπουδαία συμμετοχή των Ηπειρωτών στον Μακεδονικό Αγώνα.   

    *Ο Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης, που μίλησε διεξοδικά και πειστικά για τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα και για τις ευεργετικές του συνέπειες στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού. *Η Αντιγόνη Δήμα και η Σπυριδούλα Βασιλείου, που αφηγήθηκαν σκηνές και εικόνες του σκληρού και αδυσώπητου Αγώνα Ελλήνων και Βουλγάρων. 
*Ο Χρήστος Κώστας, που αναφέρθηκε στους Μακεδονομάχους από τις περιοχές Πρέβεζας και Σουλίου. *Ο Βασίλης Οικονόμου και η Κατερίνα Τρούγγου, που συνέδραμαν την Αλίκη Νάσση στην ερμηνεία των τραγουδιών. *Τα αδερφάκια Λευτέρης & Σοφία Μπίτση, πραγματική έκπληξη, από τη Φιλιππιάδα, παιδιά της εκπαιδευτικού Αναγνώστου Βιβής! Συνόδεψαν εκπληκτικά  η Σοφία με το τουμπερλέκι και ο μικρός Λευτέρης με την ποντιακή λύρα, τη μοναδική Αλίκη Νάσση στην ερμηνεία του ποντιακού τραγουδιού: ‘‘Η Μακεδονία εν Ελληνικόν’’. Η μουσική επένδυση της εκδήλωσης, περιλάμβανε: *Το Εμβατήριο του Παύλου Μελά. *Μοιρολόι εις μνήμην Παύλου Μελά.   

   *Το τραγούδι : ‘‘Στη Μακεδονία του Αλέξανδρου’’ *Το ποντιακό τραγούδι : ‘‘Η Μακεδονία εν Ελληνικόν’’. Χαιρετισμό προς τους φίλους και συγχωριανούς, που παρακολουθούσαν της εκδήλωση απηύθυνε, εκ μέρους του Περιοδικού ‘‘Ήπειρος Άπειρος Χώρα’’, που την οργάνωσε, η Σπυριδούλα Βασιλείου. Όπως τόνισαν όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης-πνευματικού & ιστορικού μνημοσύνου, “Ο Μακεδονικός Αγώνας 1900-1908’’ αποτελεί μια από τις πιο ηρωικές και λαμπρές σελίδες της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. Μια ακόμα περίπτωση ένδοξης και αποτελεσματικής προάσπισης των ορίων του Ελληνισμού, όπου έσπευσε και έδωσε το εθνικό  παρόν, σημαντικός αριθμός Ηπειρωτών εθελοντών αγωνιστών. Αναμφίβολο καύχημά μας ως Ηπειρωτών, ότι η ενιαία Ήπειρος έδωσε δυναμικό παρόν στον Μακεδονικό Αγώνα, με το πλήθος των εθελοντών και αγωνιστών, με τους κορυφαίους αγωνιστές και τον κορυφαίο, τον Αρχηγό και Σύμβολό του, τον Παύλο Μελά. Σιωπηρή ικανοποίησή μας, ότι μας έλαχε ο κλήρος να αναδείξουμε, να μνημονεύσουμε, να τιμήσουμε και να καταγράψουμε στην Ιστορία του Έθνους, έναν ολόκληρο κόσμο, τον κόσμο των Ηπειρωτών Μακεδονομάχων, που έδωσαν τον Αγώνα και το Αίμα τους και διέσωσαν τη Μακεδονία από τον εξανδραποδισμό και τον εκβουλγαρισμό.     

 Ας είναι η μνήμη τους αιωνία!

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box