Παγκόσμια κίνηση των εργαζομένων στη Google κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Υψώνουν ανάστημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο οι υπάλληλοι της Google σε όλον τον κόσμο σε μια πρωτοφανή διαμαρτυρία με την οποία ζητούν να γίνουν πολλές βασικές αλλαγές στον τρόπο που η Google διαχειρίζεται τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών υπαλλήλων της, περιλαμβανομένης και της έκκλησης για τον τερματισμό της αναγκαστικής διαιτησίας, κάτι που πρόκειται να καταστήσει ευκολότερη την προσφυγή των θυμάτων στη δικαιοσύνη.

Η οργή στην εταιρεία γιγαντώθηκε την τελευταία εβδομάδα όταν έγινε γνωστό ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος έλαβε αποζημίωση 90 εκατ δολαρίων φεύγοντας από την εταιρεία παρότι υπήρχε, σύμφωνα με την κρίση της Google, μια «αξιόπιστη» κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση που είχε διατυπωθεί εις βάρος του. Ο Άντι Ρούμπιν, γνωστός και ως «ο δημιουργός» του Android, αρνείται τις κατηγορίες.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση 48 εργαζομένων της μέσα σε διάστημα δύο ετών με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που έστειλε ο επικεφαλής της εταιρείας στους υπαλλήλους της, εκ των 48 απολυθέντων οι 13 ήταν υψηλόβαθμοι.

Tην Τρίτη ένα άλλο στέλεχος της εταιρείας, αυτή τη φορά από το ερευνητικό εργαστήριο της εταιρείας X research lab, επίσης παραιτήθηκε. Ο Ρίτσαρντ Ντε Βολ φέρεται ότι έκανε ανήθικες προτάσεις σε μια γυναίκα, που είχε πρόσφατα περάσει από συνέντευξη για θέση εργασίας της οποίας θα προΐστατο εκείνος. Ο Ντε Βολ δεν σχολίασε μετά την παραίτησή του, αλλά στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει το συμβάν «λάθος κρίσης».

Η στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι υπάλληλοι της εταιρείας σήμερα θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στις 11:00 τοπική ώρα αρχής γενομένης από το γραφείο της Google στη Σιγκαπούρη.

Τα επίσημα αιτήματά τους που καταθέτουν στην διοίκηση της Google είναι τα εξής:

–Να μπει τέλος στην αναγκαστική διαιτησία σε περιπτώσεις παρενόχλησης και διάκρισης για τους τωρινούς αλλά και τους μελλοντικούς υπαλλήλους.

–Να μπει τέλος στην μισθολογική ανισότητα και να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και των δύο φύλων.

–Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση να δίνονται στη δημοσιότητα.

–Να υπάρξει μία παγκόσμια, διαφανής και κοινή διαδικασία καταγγελίας σεξουαλικών παρενοχλήσεων με ασφάλεια και ανωνυμία.

–Αναβάθμιση του Chief Diversity Officer ώστε να λογοδοτεί απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο και να κάνει προτάσεις απευθείας στο Συμβούλιο Διευθυντών.

–Διορισμός εκπροσώπου των εργαζομένων στο Συμβούλιο.

Ο γενικός διευθυντής της Google Σουντάρ Πιτσάι έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους ότι θα στηρίξει το αίτημα τους να αναλάβουν νομική δράση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Παντιάς Ζαχαριάδης

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: