Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια: Ένταση και χημικά

Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο πανεκπαιδευτικό συλαλλητήριο στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Συγκεκριμένα υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ ανδρών της ΕΛΑΣ και ομάδας ατόμων στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή.

Η αστυνομία έριξε χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Λόγω της συγκέντρωσης κλειστή είναι η Πανεπιστημίου και η Σταδίου καθώς και ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

Επεισόδια και στην Θεσσαλονίκη 

Ένταση σημειώθηκε στην φοιτητική πορεία και στη Θεσσαλονίκη, στο ΥΜΑΘ.

Ομάδα ατόμων που συμμετείχε στην πορεία συγκρούστηκε με άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στα στενά πέριξ του ΥΜΑΘ.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές επέστρεψαν στο άγαλμα Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα, μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα (πλατεία Αγίου Γεωργίου) και άλλες πόλεις όλης της χώρας

Μαζική η πορεία στην Αθήνα

Η πορεία είχε ξεκινήσει λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι από τα Προπύλαια.

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές ανταποκρίθηκαν και έχουν συγκεντρώθηκαν εκεί, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο και διαμαρτυρόμενοι για το «αντιεκπαιδευτικό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Κάλεσμα είχαν απευθύνει φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ομοσπονδία διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ (ΟΔΠΤΕ) που έχει ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία, η ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας από τις 12 ως τη λήξη της βάρδιας, πρωτοβάθμια σωματεία και σύλλογοι γονέων.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή, επιφέρει αλλαγές μεταξύ άλλων στον τρόπο πρόσβασης και στο όριο φοίτησης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικό» και επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «αυταρχισμό», «αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και «αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων».

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανέναν διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τονίζει η ΟΛΜΕ.

Επιπλέον, από τη μεριά της, η ΔΟΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση με την απουσία λήψης οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών μαθητών και μαθητριών» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε πίσω».

πηγη topontiki.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box