Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδρίασε για το εμβόλιο της AstraZeneca και κατέληξε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ενάντια στον ιό και δεν συνδέεται με τα περιστατικά θρομβοεμβολής.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA συνεδρίασε σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου. Έτσι, εξέτασε τη συσχέτιση εμφάνισης θρομβολεμβολικών επεισοδίων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca

Μετά το τέλος της ενημέρωσης, η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Emer Cooke, διατύπωσε το εξής «ξεκάθαρο επιστημονικό συμπέρασμα»είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ενάντια στον ιό και δεν συνδέεται με τα περιστατικά θρομβοεμβολής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων της Ευρώπης επέμεινε για μία ακόμη φορά ότι τα οφέλη από το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων. Η κ. Cooke ζήτησε επίσης την παροχή πληροφοριών σε επαγγελματίες υγείας και εμβολιασμένους ανθρώπους για να εντοπίσουν και να μετριάσουν τυχόν πιθανές παρενέργειες. Ο EMA ξεκινά επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει περισσότερα σχετικά με αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, πρόσθεσε η Cooke.

Η απόφαση αυτή του EMA έρχεται λίγες μέρες αφότου 20 χώρες της ΕΕ είτε ανέστηλαν εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει, το πρόγραμμα εμβολιασμού τους με το εμβόλιο της AstraZeneca.

H υποσημείωση για τα σοβαρότερα επεισόδια

Όσον αφορά τα πολύ σπάνια και σοβαρότερα επεισόδια ο EMA δε μπορεί ξεκάθαρα να πει ότι δεν υπάρχει σχέση. Για αυτό και συστήνει αυξημένη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω από τους συγκεκριμένους κινδύνους και να περιληφθεί στις πληροφορίες του προϊόντος.

Ο EMA τόνισε ότι για αυτά τα σπάνια επεισόδια θα γίνει προσθήκη στις πληροφορίες του προϊόντος έτσι ώστε να είναι προσεχτικοί γιατροί και πολίτες. Σχετικά με τον αριθμό αυτών των σπάνιων επεισοδίων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstrsaZeneca αναφέρθηκε 18 περιπτώσεις εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης κόλπων (CVST) και άλλες 7 με το σύνδρομο DIC (Disseminated intravascular coagulation).

Τέλος, η κ. Cooke τόνισε τη σημασία στενής παρακολούθησης των εμβολιασμών.

Ας σημειωθεί ότι εναπόκειται πια στην ευχέρεια του κάθε κράτους η αποφάση να συνεχίσει να εμβολιάζει κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο της AsraZeneca. 

πηγη .news4health.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box