Ο Τραμπ απαγόρευσε να δοθεί η έκθεση Μάλερ στο Κογκρέσο

Το εκτελεστικό προνόμιό του για το σύνολο της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ αλλά και του υποκείμενου ερευνητικού υλικού που την συνοδεύει, άσκησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας τη σύγκρουσή του με τους Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής, τον Δημοκρατικό Τζέραλντ Νάντλερ. Η Επιτροπή επρόκειτο σήμερα να ψηφίσει για να παραπέμψει τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ για απείθεια απέναντι στο Κογκρέσο, επειδή δεν συμμορφώθηκε με την κλήτευση να της παραδώσει το πλήρες κείμενο της έκθεσης του Μάλερ, χωρίς περικοπές.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε αμέσως μετά ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τις «παράνομες» αξιώσεις των Δημοκρατικών του Κογκρέσου.

«Οι Αμερικανοί βλέπουν καθαρά ότι οι απεγνωσμένοι ελιγμοί του Τζέρι Νάντλερ στοχεύουν να τους αποσπάσουν την προσοχή από τις ιστορικές επιτυχίες του προέδρου Τραμπ», είπε η Σάντερς. «Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ανταποκριθούν στις παράνομες αξιώσεις», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος και άλλα μέλη της κυβέρνησης έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το λεγόμενο «εκτελεστικό προνόμιό» τους για να μην ανταποκριθούν στις κλητεύσεις και σε άλλες παρεμβάσεις της νομοθετικής ή της δικαστικής εξουσίας.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Μπέττυ Σαβούρδου

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: