Ο Κοτζιάς πέταξε το «γάντι» στον Καμμένο: Οι κυβερνήσεις πέφτουν μέσα στη Βουλή, όποιος θέλει ας φέρει πρόταση

Για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια μίλησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς πέταξε και το γάντι στον Πάνο Καμμένο σχετικά με τα σενάρια ότι οι ΑνΕλ θα ρίξουν την κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί όρο της συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το «ναι» είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο ποσοστό που έλαβε το «ναι» είπε πως δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους στην ΠΓΔΜ και ότι οι πραγματικοί ψηφοφόροι ανέρχονται σε 1.100.000-1.200.000, δηλ. ψήφισαν πάνω από το 50% των πολιτών. Επεσήμανε ακόμη ότι ο Ζόραν Ζάεφ «απέσπασε» περίπου 100.000 ψήφους περισσότερους, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στον Πάνο Καμμένο και όπως τόνισε «ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι ο Ζόραν Ζάεφ εάν δεν κερδίσει στη Βουλή τότε θα κερδίσει τις εκλογές και η συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα Σκόπια χωρίς σταθερότητα και χωρίς συνοχή μπορεί να καταρρεύσει και αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για την περιοχή των Βαλκανίων.

Ερωτηθείς για το πότε θα περάσει από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε από τη στιγμή που θα υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος στα Σκόπια τότε μέσα σε μία με δύο εβδομάδες μπορεί να κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Εκτίμησε δε ότι «θα υπάρξουν πάνω από 151 βουλευτές που θα την υπερψηφίσουν».

Ο υπουργός δήλωσε ότι υποτιμήθηκε η σημασία της αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπως και το erga omnes, γεγονός που είναι πολύ σοβαρό.

Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει σοβαρή εξωτερική πολιτική γιατί υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια, κυρίως από το ρόλο που θέλουν να παίξουν τρίτες χώρες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο Κυπριακό και στη συνάντηση που θα έχει με τον Μάικ Πομπέο στις 13 Οκτωβρίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει απευθείας συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς είπε πως αποτελεί μεγάλη επιτυχία του το γεγονός ότι την πρόταση που κατέθεσε το 2015 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: οι εγγυήσεις και η απομάκρυνηση των κατοχικών στρατευμάτων, αποτελούν τη βάση για τις συζητήσεις.

dikaiologitika.gr
Author:

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: