Ο ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας….

Στις 16 Αυγούστου του 1943 η μηχανοκίνητη μονάδα των Ναζί εισέβαλε στο χωριό Κομμένο της Άρτας, με το πρόσχημα των αντιποίνων για την παρουσία ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα οργανωμένο σχέδιο που υπηρετούσε την χιτλερική αντίληψη περί συλλογικής ευθύνης.

Οι Γερμανοί, βίασαν γυναίκες, ξεκοίλιασαν εγκύους και σκότωσαν βρέφη με βαμβάκι, που έβαλαν αναμμένο στο στόμα τους! Ήταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα, που το βάφτισαν εκκαθαριστική επιχείρηση.

Μετά τη σφαγή καταμετρήθηκαν 317 νεκροί και μόνο δύο σπίτια έμειναν όρθια. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και οι περίπου 30 καλεσμένοι που είχαν έρθει από γειτονικά χωριά για τον γάμο της Αλεξάνδρας και του Θεοχάρη.

Η οικογένεια της νύφης. Η Αλεξάνδρα εικονίζεται στην πάνω σειρά της φωτογραφίας. Τα αδέλφια της που επέζησαν είναι τα δύο παιδιά που κρατάει από τους ώμους ο πατέρας Η οικογένεια της νύφης. Η Αλεξάνδρα εικονίζεται στην πάνω σειρά της φωτογραφίας στο κέντρο. Τα αδέλφια της που επέζησαν είναι τα δύο παιδιά που κρατάει από τους ώμους ο πατέρας.

Ο ματωμένος γάμος

Το καλοκαίρι του 1943 ο Θεόδωρος Μάλλιος, πάντρευε την κόρη του Αλεξάνδρα με ένα παλικάρι από γειτονικό χωριό. Ο έμπορος πήρε ειδική άδεια από τους Ιταλούς για την τέλεση του γάμου. Οι Γερμανοί αδιαφόρησαν. Την ώρα που εισέβαλαν στο χωριό, η νύφη και ο γαμπρός περνούσαν την πρώτη νύχτα του γάμου τους, που έμελλε να είναι και η τελευταία. Από την οικογένεια της νύφης επέζησαν μόνο δυο αδέλφια. Η νύφη, ο γαμπρός και δεκάδες καλεσμένοι εκτελέστηκαν. Πρώτος σφαγιάστηκε ο παπάς που βγήκε να τους καλωσορίσει.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τα δύο αδέλφια της νύφης, που επέζησαν από το μακελειό, να περιγράφουν το ματωμένο γάμο της Αλεξάνδρας….: http://www.mixanitouxronou.gr/o-matomenos-gamos-tis-alexandras-sto-martiriko-kommeno-tis-artas-i-epilekti-tis-germanikis-merarchias-entelvais-isevalan-sto-chorio-ke-skotosan-ti-nifi-to-gampro-ke-olous-tous-kalesmenous-vint/

mixanitouxronou.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις,
καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας
τις αναρτήσεις της ημέρας.
Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε
για την ενημέρωση σας!

Holler Box