Πάσχα: Τι ζητάει η Εκκλησία για τη λειτουργία των Ναών – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας για το Πάσχα και τη Λειτουργία των ναών.

Η ΔΙΣ απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας κατά το οποίο ζητά να μη ζήσουν οι πιστοί παρόμοιες εμπειρίες με την περσινή χρονιά, καθώς η Εκκλησία ζητά περισσότερους πιστούς στους Ναούς με τήρηση των μέτρων ενώ δηλώνεται ότι θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την λειτουργία των Ναών και των Μοναστηριών. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του orthodoxianewsagency, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό – από έναν σε 25 τ.μ. σε 1 σε 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.

Iδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του ωραρίου έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μιλώντας στο Mega: «Οι Ακολουθίες, ιδιαίτερα την Μ. Πέμπτη και την Μ. Παρασκευή, επεκτείνονται μέχρι αργά το βράδυ. Το όριο της ενάτης βραδινής είναι δεσμευτικό, διότι δεν μας επιτρέπει την τέλεση περισσότερων Ακολουθιών». Αφού περιέγραψε την εικόνα που αντικρίζει κανείς, κάθε απόγευμα και βράδυ, στις κατάμεστες από κόσμο πλατείες των Εκκλησιών, παρατήρησε ότι «πρέπει το βράδυ του Μ. Σαββάτου να γίνουν όλα σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας διότι, αν μεταφερθεί η τελετή της Αναστάσεως νωρίτερα, θα επικρατήσει χάος. Γι’ αυτό, πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο ζήτημα του ωραρίου, σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο».

Ερωτηθείς για την περιφορά του Επιταφίου, σημείωσε ότι «προφανώς δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που ξέρουμε και θέλουμε, αλλά θα μπορούσε να γίνει μία σύντομη περιφορά πέριξ του Ναού, καθότι θα αξιοποιήσουμε τους υπαίθριους χώρους των Ναών. Έτσι, χωρίς συνωστισμό, θα επιτύχουμε το μείζον. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το ζήτημα του ωραρίου των Ακολουθιών. Θέλουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα, αλλά πρέπει να διευκολυνθούμε, ώστε να μην επικρατήσει κατάσταση που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα».

O Σεβασμιώτατος επισήμανε, ακόμα μια φορά, την ολόθυμη συνεργασία της Εκκλησίας στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θύμισε την υπεύθυνης στάση Της στο ζήτημα του εμβολιασμού, μίλησε για την υπευθυνότητα Κληρικών και Ιεροψαλτών, κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και κάλεσε όλους «να γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό, με τρόπο που να μη βλάψουμε κανένα συνάνθρωπό μας».

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους ναούς

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που τίθεται σε ισχύ από το πρωί της Δευτέρας 19 Απριλίου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της χώρας ανεξαρτήτως επιδημιολογικής κατάστασης της εκάστοτε περιοχής επιτρέπονται για τις μέρες Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η τέλεση των Ακολουθιών με την παρουσία ενός πιστού ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο ταυτόχρονης παρουσίας τους 20 πιστούς.

Για τους Ιερούς Ναούς που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο» οι Ακολουθίες μπορούν να τελούνται και τις υπόλοιπες ημέρες με ανώτατο όριο τα 9 άτομα ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου οι Ακολουθίες τις υπόλοιπες ημέρες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά από τον θρησκευτικό λειτουργό.

πηγη real.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box