Ποταμός Αχέροντας – Πηγές Αχέροντα: τρισδιάστατη περιήγηση

Ο Γιώργος Μαλαμίδης και το thesprotia3d.gr για άλλη μια φορά μας εντυπωσιάζουν. Στο site μπορεί κάποιος να δει ένα καταπληκτικό τρισδιάστατο βίντεο με φωτογραφίες από τον  Αχέροντα και τις πηγές, φωτογραφίες επίγειες και εναέριες, ένα μείγμα που πραγματικά μας καθηλώνει.


Στο εισαγωγικό κείμενο ο Γιώργος Μαλαμίδης γράφει:

“Κρίνεται ως ¨επιτακτική ανάγκη¨ κάθε επισκέπτη του νομού Θεσπρωτίας το να επισκεφτεί τις Πηγές του ποταμού Αχέροντα(2χλμ από τον κεντρικό δρόμο ΓλυκήςΠάργας).

Ουσιαστικά, ο Αχέροντας είναι ποταμός και οι πηγές του είναι πολλές, ενώ παράλληλα διασχίζει το νομό Ιωαννίνων, Πρεβέζηςκαι Θεσπρωτίας. Η ονομασία του, πιθανότατα, προέρχεται από τη λέξη ¨άχος¨(=θλίψη) και σημαίνει ¨ο ποταμός της θλίψης¨. Από την άλλη, με βάση τις αστείρευτες πηγές της ελληνικής μυθολογίας, υποστηρίζεται ότι ο Αχέροντας αποτελούσε τον ποταμό όπου ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στοΧάροντα, προκειμένου να καταλήξουν στον Άδη. Επίσης, να τονίσουμε και την γενικά παραδεκτή άποψη ότι κάποτε εκεί ζούσε ένας δράκος, που φαρμάκωνε το νερό, τον οποίο σκότωσε ο Αηδωνάτος ή Αιδωνέας, που με το πέρασμα του χρόνου έγινε Άγιος Δονάτος(ο πολιούχος δηλαδή του τόπου). Ωστόσο, ως ποταμός έχει και παραποτάμους και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος (στο νομό Πρεβέζης, όπου σχηματίζει Δέλτα).

Ανέκαθεν, λοιπόν, προσέλκυε και προσελκύει κόσμο, αφού ο χώρος αποτελεί ένα ποίημα της φύσης και διασχίζοντας κανείς τον δροσερό ποταμό, ανάμεσα στην χαράδρα, έρχεται σε άμεση επαφή με την φύση και απαλλάσσεται από το άγχος.

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή λόγω των ποικίλων δραστηριοτήτων που διατίθενται(π.χ. ράφτινγκ, καγιάκ, διάσχιση φαραγγιού).

Μπορείτε να δείτε εδώ το καταπληκτικό βίντεο.

Εντωμεταξύ απολαύστε το βίντεο που έχει δημιουργεί για λογαριασμό του δήμου Σουλίου:

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box