Πέθανε ο παγκόσμιος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Φτωχότερη είναι από σήμερα η ανθρωπότητα καθώς ένας παγκόσμιας αξίας μουσικός και συνθέτης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας μουσικός και συνθέτης, γνωστός και ως Vangelis νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Γαλλία. 

Ανήμερα των γενεθλίων του 1982 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κέρδισε το χρυσό αγαλματάκι των Όσκαρ για τη μουσική που έγραψε για την ταινία του Χιου Χάτσον «Οι δρόμοι της Φωτιάς» η οποία ακόμα και σήμερα θεωρείται μια από τις κορυφαίες στο είδος της σε όλον τον κόσμο. 

«Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι αντικείμενα που με συνέπαιρναν από τα πρώτα παιδικά χρόνια μου. Και πάντα ήταν συνδεδεμένα με κάποιον τρόπο με τη μουσική που γράφω», είχε δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), με αφορμή τη σύνθεσή του στην τριλογία «Rosetta» το 2013 (η πρώτη διαστημική ομώνυμη αποστολή της NASA σε κομήτη).

O μύθος της Μυθωδίας…

Βραβεία – Διακρίσεις

– Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, 1982, για τη μουσική στην ταινία «Δρόμοι της φωτιάς».

– Βραβείο Χρυσού Λέοντος στο «Cannes Lions International Advertising Festival», για τη μουσική «Ask the Mountains» σε τηλεοπτική διαφήμιση.

– Βραβείο Max Steiner Award, το 1989, για σύνθεση και παρουσίαση διακεκριμένης κινηματογραφικής μουσικής.

– Βραβείο Echo (Γερμανία) για τον Διεθνή Καλλιτέχνη της Χρονιάς, 1992.

– Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φλάνδρας (Βέλγιο) για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση Κινηματογραφικής Ταινίας.

– Βραβείο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαλένθια» για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση Κινηματογραφικής Ταινίας.

– Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση Κινηματογραφικής Ταινίας από την Παγκόσμια Ακαδημία Μουσικής Επένδυσης στη Φλάνδρα, Βέλγιο.

– Βραβείο Απόλλων το, 1993, για τη συνεισφορά του στη μουσική από την Εταιρεία των Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

– Ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, το 1992. Η απονομή έγινε από τον Γάλλο Υπουργό Παιδείας.

– Δύο φορές το Παγκόσμιο Μουσικό Βραβείο του Μόντε Κάρλο, για τον Έλληνα καλλιτέχνη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

– Ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, το 2001.

– Βραβείο RIAJ (Δισκογραφική Βιομηχανία της Ιαπωνίας) για διεθνές τραγούδι της χρονιάς, 2002.

– Μετάλλιο Δημόσιας Συνεισφοράς της ΝΑSΑ σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της, το 2003.

– Το 2013, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα τα οποία τον απεικόνιζαν.

– Τιμητικό Διδακτορικό Δίπλωμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 2008, παραχωρώντας του τον διακεκριμένο τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. Το διδακτορικό του δόθηκε για την εξαιρετική συμβολή του στη μουσική παιδεία του ελληνικού λαού, καθώς και για τη διάδοση του μηνύματος του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.