Παραμυθιά: Με εντάσεις και ενστάσεις η ενημέρωση για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Σουλίου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις έρευνες στην Ήπειρο για υδρογονάνθρακες. Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιείται και σήμερα στην Ηγουμενίτσα.
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Καρκαμίσι (Παραμυθιά) βρέθηκαν οι : Μιχάλης Βερροιόπουλος
Γ.Γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ιωσήφ Αθανασιάδης,
Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας,
Αλέξανδρος Κουλίδης Προϊστάμενος Τμήματος Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σπυρίδων Μπέλλας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε, Γεώργιος Δρακάτος
Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γρηγόρης Τσόκας
Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ∆/ντης Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ, Νικολάου Ευάγγελος
Δρ. υδρογεωλογίας μηχ/κος, Δ/ντης της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ, Σπύρος Παπαγρηγορίου
Μελετητής Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης Προγράμματος Σεισμικών Ερευνών της “ENVECO A.E.”.
Οι ομιλητές ήταν όλοι τους καθησυχαστικοί όσο αφορά το πρώτο σκέλος, αυτό της έρευνας για υδρογονάνθρακες, τονίζοντας ότι για την επόμενη φάση, της εξόρυξης θα υπάρξουν νέες μελέτες. Στην αρχή αναπτύχθηκε η πολιτική θέση της κυβέρνησης όπου τονίστηκε από τον κ. Βερροιόπουλο η βούληση για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μέσω και της ανάπτυξης των υδρογονανθράκων.
Οι υπόλοιποι ομιλητές ανέπτυξαν τις διάφορες διαστάσεις, όπως αυτό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των τουριστικών επιπτώσεων, του υδροφόρου ορίζοντα, της σεισμικής δραστηριότητας, της όχλησης. Όλοι αφού ανέπτυξαν τον τρόπο λειτουργίας των ερευνών κατέληξαν ότι τελικώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφενός γιατί η φύση των ερευνών προκαλεί ήπια και αναστρέψιμα θέματα και αφετέρου γιατί η νομοθεσία προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης τονίστηκε ότι καθόλη την διάρκεια των ερευνών θα υπάρχει παρακολούθηση ώστε αν προκύψει κάποιο πρόβλημα να διευθετηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Την ενημέρωση και στην συνέχεια την συζήτηση διηύθυνε η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη Μπότση, η οποία επισήμανε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει πάρει ακόμα κάποια απόφαση.
Στην αρχή της ενημέρωσης δημιουργήθηκε μία μικρή ένταση καθώς υπήρξε μια ένσταση επί της διαδικασίας αλλά γρήγορα έληξε. Η ένταση επανήλθε όταν πολίτες και μέλη φορέων πήραν τον λόγο για τοποθετήσεις και ερωτήσεις καθώς υπήρξε αμφισβήτηση των ισχυρισμών των ομιλητών, ιδιαίτερα για την επόμενη φάση, όχι για την έρευνα αλλά για την εξόρυξη. Υπήρξε έντονος προβληματισμός και για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στις εργασιακές συνθήκες, όπως και για το όφελος που θα έχει η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή. Επίσης υπήρξε αμφιβολία για το κατά πόσο θα μπορεί η πολιτεία να ελέγχει και να επεμβαίνει στις εταιρίες που θα κάνουν την εξόρυξη καθώς και ανησυχία για τις εργασιακές σχέσεις, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, την φύση.
Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι είναι ενάντια στην ανάθεση σε πολυεθνικές καθώς τα μονοπώλια θα εκμεταλλευτούν τον εθνικό πλούτο χωρίς όφελος για τον λαό ενώ ούτε τα καύσιμα θα είναι φθηνά για τον λαό. Θα μπορούσε το ΚΚΕ να συμφωνήσει στην εξόρυξη υπό άλλες πολιτικές συνθήκες, αν γινόταν προς μία προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος του λαού. (στο τέλος ακολουθεί και η ανακοίνωση της ΤΟ Παραμυθιάς)
Παρόλο που είναι ένα σημαντικό θέμα για την περιοχή και το μέλλον της οι πολίτες δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προσέλθουν στην αίθουσα για να ενημερωθούν και επί της ουσίας ήταν μόνο πολιτικοί όπως οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο δήμαρχος Πωγωνίου Καψάλης Κώστας, ο δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας, σύμβουλοι της περιφέρειας και των δήμων και εκπρόσωποι οργανωμένων φορέων και κινημάτων. Θα έπρεπε όλοι οι πολίτες να συμμετείχαν στην ενημέρωση καθώς οι αποφάσεις θα επηρεάσουν την δική τους ζωή και των παιδιών τους.
Να τονίσουμε ότι μετά το πέρας των ομιλιών ενημέρωσης προβλήθηκε βίντεο το οποίο είχε ως θέμα τον Πρίνο και την εκεί εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων όπου παρουσιάστηκε η συνύπαρξη με το τουριστικό προϊόν και τα θετικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία της Καβάλας. Έπειτα από παρέμβαση μέρους πολιτών προβλήθηκε και ένα δεύτερο βίντεο από την Basilicata στην Ιταλία, όπου υπήρξε περιγραφή των κακών εργασιακών συνθηκών και της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί κάποια αποσπάσματα από τις ενημερωτικές ομιλίες αλλά και τα ερωτήματα των πολιτών:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Το ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
Επιβεβαιώθηκε και χθες το βράδυ στο Καρκαμίσι, το πλαίσιο εντός του οποίου σχεδιάζεται η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας. Παρόλη την «καλή διάθεση» των ομιλητών καμία πειστική απάντηση- δέσμευση δεν δέθηκε στις δικαιολογημένες ανησυχίες του λαού της περιοχής μας. Πως θα ήταν άλλωστε τούτο εφικτό όταν η εξόρυξη γίνεται με μοναδικό γνώμονα την καπιταλιστική κερδοφορία και όχι τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες (θέσεις εργασίας με δικαιώματα, φθηνά καύσιμα, προστασία περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας).
Το ΚΚΕ καταψήφισε στη βουλή τις συμβάσεις παραχώρησης στους ομίλους στην Ήπειρο και αλλού. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν σε όλους του δήμους, που μπήκε ως θέμα συζήτησης, την παραχώρηση αδειών στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που αποτελούν λαϊκή περιουσία από επιχειρηματικούς ομίλους γιατί στόχος και κριτήριο της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι τα κέρδη των μονοπωλίων και συγκεκριμένα των εταιρειών Energean Οil & Gas και Repsol και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Τα βασικά σημεία της διαφωνίας μας:
Η εξόρυξη των υδρογονανθράκων θα γίνει σε βάρος των εργαζόμενων του κλάδου. Ο οξυμένος διεθνής ανταγωνισμός και το σχετικά δύσκολο περιβάλλον εξόρυξης επιτείνουν την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα (σχετικά χαμηλούς μισθούς, επικίνδυνες συνθήκες εργασίας). Τα πρώτα δείγματα είναι ενδεικτικά στην περιοχή: εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω δουλεμπορικού γραφείου, με ατομικές συμβάσεις και είναι κυριολεκτικά στον αέρα, για το πότε δουλεύουν, με τι ωράριο και μισθό. Υπάρχει και η πείρα από τον αγωγό ΤΑΡ, όπου οι θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Η εξόρυξη πετρελαίου από τους μεγάλους ομίλους δεν θα οδηγήσει σε φθηνά καύσιμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς αγρότες και τους αυταπασχολούμενους. Ήδη σήμερα οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν ακριβά την ενέργεια και από τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τη στήριξη των κερδών αυτών των ομίλων (περιβαλλοντικά τέλη- ΕΤΜΕΑΡ).
Τα κρατικά έσοδα που θα υπάρξουν απ’ την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, θα είναι επισφαλή, αφού ο ψευδεπίγραφός κρατικός φορέας διαχείρισης των υδρογονανθράκων δε διασφαλίζει ούτε καν ουσιαστικό έλεγχο. Ουσιαστικά αποτελεί απλά ένα γραφείο που μοιράζει τους υδρογονάνθρακες στους διάφορους μονοπωλιακούς ομίλους. Τα δε έσοδα θα αξιοποιηθούν για να στηρίξουν με επιδοτήσεις την κερδοφορία του κεφαλαίου. Όποια χρήματα μπορεί να κατευθυνθούν στο «ειδικό ταμείο για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης» και στην ΤΔ θα αποτελέσουν το άλλοθι για περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.
Οι υδρογονάνθρακες εξορύσσονται μόνο μία φορά και η απόληψη τους σήμερα για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι ισοδυναμεί με αποστέρηση ενός αποθέματος κρίσιμου για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Πρόκειται ουσιαστικά για κλοπή του μέλλοντος των παιδιών μας.
Η εξόρυξη με κριτήριο την κερδοφορία των επενδυτών, αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως «χαβούζα» και ουσιαστικά εγγυάται την καταστροφή του, με τεράστιες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, στις τοπικές οικονομίες, χτυπώντας ανεπανόρθωτα την τουριστική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα, τη βιοποικιλότητα, ενώ εύλογος είναι και ο προβληματισμός για τα ζητήματα σεισμικότητας αλλά και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των λαϊκών στρωμάτων.
Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας εντάσσεται στο σκληρό ανταγωνισμό καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τον ενεργειακό και ευρύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής. Η κυβέρνηση υψώνει τη σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και παίζει με τη φωτιά. Υπογράφει συμβάσεις παραχώρησης χωρίς να προχωρά η διαδικασία ανακήρυξης και οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ (π.χ. στην περιοχή μας με την Αλβανία). Ενώ δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς επανέρχεται από την πλευρά της Αλβανίας το θέμα των «Τσάμηδων» και η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με αίμα των λαών.
Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης προς όφελος του λαού
Αυτή η κατάσταση και οι επιπτώσεις δεν είναι μονόδρομος. Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, αν παλέψουμε για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Χρειάζεται γι΄ αυτό να γίνουν κοινωνική περιουσία τα εργοστάσια, η γη, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της ενέργειας, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία. Ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.
Μόνο μέσα σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης, μπορεί να λειτουργήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός της εργατικής εξουσίας που θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να διασφαλίζει συνδυασμένα ένα σύνολο λαϊκών αναγκών και στόχων, χωρίς κάλπικα διλλήματα: Τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την συνδυασμένη και ισόρροπη αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας και των κλάδων της οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, την εξοικονόμηση Ενέργειας, την εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, την εξασφάλιση σταθερής εργασίας, την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία για έρευνα και αξιοποίηση των πηγών, την αξιοποίηση του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού και τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Πάνω απ’ όλα, θα κατοχυρώνει ότι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Τώρα χρειάζεται να οργανωθεί η πάλη και για το ζήτημα της ενέργειας μέσα από τα σωματεία, το οργανωμένο εργατικό- λαϊκό κίνημα. Κανένας εφησυχασμός και αναμονή δεν πρέπει να υπάρξει απέναντι στις προσχηματικές διαβουλεύσεις και ημερίδες. Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, της ΕΕ και των μονοπωλίων είναι γνωστή και γι΄αυτό οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να συρθούν πίσω από ψεύτικες αντιπαραθέσεις, πίσω από αντιτιθέμενα συμφέροντα εργοδοτών που μπορεί να προκύψουν.
Η αγωνία, ο προβληματισμός και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις να αποτελέσουν άλλο ένα μετερίζι για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συμπόρευση των εργατών σε κοινή κοινωνική συμμαχία με τους συλλόγους των φτωχών αγροτών της περιοχής, τους αυταπασχολούμενους, τους νέους από τις λαϊκές οικογένειες.
Να προτάξουμε πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων που να καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες μας, ενάντια στα ψίχουλα και στην απάτη της «δίκαιης ανάπτυξης»
Αντίσταση στον αστικό ενεργειακό σχεδιασμό. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών στην ενέργεια. Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες όπως στους εφοπλιστές, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πώληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας
Σταθερή εργασία, με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες τεχνικές
Απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ και ΕΕ).