Πρέβεζα: έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Γιακουμάτου – Δελερή

Πρέβεζα: έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Γιακουμάτου – Δελερή
Σάββατο 04 Αυγούστου έως Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Η Βασιλική Γιακουμάτου – Δελερή έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τις εφημερίδες από παιδί. Η εφημερίδα με το περιεχόμενο της μπορεί για εκείνη, να την εμπνεύσει ή να της προσθέσει εικόνες, συμμετέχοντας στην εικαστική δημιουργία. Πλάνα lifestyle, θάνατοι, χαρές καταστροφές, όλα αυτά συνδέονται σε ένα καλλιτεχνικό γαϊτανάκι χρωμάτων και συμβολισμών. Η εφημερίδα για την Βασιλική, δεν σταματάει στην χάρτινη υπόσταση της αλλά συμβολίζει την εξουσία και την άυλη δύναμη καθώς και την ερμηνεία μέσα από την κρίση του αναγνώστη – θεατή. (Ελευθερία Βοναπάρτη – Ιστορικός Τέχνης) Οι ανατροπές και οι αντιφάσεις της επαναδιαπραγμάτευσης του κόσμου αφυπνίζουν την εικαστική μου προσέγγιση. Η “efimeris” σύμβολο Τύπου αλλά και όλων των μέσων ενημέρωσης του αναγνώστη – θεατή. Άλλοτε ως επιφάνεια ή ως υλικό – έννοια και χρήση. Χειροποίητα χαρτιά, άμμος, ξύλα και σχοινιά ενισχύουν τη ρευστότητα των υλικών, ακρυλικά και μελάνια. Οι ρέουσες φόρμες και οι ανατρέψιμες εικόνες με κώδικες γραφής περιγράφουν – καταγράφουν τις δονήσεις, κλυδωνισμούς και ροές του κόσμου. Θεώρηση – αναθεώρηση χώρου – χρόνου, πατρίδας – εστίας, ακολουθεί νέους όρους και όρια. Με όραμα τη φωλιά ως πολυπόθητη εστία, καλούμαστε να βαδίζουμε ατέλειωτους δρόμους ως πρόσφυγες ή θεατές με την “ισχυρά προστασία” των αόρατων ισχυρών.
«Η επιμονή της άνοιξης» ( Αλμπέρ Καμύ, Γράμματα σε Γερμανό φίλο) είναι οδηγός μας.

Η Βασιλική Γιακουμάτου – Δελερή μαθήτευσε στο Ε΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (2010 – 2015) με δάσκαλο τον Γιώργο Γκολφίνο. Μόνιμη συνεργάτης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου εκτίθενται έργα της, με τη Nitra Gallery (Θεσσαλονίκη) και τη Gallery Theorema (Βρυξέλλες).

Δημοτική Πινακοθήκη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ»
Ώρες Λειτουργίας : 11:00 – 14:00 & 19:00 – 22:00

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box