Ο Θωμάς Δημητρίου για την συνεδρίαση του δ.σ δήμου Ηγουμενίτσας
Ανακοίνωση:
- Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου προ ημερήσιας διάταξης, θέσαμε στο Δήμαρχο τα παρακάτω ερωτήματα:
1. «Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού και στην παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης στους Δήμους γιατί τα αισιόδοξα σενάρια που μας παρουσιάστηκαν δεν φαίνεται να επαληθεύονται, ο ΟΛΗΓ μάλιστα παραχωρεί και δικαιώματα χρήσης χώρων στο Δρέπανο στη ζώνη που θεωρητικά θα παραχωρηθεί στο Δήμο».
2. «Το έργο της επέκτασης του ποδηλατόδρομου προς το Δρέπανο έχει σταματήσει, γιατί σταμάτησε η χρηματοδότηση, όπως μας έχετε πει, ενώ θα έπρεπε να παραδοθεί ως το τέλος του Δεκέμβρη. Όμως πεζοί και ποδηλάτες κυκλοφορούν σε αυτόν με κίνδυνο να τραυματιστούν, γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά κιγκλιδώματα».
3. «Η μελέτη του Περιφερειακού της πόλης που ανατέθηκε το 2018 και που είναι ενταγμένος στη σύνδεση του λιμένα με την Αλβανία, σε ποια φάση είναι; Τελειώνει; Γιατί πρέπει να αναζητήσετε τη χρηματοδότησή του, εντάσσοντάς το σε κάποιο πρόγραμμα».
4. «Στο ζήτημα της σύνδεσης του Λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ θα έπρεπε να είναι προτεραιότητά μας και εμείς οι Θεσπρωτοί κυρίως να το προωθούμε, κατατίθενται οι προτάσεις από τη Θεσσαλία. Το θεωρείτε δευτερεύον ζήτημα και δεν ασχολείσθε ή σας υπερβαίνει; Είναι ένα μεγάλο θέμα πολύ σημαντικό για την Ηγουμενίτσα, τη Θεσπρωτία, την Ήπειρο».
- Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η θέση μας:
Στο 1ο θέμα, μετά και την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ για την άρνηση της Περιφέρειας να αναλάβει ο Φορέας την Διαχείρισης τη μεταφορά των υπολειμμάτων από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ και να του παραδοθούν για να λειτουργήσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), αντιλαμβανόμαστε ότι η Περιφέρεια και ο κ. Καχριμάνης βρίσκουν αφορμές και προβάλουν προσκόμματα για να κρατήσουν τη διαχείριση όλου του κύκλου των στερεών αποβλήτων στη δικαιοδοσία τους. Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι υπόθεση εκατομμυρίων ευρώ και για το λόγο αυτό ενδιαφέρονται μεγάλες εταιρείες, όπως ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κτλ. Είναι σαφές ότι στη διαμάχη με την Περιφέρεια στεκόμαστε στο πλευρό του ΦοΔΣΑ. Γενικότερα ως «Αλλαγή Πορείας» πιστεύουμε ότι, η συλλογή, η διαλογή, η ανακύκλωση, η μεταφορά και η επεξεργασία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι υπόθεση των Δήμων και όχι ιδιωτών επιχειρηματιών. Αν περάσει στους ιδιώτες, που μόνη στόχευση έχουν το κέρδος, το κόστος θα αυξηθεί και θα το χρεωθούν οι δημότες.
Στο 2ο θέμα, στο προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 δεν υπάρχει σχεδιασμός που να χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα ως αναπτυξιακό. Επαναλάβαμε τα ίδια που είπαμε και πέρυσι και πρόπερσι. «Πού είναι τα έργα τα σχετικά με τον Περιφερειακό της πόλης; Πού είναι η ολοκλήρωση της 5ης Πολεοδομικής Ενότητας που καρκινοβατεί 53 ολόκληρα χρόνια; Πού είναι τα σχέδια οικισμών Καστρίου- Αγίου Βλασίου- Μαυρουδίου; Πού είναι η σύνδεση με περιπατητικό μονοπάτι των αρχαιολογικών χώρων Ντόλιανης και Γιτάνων, έργο που η μελέτη είχε εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου μας και είχε υποβληθεί στο παρελθόν ως κοινή πρόταση των τότε Δήμων Ηγουμενίτσας και Παραποτάμου; Πού είναι η ανάπλαση των οδών Γράμμου και Π. Αθηναγόρα που δεν έχει ακόμα ούτε απορροή ομβρίων; Τέτοια έργα θέλουμε να προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα για να έχει ανάπτυξη και προοπτική ο Δήμος μας. Αντί αυτών είναι καταγεγραμμένες οι προβλέψεις έργων μικρού κόστους των 10, 15 και 25 χιλ. ευρώ, που μπαίνουν απλά για την ικανοποίηση των προέδρων κοινοτήτων και για να τηρούνται οι ισορροπίες μεταξύ των συμβούλων. Είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που καταγράφει την εκτέλεση και προβλέπει νέα μεγάλα έργα στις λεγόμενες τουριστικές κοινότητες. Σημαντική η τουριστική ανάπτυξη, αλλά αφορά κάποιες εκατοντάδες δημοτών. Οι χιλιάδες δημότες μας δεν έχουν δικαίωμα να περιμένουν έργα για καλυτέρευση της ζωής τους; Κανένα μεγάλο έργο δεν προβλέπεται στις κοινότητες της Δημοτικής Περιφέρειας Ηγουμενίτσας με εξαίρεση τη Νέα Σελεύκεια». Συμπερασματικά, είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που το διακρίνει η ανισομέρεια και η έλλειψη συνεκτικότητας στο σχεδιασμό του και γι’ αυτό, το καταψηφίσαμε.
Στο 4ο θέμα: Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2021, καταψηφίσαμε το Β, που αφορά ρύθμιση – επαύξηση ποσού 78.269,50 ευρώ για την πληρωμή της εταιρείας ENACT AE που μεταφέρει τα απορρίμματα των ΔΕ Συβότων και Πέρδικας. Το καταψηφίσαμε γιατί η παράταξή μας πιστεύει ότι, η συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων είναι υπόθεση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου και όχι ιδιωτών επιχειρηματιών. Τα υπόλοιπα τα ψηφίσαμε.
Στο 21ο θέμα, γνωμοδοτήσαμε αρνητικά για την ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα γιατί πιστεύουμε ότι αν λειτουργήσει, θα μαζέψει μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας, και των ημερήσιων ΕΠΑΛ Φιλιατών και Παραμυθιάς με αποτέλεσμα αυτά τα σχολεία να κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Στο 22ο θέμα επίσης, γνωμοδοτήσαμε αρνητικά για την προσθήκη στη Β’ Τάξη του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων με τις ειδικότητες του Πλοιάρχου και του Μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι ειδικότητες πρέπει να είναι Πενεπιστημιακού και όχι Λυκειακού επιπέδου και δεν πρέπει να κάνουμε με τις αποφάσεις μας, παράσταση εντυπώσεων στους μαθητές.
Στο 23ο θέμα, στην έκφραση γνώμης για τον υποβιβασμό του Νηπιαγωγείου Αγίου Βλασίου από 2/θέσιο σε 1/θέσιο, τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Μαργαριτίου από 6/θέσιο σε 5/θέσιο και την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Μαζαρακιάς, ιδιαίτερα τώρα την εποχή της πανδημίας που χρειάζεται αραίωση των μαθητών στις Τάξεις και όχι πύκνωση, καταψηφίσαμε.
- Και μια δια του τύπου απάντηση στην απορία του κ. Γόγολου, που την διατύπωσε τόσο κατά τη συνεδρίαση, οπότε και έλαβε απάντηση, όσο και σε δελτίο τύπου.
Ο νόμος 4555/2018 (Κλεισθένης) εισήγαγε το σύστημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημιουργώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις, εκτός των άλλων και για τη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων στη διοίκηση των δήμων. Σ’ αυτό το πλαίσιο έδωσε τη δυνατότητα στις συνεργαζόμενες δημοτικές παρατάξεις να εκλέξουν δήμαρχο, χωρίς απαραίτητα η παράταξή του να είναι πλειοψηφούσα και να μπορούν να συνθέτουν τεχνικό πρόγραμμα από τις προτάσεις των συνεργαζόμενων παρατάξεων ή και των αντιπολιτευόμενων ακόμα. Αυτό το σκοπό έχει κατά τη γνώμη μας η υποβολή των τεχνικών προγραμμάτων.
Αν η παράταξη του κ. Γόγολου ενδιαφερόταν να έχει ευρύτερη αποδοχή και να στηριχθεί η πρότασή της, θα φρόντιζε να τη συνδιαμορφώσει κατά τη σύνταξη του Τεχνικού της Προγράμματος, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία ως η πλειοψηφούσα παράταξη της αντιπολίτευσης και όχι να μας την ανακοινώνει μέσω e-mail, λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αν κάναμε ένα λάθος στην ψηφοφορία, αυτό είναι ότι το καταψηφίσαμε ενώ θα έπρεπε να ψηφίσουμε «λευκό», εφόσον δεν γνωρίζαμε το περιεχόμενό του.
Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί διαβάζοντας την τοποθέτηση της παράταξής μας κατά τη συζήτηση του 2ου θέματος (Τεχνικό Πρόγραμμα), με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο καταθέσαμε τις προτάσεις μας και αιτιολογήσαμε γιατί το καταψηφίσαμε και δεν αρκεστήκαμε σε ένα ξερό «όχι». Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι, ενεργήσαμε απολύτως στο πνεύμα του «Κλεισθένη»
Ο απερχόμενος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηγουμενίτσας, επιτιθέμενος στην προοδευτική δημοτική παράταξη «Αλλαγή πορείας», καθόλου δεν εξυπηρετεί τον κοινό στόχο για την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, που πρέπει να τεθεί στον Δήμο Ηγουμενίτσας. Εκτός και αν σκοπός του είναι να «κληροδοτήσει» την παράταξή του σε όψιμους διεκδικητές, εν δυνάμει συνεργάτες και συνοδοιπόρους της συντηρητικής παράταξης.
Εμείς από την πλευρά μας, θα αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για ενότητα στη δράση, αναζητώντας τον κοινό τόπο όλων των προοδευτικών δυνάμεων και παρατάξεων για το καλό των δημοτών, προκειμένου να έχει το μέλλον που του αξίζει ο Δήμος Ηγουμενίτσας.