Ο κακός εαυτός των Θεσπρωτών, οι πολιτικές και οι ατομικές ευθύνες
Τα πράγματα με την πανδημία του κορονοϊού δεν πάνε καλά. Παρόλο που υποτίθεται ότι είμαστε σε lockdown και κάποιες περιοχές της χώρας σε αυστηρό, τα κρούσματα αυξάνονται. Και για να είμαστε ειλικρινείς, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να γίνει χειραγωγήσιμος καθώς ο αριθμός τους εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Όμως υπάρχει ένα στοιχείο που είναι “σκληρό” και φανερώνει τον δρόμο. Είναι οι διασωληνώσεις. Που είναι το αποτέλεσμα κάποιων ημερών πριν. Και αυτό που παρατηρούμε τελευταία είναι μια συνεχόμενη αύξηση στις διασωληνώσεις. Οπότε συνεκτιμώντας και τα κρούσματα αλλά και την διασπορά μπορούμε να πούμε ότι “δυστυχώς” αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε.
Ποιοι όμως έχουν την ευθύνη για την αρνητική πορεία; Η πολιτεία που εκφράζεται μέσω της κυβέρνησης; οι τοπικοί άρχοντες; οι πολίτες; ο Χατζηπετρής; Όλοι;
Ας δούμε αρχικά ποια είναι τα μέτρα που μας λένε ότι πρέπει να πάρουμε για την όσο καλύτερη προστασία. Αποστάσεις, Μάσκα, πλύσιμο χεριών…. Αυτά από την μεριά των πολιτών. Από την μεριά της πολιτείας αυστηροί έλεγχοι σε χώρους εργασίας, πολλά τεστ και δωρεάν, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, ενίσχυση και δημιουργία κλινών covid χωρίς να αμελούμε τις κλασικές κλίνες, λίγοι σε λεωφορεία, λίγοι σε κάθε τάξη στα σχολεία…. χιλιοειπωμένα και ανέμελα πεταμένα.
Ας πάμε λοιπόν σε εμάς, τους πολίτες.
Έλεγα σχεδόν ένα χρόνο πριν ότι επικοινωνιακά χρειάζεται σαφήνεια και σοβαρότητα και τα μέτρα που ανακοινώνονται να μην έχουν το στοιχείο του παράλογου. Για παράδειγμα το πρώτο μέτρο ήταν να μην γίνουν τα καρναβάλια γιατί μαζεύεται κόσμος αλλά μπορούσαμε να πάμε στο γήπεδο. Και από εκεί ξεκίνησε η διακωμώδησή με το που κολλάει και που δεν κολλάει. Το μέτρο της απόστασης έγινε ανέκδοτο. Και αυτό το ανέκδοτο φρόντισε η κυβέρνηση να το ανατροφοδοτεί κάθε φορά που ανακοίνωνε νέα μέτρα. Και όχι μόνο το ενίσχυε με το κολλάει εκεί δεν κολλάει εκεί αλλά έδινε και το κακό παράδειγμα σε ανώτατο επίπεδο, σε επίπεδο υπουργών και πρωθυπουργού.
Κρατάτε τις αποστάσεις αλλά είδαμε τον πρωθυπουργό να συνωστίζεται για να χειροκροτήσει την Πρωτοψάλτη, να συνωστίζεται ανέμελος για να βγάλει φωτογραφία με τους ποδηλάτες, να συνωστίζεται για να τσιμπήσει κάτι στο σπίτι του Ικαριώτη βουλευτή. Τον ίδιο συνωστισμό είδαμε ακόμα και με τον Χαρδαλιά σε πολλές περιπτώσεις, όπως στον Βόλο…. στιγμιαίο ήταν είπε και αυτός και ο Τσιόδρας. Μια ανέμελη στιγμή, απλά.
Οπότε το παράδειγμα σε συνδυασμό με τις παλινωδίες και τις συγχύσεις στα μέτρα πέρασαν το μήνυμα, ότι εντάξει η απόσταση είναι μια σχετικότητα και μάλλον δεν έχει και τόσο αξία.
Πάμε στο δεύτερο. Μάσκες.
Και εκεί ξεκινήσαμε στραβά. Γιατί 2 καρπούζια κάτω από την ίδια μασκάλη δεν χωράνε. Πήγαν να βάλουν την πολιτική μαζί με την επιστήμη και τα έκαναν μούσκεμα. Αντι να πούνε “οι μάσκες προστατεύουν αλλά δεν έχουμε πολλές και είναι και ακριβές. Θα τις χρηματοδοτήσει το κράτος και θα κάνουνε ότι είναι δυνατόν να γεμίσουμε την αγορά με μάσκες. Κρατάτε τις αποστάσεις και σύντομα θα έχετε όλοι μάσκες. Ζητουμε συγγνώμη που δεν το προβλέψαμε, παραιτήθηκε και ο υπεύθυνος υπουργός για λόγους ευθιξίας”, είπαν το καταπληκτικό: Οι μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν και πολύ και ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ αν δεν φορεθούν σωστά!!!! Και αυτό βάλανε να το πει επιστήμονας. (Ναι πρέπει να φορεθούν σωστά, αλλά μην τα μπλέκουμε όλα για να στηρίξουμε τις πολιτικές αδυναμίες ή επιλογές)
Άντε μετά να γίνεις πιστευτός, όταν πια πράγματι γέμισε η αγορά με μάσκες και οι τιμές τους έγιναν προσιτές για αρκετούς, ότι η μάσκα προστατεύει και πρέπει να την φοράμε. Και τώρα θα μας πουν για διπλές μάσκες και σιγά σιγά θα μας πουν και για αυτές τις υψηλής προστασίας (κάτι τριγωνικές)…..
Στις αρχές λοιπόν είχαν δημοσιευθεί απόψεις ειδικών ότι οι υφασμάτινες μάσκες δεν πολυπροστατεύουν ΔΕΣ ΕΔΩ και ΕΔΩ και μάλιστα ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε πει ότι η χρήση της υφασμάτινης μάσκας δεν αρκεί για να προστατεύσει κάποιον από σταγονίδια, αρκεί μόνο για ψυχολογικούς λόγους και για την αποφυγή επιβολής προστίμου.
Και όμως η κυβέρνηση έφτιαξε ολόκληρο σποτάκι για κατασκευή μάσκας στο σπίτι. Και αυτό γιατί δεν επέλεξε την αλήθεια: ναι είναι ακριβές οι κανονικές μάσκες και δεν μπορείτε να τις αγοράσετε και εμείς θέλουμε να δώσουμε 30 εκατομμύρια στην λίστα Πέτσα και 80 εκατομμύρια σε σκόιλ ελληκικού και δεν μπορούμε να τις χρηματοδοτήσουμε…. αλλά για να συνηθίσετε τις μάσκες φορέστε αυτές τις υφασμάτινες. Στην ουσία η κυβέρνηση μας κορόιδεψε για να λέει μετά, εμείς σας είπαμε να φοράτε μάσκα εσείς δεν το κάνατε σωστά, να το αποτέλεσμα.
Και πως θα πειστεί τώρα ο πολίτης να φορέσει διπλή μάσκα και μάλιστα η μία να μην είναι υφασμάτινη. Αφού του είπαν ότι μια χαρά είναι η υφασμάτινη.
Και φυσικά και εδώ είχαμε το παράδειγμα των ανώτερων αρχόντων μας να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα την ώρα που έλεγαν σε εμάς να την φοράμε.
Τώρα για το πλύσιμο των χεριών….. εντάξει δεν είμαστε στο σπιτι τους για να δουμε αν πλένουν και πόσο σχολαστικά τα χέρια τους.
Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει σε ανέκδοτο τις οδηγίες και τα μέτρα και αυτή η αναξιοπιστία διαπέρασε όλη την κοινωνία.
Από κει και πέρα: ο καθένας μας ας σκεφτεί με την λογική και όχι με τα πολιτικά τερτίπια. Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που ακόμα δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ξέρουμε ότι μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Οπότε ότι και αν μας πουν, επειδή δεν θέλουν να πάρουν το πολιτικό κόστος ή επειδή δεν θέλουν να δίνουν τα λεφτά για την υγεία μας, εμείς: όσο μπορούμε κρατάμε αποστάσεις και φοράμε την μάσκα. Ας πάρουμε αυτές τις μιας χρήσης, πλέον δεν κάνουν 70-80 λεπτά η μία, είναι 5 – 6 φορές πιο κάτω η τιμή. Αν μπορούμε ας προμηθευτούμε και από αυτές που είναι υψηλής προστασίας (ιδίως για κλειστούς χώρους). Και ας μάθουμε να τις φοράμε σωστά. Με την μυτούλα εντός.
Και αν πιστεύει κάποιος ότι σιγά μια γριπούλα είναι….. οκ! εσύ προστατέψου από την “μια γριπούλα είναι” φορώντας μια μάσκα και με αυτόν το τρόπο να προστατευτούμε και όσοι πιστεύουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιό πιο επικίνδυνο.
Θα το πως και αλλιώς: υπήρχε ένας φιλόσοφος που δεν ήταν προληπτικός. Είχε βάλει όμως ένα πέταλο έξω από το σπίτι του. Τον ρώτησε λοιπόν ένας: αφού εσύ δεν πιστεύεις σε αυτά, γιατί έβαλες το πέταλο; Και του απαντάει ο φιλόσοφος: Πράγματι δεν πιστεύω σε αυτά. Αν όμως πιάνει;
Βάλτε λοιπόν την μασκούλα και μην πιστεύετε….. Κάντε το σαν ηθική στήριξη σε εμάς τους χαζούς που πιστεύουμε.
Όσο για το αν δείξαμε τον κακό μας εαυτό που είπε ο περιφερειάρχης….. όπως αναλύσαμε, τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Και οι βασικές ευθύνες πάντα είναι σε αυτούς που έχουν επιλεγεί να μας κυβερνήσουν. Αν μετά από ένα χρόνο οι αποφάσεις τους γίνονται ανέκδοτο…. δεν φταίει ο πολίτης.
Ή για να το θέσω αλλιώς: ο πολίτης φταίει όταν δεν βάζει την λογική του και αντιγράφει πρακτικές των πολιτικών…
ΥΓ Τελικά κολλάνε τα παιδιά ακόμα και με ανοιχτά τα παράθυρα;