Παρίσι: Ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα για την Apple

Στο «πιο μεγαλοπρεπές φόρουμ της Apple» μετέτρεψαν ένα κτίριο κατοικιών της περιόδου του πολεοδόμου Ζορζ Οσμάν, στη γωνία της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων με την οδό Ουάσινγκτον στο Παρίσι, ο επικεφαλής του τμήματος ντιζάιν της καλιφορνέζικης εταιρείας, Τζόνι Άιβ σε συνεργασία με το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Λονδίνου Foster + Partners.

Ο Άιβ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το να δουλεύεις μέσα σε ένα ιστορικό κτίριο του Παρισιού είναι μεγάλη ευθύνη και πρωτοφανής ευκαιρία».

Από τις 18 Νοεμβρίου, το κτίριο φιλοξενεί το κατάστημα της Apple. Οι αρχιτέκτονες της εταιρίας  Foster + Partners περιέγραψαν το ιστορικό οικοδόμημα ως «την πεμπτουσία του παρισινού κτιρίου κατοικιών». Αρχικά είχε σχεδιαστεί ως συγκρότημα αστικών διαμερισμάτων, αλλά με την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν σε αυτό και άλλα στοιχεία. Αποκαθιστώντας τους διασυνδεόμενους χώρους ενός παρισινού διαμερίσματος του 19ου αιώνα και αφαιρώντας τις προσθήκες (οι οποίες αντικαταστάθηκαν από σύγχρονους χώρους) οι αρχιτέκτονες επιχείρησαν να «φέρουν πάλι στην επιφάνεια» στοιχεία που παραπέμπουν στην αρχική εικόνα του οικοδομήματος.

Πολλά από τα στοιχεία του νέου σχεδιασμού του κτιρίου επιλέχθηκαν από τους ειδικούς με γνώμονα την ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον, αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Apple. Ο «φεγγίτης» που καλύπτει την αυλή εξυπηρετεί ώστε να φωτίζεται ο χώρος από το φως του ήλιου, παράγοντας ταυτόχρονα ενέργεια με φωτοβολταϊκά πάνελ. Στις τουαλέτες του κτιρίου χρησιμοποιείται βρόχινο νερό, το οποίο συλλέγεται με ειδικά συστήματα. Τα δέντρα και τα φυτά της περιοχής ποτίζονται επίσης με νερό της βροχής.

Ο επικεφαλής του στούντιο στο Foster + Partners, Στέφαν Μπέλινγκ, ανέφερε για την πολυκατοικία του 190υ αιώνα: «Είναι μια από τις πιο μοναδικές «ναυαρχίδες» της Apple στον κόσμο και βρίσκεται στην πιο όμορφη λεωφόρο του κόσμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/ Michel Euler

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Νικόλαος Περδικάρης

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: