Πρέβεζα: παρουσίαση του βιβλίου «Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Απομνημονεύματα»

Πρέβεζα: παρουσίαση του βιβλίου «Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Απομνημονεύματα»

Τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας διοργανώνουν εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Απομνημονεύματα» που επιμελήθηκε η κα Βικτωρία Τζούρου – Παπαγεωργίου. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (πρώην ΟΑΣΗ).
Ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου συμμετείχε σε όλους τους πολεμικούς αγώνες της πατρίδας μας μετά το 1917. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα απομνημονεύματά του καλύπτουν τη συμμετοχή του στην Μικρασιατική Εκστρατεία, στον πόλεμο του 1940, την αιχμαλωσία του το 1942 και την φυλάκισή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία, την απελευθέρωσή του το 1944 και την μετάβασή του στην Αίγυπτο και στο Σουδάν. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμμετοχή του στο έπος του 1940 καθώς υπήρξε διοικητής του Ανεξαρτήτου Τάγματος Προκαλύψεως Φιλιατών. Το τάγμα αυτό ήταν μια από τις στρατιωτικές μονάδες που ανέλαβαν το βαρύ φορτίο της αντιμετώπισης της ιταλικής επίθεσης κατά την έναρξη του πολέμου. Τα απομνημονεύματα συμπληρώνονται από ένα μεγάλο σύνολο συναφών τεκμηρίων όπως ημερολόγια, αναφορές και επιστολές. Από το υλικό αυτό ξεχωρίζει το καθημερινό και λεπτομερές «Ατομικό Ημερολόγιο Εκστρατείας» που τηρούσε ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Είναι προφανής η αξία της συγκεκριμένης έκδοσης καθώς παρέχει πληθώρα ιστορικών στοιχείων για τον ενδιαφερόμενο ερευνητή της σύγχρονης πολιτικής και στρατιωτικής ιστορίας της πατρίδας μας. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι παρατίθενται πολλές πληροφορίες και για συμπολεμιστές του συγγραφέα οι πορείες των οποίων διασταυρώθηκαν με αυτήν του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου. Ανάμεσα σε αυτούς, αναγνωρίζει κανείς πρόσωπα από την Πρέβεζα και γενικά από τις ηπειρωτικές πόλεις, αλλά και από γειτονικές περιοχές όπως την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιόνια νησιά.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κκ: Γεώργιος – Σταύρος Κούρτης, επίτιμος πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, τ. πρόεδρος Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Δήμαρχος Δράμας, Πέτρος Αρταβάνης, υποστράτηγος ε.α. και Σπύρος Σκλαβενίτης, δρ. Ιστορίας, προϊστάμενος ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Πρέβεζας. Επιπλέον, θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα με τίτλο «Μια ζωή αφιερωμένη στην πατρίδα».

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: