Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Πάλι υποσχέσεις από τον Πλακιωτάκη για την χερσαία ζώνη (βίντεο)

Στην Ηγουμενίτσα βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης. Ο υπουργός πρώτα πήγε στον ΟΛΗΓ όπου ενημερώθηκε από την διοίκηση για το πλάνο ανάπτυξης και για τα έργα που εκτελούνται.

Μετά, επισκέφθηκε την ΠΕ Θεσπρωτίας όπου συνομίλησε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, τον αντιπεριφερειάρχη Άλκη Λάμπρου και με περιφερειακούς συμβούλους.

Η επόμενη επίσκεψη ήταν στο δημαρχείο όπου τον υποδέχθηκαν οι δήμαρχου Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος και Φιλιατών Σπύρος Παππάς και παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίων και φορέων ο κ. υπουργός, συνοδευόμενος πάντα από τον τοπικό βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα, συζήτησε μαζί τους τα αιτήματα των 2 δήμων για την απόδοση της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Πλακιωτάκης σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες είπε ότι εντός του επόμενου διμήνου θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο για το τι θα αποδοθεί στους δήμους και τι όχι ενώ δεσμεύτηκε ότι το βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης και το Δρέπανο θα αποδοθεί στους δήμους. Για το πάρκινγκ δεν δεσμεύτηκε.

Όμως για τα υπόλοιπα τμήματα θα παρθεί η απόφαση στους επόμενους 2 μήνες.

Την ώρα που ο κ. υπουργός ήταν στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας, μέλη του Εργατικού κέντρου έκαναν αυτοκινούμενη διαμαρτυρία στην πόλη και για λίγη ώρα σταμάτησαν και έξω από το δημαρχείο εκφράζοντας την αντίθεση τους για την πώληση του λιμανιού.

Σε δηλώσεις τους οι δύο δήμαρχοι έδειξαν να είναι επιφυλακτικά ευχαριστημένοι καθώς πήραν την υπόσχεση για απόδοση κάποιων ή και όλων (θα δείξει σε 2 μήνες) τμημάτων αλλά σίγουρα αυτό το χρονοδιάγραμμα του υπουργού δεν ταυτίζεται με αυτό που ζητούσαν, τουλάχιστον πριν την συνάντηση, οι 2 δήμαρχοι. Ζητούσαν δηλαδή σαφές χρονοδιάγραμμα με τις κινήσεις και αποφάσεις και πήραν μια υπόσχεση με ορίζοντα υλοποίησης τους 2 μήνες.

Γ. Πλακιωτάκης: Με διάλογο και συνεννόηση προχώρα η αξιοποίηση του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα


Την Ηγουμενίτσα επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και συγκεκριμένα τον Οργανισμό Λιμένα, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και τον Δήμο.
“Βρίσκομαι στην Ηγουμενίτσα, όπως είχα δεσμευτεί, για να συνεχίσουμε τον ουσιαστικό διάλογο για την αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης. Όπως γνωρίζετε οι διαδικασίες προχωρούν, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον δικαιώνει τη στρατηγική της Κυβέρνησης και σύντομα η Ηγουμενίτσα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον των μεταφορών της Μεσογείου με πολλά και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας όπως επίσης και με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και τον Δήμαρχο Φιλιατών για να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας παραχώρησης αλλά και των εκτάσεων που τελικά θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία παραχώρησης.
Όπως εδώ και καιρό έχω δηλώσει, εκτάσεις της χερσαίας ζώνης λιμένα οι οποίες δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες ή παροχή λιμενικών υπηρεσιών θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία παραχώρησης.
Συγκεκριμένα το Βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα της Ηγουμενίτσας, καθώς και η περιοχή του Δρεπάνου θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία παραχώρησης. Ήδη, με ενέργειες και πρωτοβουλίες της σημερινής διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες νομιμοποίησης, παραχώρησης και απόδοσης των συγκεκριμένων εκτάσεων στην τοπική κοινωνία. Ομοίως θα εξαιρεθούν συγκεκριμένα τμήματα της χερσαίας ζώνης λιμένος στα καταφύγια Σαγιάδας, Πλαταριάς και στα Σύβοτα.
Ένα τελευταίο αίτημα το οποίο είναι και συνολικό της τοπικής κοινωνίας για το θέμα του πάρκινγκ του Λιμένα Ηγουμενίτσας, είναι ένα σύνθετο ζήτημα όμως θα έχουμε την ευκαιρία με τον κύριο Δήμαρχο στην προσεχή συνάντηση μας την επόμενη εβδομάδα να το ξεκαθαρίσουμε και να βρούμε την βέλτιστη δυνατή λύση για την τοπική κοινωνία.
Όλα αυτά θα αποτυπωθούν επισήμως πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Δεν πρόκειται για διαδικασία που γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες, ούτε σε λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Το σημαντικό όμως είναι ότι προχωράμε. Με ουσιαστικό διάλογο και με βάση όσα από την αρχή είχαμε πει. Γνωρίζετε ότι δύσκολα δίνω δεσμεύσεις, όταν όμως τις δίνω, τις τηρώ.
Ευχαριστώ τον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο και τον Δήμαρχο Φιλιατών κ. Σπύρο Παππά για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους στο διάλογο.
Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς, υπηρετώντας το στόχο της ανάπτυξης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και διασφαλίζοντας το καλύτερο για την πόλη και την περιοχή.”

Β. Γιόγιακας: «”Λευκός καπνός” για τα διεκδικούμενα τμήματα της χερσαίας ζώνης λιμένα»

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Ηγουμενίτσα και τις συναντήσεις της με τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών αρχών και της διοίκησης του ΟΛΗΓ για τη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας:

«Από τις σημερινές συζητήσεις για το θέμα της χερσαίας ζώνης λιμένα μπορούμε να πούμε ότι βγήκε “λευκός καπνός”. Από τα επιπλέον τμήματα της χερσαίας ζώνης που διεκδικούμε να εξαιρεθούν από την παραχώρηση, ο κύριος Πλακιωτάκης συμφώνησε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία ο κεντρικός παραλιακός δρόμος καθώς και χώροι για τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων σε Πλαταριά, Σύβοτα και Σαγιάδα, ενώ εκτιμώ ότι σύντομα θα κλείσει θετικά και το θέμα του πάρκινγκ.

Καλωσορίζουμε αυτή την εξέλιξη και αναμένουμε μέχρι το τέλος Αυγούστου την αποτύπωση των πρόσθετων τμημάτων που θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, όπως μας είπε σήμερα ο κύριος Υπουργός.».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αποσπάσματα από την επίσκεψη Πλακιωτάκη καθώς και δηλώσεις από τον υπουργό, τους δημάρχους και τον βουλευτή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ