ΠΓΔΜ: Ζητούμενο για τον Ζ. Ζάεφ να ψηφίσουν υπέρ 80 βουλευτές (video)

ΠΓΔΜ: Ζητούμενο για τον Ζ. Ζάεφ να ψηφίσουν υπέρ 80 βουλευτές (video)

Από τις 12.30 το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων για την τροποποίηση του Συντάγματος που θα οδηγήσει στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση Ζάεφ μπορεί να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ είναι γνωστό ότι χρειάζονται 80 βουλευτές σε σύνολο 120 για την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3.

Το πολύ 10 ημέρες προβλέπεται να διαρκέσει η διαδικασία κι αν δεν βρεθούν οι οκτώ βουλευτές που αναζητά για στήριξη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς από τους 48 βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Η ομιλία του Ζάεφ από το βήμα της Βουλής, ερμηνεύτηκε πάντως ως έκκληση για εθνική συμφιλίωση και πρόθεση χορήγησης αμνηστίας σε 5 βουλευτές του VMRO, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους κατηγορούμενους για υποκίνηση των βίαιων επεισοδίων και της εισβολής στη Βουλή τον Απρίλιο του 2017.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

Σχετική είδηση:ΠΓΔΜ: Στη Βουλή η συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος (video)

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Σοφία Χούντα

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: