Περιβάλλον και πολιτισμός – αναλυτικό πρόγραμμα στην Ήπειρο

Το 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας

και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.
Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την υλοποίηση για δεύτερη συνεχή χρονιά δράσεων εμπνευσμένες από τη θεματική του “αέρα”, με το γενικό τίτλο “Πνοές Ανέμων”. Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.
Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2018. Σε αυτές συμμετέχουν 40 Φορείς από 30 Περιφερειακές Ενότητες από όλη την επικράτεια ενώ 63 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 18 – 21 Οκτωβρίου 2018, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ στην Ήπειρο

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας φωτογραφική έκθεση στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου, µε περιεχόμενο που άπτεται του θέµατος του  εορτασµού, και στις 19 Οκτωβρίου θα πραγµατοποιηθούν θεµατικές ξεναγήσεις στη µόνιµη και στις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου σε ευρήµατα που σχετίζονται µε τη θεματική του αέρα (πνευστά µουσικά όργανα, αγγεία κ.ά).

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26810 24636 (Θ. Κοντογιάννη, Β. Γαλάνη)

    

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα υλοποιήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας εκπαιδευτική δράση για οργανωμένες σχολικές ομάδες Α/θμιας εκπαίδευσης με τίτλο «’Ωρα καλή στην πρύμνη σου κι αέρας στα πανιά σου» και θέμα την αρχαία ελληνική ναυσιπλοΐα και ναυπηγική τέχνη, εστιάζοντας στη σημασία και τους τρόπους των θαλάσσιων εμπορικών συναλλαγών.

Ημέρες διεξαγωγής: 18-19 Οκτωβρίου.

Ώρες έναρξης: 9:00, 12:00.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές.

Τη σημασία και την επίδραση του αέρα στη ναυσιπλοΐα αλλά και στις διάφορες τέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι επισκέπτες του μουσείου μέσα από τη σήμανση επιλεγμένων εκθεσιακών ενοτήτων και  συμπληρωματικό πληροφοριακό υλικό.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26650 21417, 28539 (Α. Τζωρτζάτου, Θ. Λάζου)

  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στην πανελλήνια δράση και προγραμματίζει για τις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές περιηγήσεις. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στον Aρχαιολογικό Xώρο Δωδώνης και στο Βυζαντινό Μουσείο. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων  

– Θα πραγματοποιηθεί  η δράση με ενδεικτικό τίτλο  «Αστραπές και βροντές στη  Δωδώνη»/ «Ανεμομαζέματα … Ανεμοσκορπίσματα», η οποία απευθύνεται σε παιδιά  των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Παρουσιάζονται καιρικά φαινόμενα  που συνδέονται με τον αέρα, όπως οι καταιγίδες (κεραυνοί  κλπ), γίνονται αναφορές στη μυθολογία (Δίας) και αξιοποιούνται οι μαρτυρίες  των ευρημάτων, των επιγραφικών  κειμένων (μολύβδινα ελάσματα) και  των φιλολογικών πηγών (Όμηρος). Στο  επίκεντρο της παρουσίασης βρίσκεται  η Δωδώνη και το βαρύ κλίμα  της περιοχής, γνωστό ήδη από  την αρχαιότητα. Σκοπός είναι  να κατανοήσουν τα παιδιά συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα και να ενημερωθούν για τις κλιματολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής τους. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το  Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: 26510 0176, 0178, 0179 (Ι. Κατσαδήμα, Ε. Βασιλείου)

Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: 26510 05771 (Κ. Πλακίτση, Α. Κορνελάκη)

  – Θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πνοή μουσικής, Ας γνωρίσουμε τα πνευστά όργανα της Αρχαίας Ελλάδας». Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τα πνευστά όργανα της αρχαιότητας και η σύνδεση της μουσικής εκπαίδευσης της αρχαιότητας με το σήμερα. Το παρόν πρόγραμμα θα περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για τη μουσική στην αρχαιότητα, την ταξινόμηση των μουσικών οργάνων, ενώ θα δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να δουν από κοντά αποτμήματα-κατάλοιπα  αυτών και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους.

Οι δραστηριότητες αυτές θα συνοδεύονται από ακρόαση σύγχρονων πνευστών οργάνων αλλά και από βιωματικό εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων από απλά ανακυκλώσιμα υλικά. Στόχος μας είναι η ενθάρρυνση της επικοινωνίας μέσω της μουσικής και η κινητοποίηση του ενδιαφέροντός τους μέσω της κατασκευής των δικών τους οργάνων και της δημιουργίας των δικών τους εμπειριών.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26510 01072 (Α. Πανάτση)

  Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης

Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ξενάγηση με τίτλο «Το αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης», η οποία απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Περιλαμβάνει σύντομη αναφορά στο αρχαίο θέατρο και στη λειτουργία του. Μετά τη λήξη της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί ομαδική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συμμετεχόντων.   

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26510 01078 (Ε. Βασιλείου)

 Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση σε σχολεία στις 18 και 19 Οκτωβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων με έμφαση στα ακόλουθα εκθέματα, όπου διαφαίνεται η ζωοποιός δύναμη του αέρα στην τέχνη και στην καθημερινή ζωή. Ο ρόλος του αέρα κατά τη διαδικασία της όπτησης των κεραμικών σκευών και ειδικότερα στην τεχνική της εφυάλωσης με έναυσμα τις δύο πήλινες εφυαλωμένες εικόνες από το ναό του Αγίου Βασιλείου Άρτας (13ος αιώνας). Η συμβολή του αέρα στην παραγωγή μουσικής μέσω των πνευστών μουσικών οργάνων.  Έμφαση στην αποτοιχισμένη τοιχογραφία με παράσταση της μάχης στη Μουλβία γέφυρα, η οποία προέρχεται από το αρχοντικό ιδιοκτησίας Κέλλη – Βενέτη στα Ιωάννινα (19οςαιώνας). 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26510 25989, 39580 (Σ. Χαραλάμπους)

 

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας θα υλοποιήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης εκπαιδευτική δράση για μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο “Ήχοι Αρχαίων” στο πλαίσιο φιλοξενίας της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης στην Αίθουσα Πολλαπλών δράσεων του Μουσείου. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα και να αντλήσουν πληροφορίες για τα αρχαία μουσικά όργανα, εστιάζοντας στα πνευστά, μέσα από την επαφή τους με ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων που θα φιλοξενούνται στην έκθεση.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26820 89890 (Γ. Πεταρούδα)

 

 

 

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box