Ποιοι ακολουθούν μετά την απόλυση Σέσιονς-Ο απόηχος στο Κογκρέσο

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ήταν το πρώτο μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης που αποπέμφθηκε αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ενώ είναι πιθανό να μην είναι το τελευταίο, σχολιάζει το «Politico», προκαλώντας σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις στο Κογκρέσο, καθώς οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι η απομάκρυνση του Σέσιονς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για την Ρωσία.

Αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη, είναι ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε παραίτηση μέχρι το τέλος του 2018. Οι απολύσεις αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο ενός δραματικού ανασχηματισμού που θα έχει ως κεντρικό στόχο την αλλαγή του χαρακτήρα της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προκαλεί νέο «πολιτικό πονοκέφαλο» στον Αμερικανό πρόεδρο.

Μέσα στους αξιωματούχους που είναι πιθανό να αποχωρήσουν συμπεριλαμβάνεται η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν, για την οποία ο Τραμπ έχει πει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι θέλει να την αποδεσμεύσει για την αδυναμία της να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορα.

Ο Τραμπ έχει επίσης μιλήσει για την πιθανή αντικατάσταση της Νίλσεν από τον Κρις Κόμπατς, που είναι γνωστός για την επιθετική του στάση σε ζητήματα μετανάστευσης, ενώ δεν κατόρθωσε να εκλεγεί κυβερνήτης στο Κάνσας στις προχθεσινές εκλογές. Ο Αμερικανός πρόεδρος φοβάται ότι η επικύρωση του διορισμού του Κόμπατς θα έχει δυσκολίες στην Γερουσία.

Παράλληλα, ένα άλλο όνομα που συζητιέται τελευταία για την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είναι αυτό της Γενικής Εισαγγελέως στην Φλόριντα Παμ Μπόντι.

Η Μπόντι είναι εδώ και πολύ καιρό φίλη και πολιτική σύμμαχος του Τραμπ.

Σε προβληματική θέση, βρίσκεται επίσης κι ο υπουργός των Εσωτερικών, Ράιαν Ζίνκε, για την ηθική του οποίου, διεξάγεται εσωτερική έρευνα.

Ο πρόεδρος Τραμπ παραδέχτηκε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών, ότι ο ίδιος «εξετάζει» τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του Ζίνκε. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ίσως θα έχει μία ιδέα για την υπόθεση αυτή, μέσα σε περίπου μία εβδομάδα. Ο Ζίνκε είναι ένα από τα πιο αγαπητά μέλη της κυβέρνησης για τον Τραμπ κι έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού των ΗΠΑ (Navy SEALS).

Λαμβάνοντας αποφάσεις για το πως θα χειριστεί τις τύχες στελεχών της κυβέρνησής του, όπως, η Νίλσεν κι ο Ζίνκε, ο πρόεδρος Τραμπ θα παλέψει με την προσωπική του επιθυμία να αποπέμψει στελέχη, τα οποία δεν του αρέσουν ή για τα οποία θεωρεί ότι δεν βοηθούν στην υλοποίηση της πολιτικής του ατζέντας.

Παράλληλα, ο ίδιος, θα εξετάσει σοβαρά τον πολιτικό αντίκτυπο θα έχει μία μαζική απόλυση υπουργών, αλλά και την αρνητική εικόνα που είναι ενδεχόμενο να προκληθεί από την διαδικασία επικύρωσης νέων διορισμών στην Γερουσία, σύμφωνα με τις απόψεις στελεχών του Λευκού Οίκου, αλλά και πολιτικών του συμμάχων.

Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα της επιλογής των προσώπων που θα αντικαταστήσουν τους υπουργούς που θα φύγουν. «Όλοι θέλουν να δουλέψουν σε αυτόν τον Λευκό Οίκο», είπε ο Τραμπ στην διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου. «Πρόκειται για έναν ζωντανό Λευκό Οίκο», συμπλήρωσε.

Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ είχε συχνά δυσκολίες στον εντοπισμό αλλά και στην επιλογή υποψηφίων για την ανάληψη υψηλών κυβερνητικών καθηκόντων, ενώ η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί από την πρόθεση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων να αρχίσουν έρευνες, στοχοποιώντας αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ.

Η κατάσταση έντασης που καλλιεργείται γύρω από τον ανασχηματισμό προκάλεσε συζητήσεις στον Λευκό Οίκο, αναφορικά με την αποχώρηση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Ο Σέσιονς είχε βρεθεί για αρκετό διάστημα αντιμέτωπος, με τις φραστικές επικρίσεις του προέδρου Τραμπ.

Ο ίδιος, στην επιστολή της παραίτησής του ανέφερε ότι παραιτείται μετά από σχετικό «αίτημα» του προέδρου.

Μέχρι αργά χθες το πρωί, ο Σέσιονς δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να τον αποπέμψει, ενώ ο προσωπάρχης του Σέσιονς, Μάθιου Γουίτακερ που αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, δεν χρειάζεται την επικύρωση της Γερουσίας για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προετοιμάζονται για την επικύρωση του διαδόχου του Σέσιονς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία μετά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών θα είναι ευκολότερη υπόθεση, σχολιάζει το «Politico».

Η αποχώρηση του Σέσιονς δεν προκάλεσε έκπληξη στους γερουσιαστές, οι οποίοι εκτιμούσαν εδώ και μήνες ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα προχωρούσε στην απόλυσή του, αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ωστόσο, η ανάδειξη του Μάθιου Γουίτακερ στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να προκαλέσει νέες εξελίξεις σε δύο νομοθετικές προσπάθειες που παραμένουν στάσιμες εδώ και καιρό. Πρόκειται για ένα εγκληματολογικό νομοσχέδιο το οποίο συγκεντρώνει την δικομματική υποστήριξη στην Γερουσία και στο οποίο ήταν αντίθετος ο Σέσιονς, αλλά κι ένα επίσης δικομματικό σχέδιο προστασίας του Μάλερ από το ενδεχόμενο απόλυσής του για την ψήφιση του οποίου, πιέζουν εδώ και καρό οι Δημοκρατικοί.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα σύνθεση του νομοθετικού σώματος δεν θα αναλάβουν καθήκοντα νωρίτερα από τον Ιανουάριο κι έτσι δεν έχουν το απαραίτητο κοινοβουλευτικό περιθώριο των αντιδράσεων για την απόλυση του Σέσιονς.

Από την άλλη μεριά, τόσο ο Δημοκρατικός Τζέρολντ Νάντλερ, που έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο κι ο επίσης Δημοκρατικός Ελάιζα Κάμινγκς που αναμένεται να προεδρεύσει στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, άφησαν να εννοηθεί ότι έχουν σχέδια για την διερεύνηση της απομάκρυνσης του Σέσιονς.

Από την πλευρά της Γερουσίας και μετά το θετικό για τους Ρεπουμπλικάνους αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ δεν θα έχει δυσκολίες για να επικυρώσει τον διορισμό του αντικαταστάτη του Σέσιονς. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δρομολογηθεί στις αρχές του 2019, με δεδομένη την ανακοίνωση του Τραμπ ότι δεν έχει λάβει την απόφασή του σχετικά με το ποιος θα τοποθετηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση

ΗΠΑ: «Πολύ μεγάλη νίκη» βλέπει ο Τραμπ- Διαιρεμένο το Κογκρέσο μετά τα αποτελέσματα (video)

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Μαρία Κυριάκη

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: