Πνοές ανέμου στο Αρχαιολογικό μουσείο Άρτας

Πνοές ανέμου στο Αρχαιολογικό μουσείο Άρτας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και τη φετινή χρονιά 2017 συμμετέχει στην πανελλαδική επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός – Πνοές Ανέμων», με τη θεματική του αέρα. Ο αέρας αποτελεί βασικό στοιχείο της ατμόσφαιρας και συνδέεται με ποικίλες εκφάνσεις του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνει τις εξής εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, απευθυνόμενο σε μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης:

  •    Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 9.30π.μ. έως 13.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:                        «Ας ανοίξουμε τον κλίβανο», με τη συμμετοχή Δημοτικών Σχολείων της Άρτας. Οι μαθητές θα γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής κεραμικών αντικειμένων από το στάδιο επεξεργασίας της πρώτης ύλης έως το ψήσιμο στον κλίβανο με τη συμβολή της φωτιάς και του αέρα, και τη διακόσμησή του. Το πρόγραμμα θα πλαισιώσουν δραστηριότητες (παιχνίδια, κατασκευές), με στόχο την καλύτερη κατανόηση του θέματος, αλλά και περιήγηση στην περιοδική έκθεση με θέμα «Νεώτερη κεραμεική από την Άρτα 16ος-20οςαι.». Για την υλοποίηση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί η μουσειοσκευή του Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής – Ίδρυμα Γ. Ψαροπούλου.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, η Κλασική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα ερμηνεύσει έργα, επενδύοντας μουσικά την παραπάνω δράση.

  •  Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 10.00π.μ., εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αέρινες Νότες», με τη συνεργασία του κ. Γεώργιου Πολύζου, καλλιτέχνη και κατασκευαστή αρχαίων μουσικών οργάνων, και το Μουσικό Σχολείο της Άρτας. Με αφετηρία τα πνευστά και άλλα μουσικά όργανα που εντοπίστηκαν στην Αμβρακία, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα κατά την αρχαιότητα, την κατασκευή και τη χρήση τους. Στόχος είναι η παραγωγή γόνιμου «μουσικού» διαλόγου ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

                                                       Υπεύθυνοι δράσης

κ. Βαρβάρα ΠαπαδοπούλουΔρ Αρχαιολόγος

Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

κ. Νεκτάριος – Πέτρος ΓιούτσοςΔρ Αρχαιολόγος
κ. Βασιλική ΓαλάνηΑρχαιολόγος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26810 24636

Από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017

η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

θα είναι ελεύθερη
Γεώργιος Πολύζος

Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Πολύζος γεννήθηκε το 1947 στον οικισμό Τσόπελα των Πραμάντων. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη σχολή διακοσμητών του ΚΤΕ, άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το κόσμημα, αλλά και με τη μελέτη και κατασκευή αρχαίων οργάνων μουσικής. Το 1984 ύστερα από μελέτη κατασκεύασε αρχαία ελληνική λύρα από κέλυφος χελώνας, την οποία προσέφερε στο συγγραφέα και μουσικό Γιώργο  Μενιάτη. Το 1989 συμμετείχε  σε έκθεση των οργάνων στα Αρχαιολογικά  Μουσεία  Θεσσαλονίκης, Σερρών και Ιωαννίνων. Το 1990 η Ένωση Φίλων Ακροπόλεως, του ανέθεσε την κατασκευή οργάνων για τις Μουσειοσκευές του Κέντρου  Μελετών Ακροπόλεως. Το 1991 ο Δήμος Σερρών του ανέθεσε την κατασκευή δύο λυρών.

Όργανα που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Πολύζος εκτίθενται  στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας(λύρα), στο Πανεπιστήμιο MASSUE της  Νέας Ζηλανδίας (μεταλλόφωνο), στο
Cite des Sciences et de l’ Intrstrie στο Παρίσι (λύρα) κ.α. Έχει προσφέρει, επίσης, όργανα στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (διπλό αυλό), στο Μουσείο Λαϊκών και Παραδοσιακών Οργάνων στην Αθήνα, (πανδουρίδα) κ.ά.
Μουσικό Σχολείο Άρτας

Το   Μουσικό Σχολείο  Άρτας, ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 2009. Πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει Γυμνάσιο και Λύκειο και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές που αγαπούν τη μουσική. Το πρώτο    Μουσικό Σχολείο ξεκίνησε  να λειτουργεί  το 1988 στην Παλλήνη  της Αττικής  και σήμερα υπάρχουν 46 Μουσικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ δύο ακόμη έχουν ιδρυθεί, αλλά θα λειτουργήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά.

Στα Μουσικά Σχολεία γενική και μουσική παιδεία συνυπάρχουν αρμονικά καθώς διδάσκονται τα μαθήματα και οι Ομάδες Προσανατολισμού όπως διδάσκονται στα άλλα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά επιπλέον μέσα από τη διδασκαλία της Μουσικής, σε επίπεδο θεωρίας και πράξης, υποστηρίζεται  ο διάλογος ανάμεσα στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση και με την προώθηση της τέχνης  στην εκπαιδευτική διαδικασία, πραγματώνεται  το όραμα του σύγχρονου σχολείου.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συνεργάζεται  με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς  φορείς  και μέσω της μουσικής προσεγγίζει θέματα καλλιτεχνικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Υποστηρίζει την πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός»  που πραγματοποιείται σε σταθερή ετήσια βάση από το Υπουργείο Πολιτισμού και που έχει ως κεντρικό άξονα την προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.

Ανταποκρίνεται θετικά  στην πρόταση  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας για συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας στις 19 και 20 Οκτώβρη, καθώς πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για εκπαιδευτική καινοτομία.                                                                                         

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box