Πολιτιστικό και λαογραφικό μουσείο Κτιστάδων
Ένας μικρός καταπράσινος οικισμός , μια τοπική κοινότητα που ανήκει από το 2011 στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ενώ αρχικά υπαγόταν στον Δήμο Άγναντων, χτισμένος στους πρόποδες των ΒΔ Τζουμέρκων και σε υψόμετρο 730 μ.
Ευρύτερα γνωστή πριν το 1927 με το όνομα Κουσοβιστα φέρει πλέον το όνομα Κτισταδες το οποίο δικαίως του αποδόθηκε ως φόρος τιμής στους Κτίστες Τεχνίτες της περιοχής.
Η κεντρική Πλατεία του χωριού, σημείο αναφοράς του κάθε χωριού , πλαισιωμένη από πλατάνους που προσφέρουν απλόχερα την σκίαση τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η πρώτη στάση που πρέπει να κάνετε για να απολαύσετε το καφεδάκι η ρόφημα σας και να δείτε ταυτόχρονα τον Ιερό ναό Αγ Νικολάου , το μνημείο πεσόντων και την υπέροχη πέτρινη βρύση που αναβλύζει γάργαρο κρυστάλλινο νερό κατ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Δίπλα ακριβώς από το Καφενείο βρίσκεται και το διώροφο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου , ένας χώρος 100 τμ όπου στο υπόγειό του στεγάζεται το λαογραφικό Μουσείο με έτος ιδρύσεως το 1996.
Η ανέγερση του εν λόγω κτιρίου ξεκίνησε το 1983 και από περατώθηκε το 1996.Το Πνευματικό και λαογραφικό Μουσείο των Κτισταδων χρειάζεται ορισμένες διαμορφώσεις και επιδιορθωτικές πινελιές ώστε να αξιοποιηθεί περισσότερο στον χώρο των Μουσείων και να οριστούν ώρες λειτουργίας και επισκέψεως του, πράγμα που θα συμβεί σύντομα πιστεύω εφόσον το ζήτημα του Μουσείου είναι ήδη προς συζήτηση από τις τοπικές μας αρχές .
Όταν ανακοινωθούν επίσημα οι ώρες λειτουργίας του, τα εκθέματα που θα μπορεί να δει και να θαυμάσει κανείς μεταξύ άλλων είναι τα παλαιά εργαλεία των μαστόρων κτιστών , οικιακά σκεύη που χρησιμοποιούσαν τα νοικοκυριά, μουσικά όργανα, παραδοσιακές στολές κλπ .Όλα βέβαια προσφορά των χωριανών.
Στον επάνω όροφο του κτηρίου ,λειτουργεί μια αξιόλογη συλλογή 1000 βιβλίων, διαφόρων περιοδικών και παλαιών εφημερίδων. Εκεί επίσης και η πινακοθήκη οπού κατά καιρούς φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις γλυπτικής, φωτογραφίας και ζωγραφικής όπως και μια μόνιμη έκθεση ζωγραφικής, δωρεά προς το πνευματικό κέντρο διασήμων Ελλήνων Ζωγράφων (Φασιανός κλπ)
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τοπικό πρόεδρο Κτισταδων Κο Νικόλαο Μήτσο για την πολύτιμη βοήθεια του, δίνοντάς μου πληροφορίες για το εν λόγω Μουσείο
ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ