Οι ομιλίες των βουλευτών Θεσπρωτίας στην βουλή για τα εργασιακά

Οι ομιλίες των βουλευτών Θεσπρωτίας στην βουλή για τα εργασιακά

Οι δύο βουλευτές Θεσπρωτίας, ο Μάριος Κάτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Γιόγιακας από την ΝΔ πήραν τον λόγο στην βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στα εργασιακά και τις συντάξεις.

Ο Μάριος Κάτσης στην ομιλία του είπε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δυστυχώς, τα χρόνια της κρίσης, έχουμε συνηθίσει να έρχονται σε αυτήν εδώ την αίθουσα νομοσχέδια γραμμένα από τα πιο νοσηρά νεοφιλελεύθερα μυαλά,  τα οποία πετσόκοβαν τα εργασιακά δικαιώματα και εξαθλίωναν εκατομμύρια εργαζομένους.

Θεωρώ ότι το παρόν σχέδιο νόμου, σε αντίθεση με αυτά, έρχεται να προστατεύσει και να ενισχύσει το εργασιακό περιβάλλον, σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία αρχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της. Δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά κάνει σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και είναι ένα δείγμα της δίκαιης ανάπτυξης για την οποία μιλά ο Πρωθυπουργός.

Γιατί, για να πιάσει τόπο η ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών, η οποία είναι ορατή και μας δίνει αισιοδοξία, χρειάζεται ένα πλαίσιο που θα διοχετεύει δίκαια τις ωφέλειες, οι οποίες προκύπτουν από την επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα.

Και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω, ότι δεν θριαμβολογούμε για τα θετικά αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών, αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε μπροστά μας μια θετική προοπτική για την κοινωνία.

Ποια κατάσταση αφήσατε όμως;  Αφήσατε τη χώρα με καταγεγραμμένη ανεργία 27% και με πλήρη αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας προς όφελος των μεγάλων εργοδοτών.

Απαξιώσατε ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με τα αναθεωρημένα οργανογράμματα, στη λογική του μικρού και ευέλικτου κράτους ώστε να ξεσαλώσει η εργοδοτική αυθαιρεσία.  

40% μειώθηκαν μέσα σε μια ημέρα το 2012 οι μισθοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα όταν καταργήσατε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μειώσατε τον βασικό μισθό.

Χιλιάδες νέοι έφυγαν στο εξωτερικό, ενώ μια μεγάλη μάζα νέων επιστημόνων τέθηκε στο περιθώριο, μη μπορώντας καν να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να διεκδικήσει μια θέση, καθώς έπρεπε ως άνεργος με 0 εισόδημα να πληρώνει εισφορές.

Γι αυτό καλό θα ήταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά κι εσείς από την ελάσσονα αντιπολίτευση που βρίσκεστε στην ίδια γραμμή, στη γραμμή ΔΝΤ δηλαδή, αν όχι να ζητήσετε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, πράγμα που δεν κάνατε ποτέ, να είστε τουλάχιστον πιο μαζεμένοι στις τοποθετήσεις σας.

Και  επιτρέψτε μου ένα μικρό πολιτικό σχόλιο: Ακούω του συναδέλφους της αυτοαποκαλούμενης κεντροαριστεράς να κάνουν ακραία νεοφιλελεύθερες τοποθετήσεις όπως ότι η καταβολή εισφορών ανάλογα με το εισόδημα δεν συνιστά κοινωνική δικαιοσύνη αλλά επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας,  ότι το 27% ανεργία του Σαμαρά ήταν λιγότερο από το 21.5% το σημερινό, με στατιστική τύπου ΣΚΑΙ, και αναρωτιέμαι: Ο λόγος που μερικοί από εσάς δεν είστε στη ΝΔ είναι ότι ο Κ.Μητσοτάκης δεν έχει χώρο στα ψηφοδέλτια ή ότι δεν σας αρέσουν οι στυλιστικές του επιλογές ? Γιατί άλλη διαφορά δεν διακρίνω.

Δυστυχώς τα σκαλιά που κατέβηκε η ελληνική οικονομία μέχρι το 2015 είναι πολλά, και για να επιστρέψουμε θέλουμε δουλειά. Αυτές οι πληγές δυστυχώς δεν κλείνουν εύκολα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το παρόν σχέδιο νόμου, έχουμε ένα πλέγμα διατάξεων το οποίο αφορά την αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία, και επιμέρους διατάξεις για την επέκταση εργασιακών δικαιωμάτων σε ομάδες οι οποίες δεν τα απολάμβαναν όπως θα έπρεπε. Και μπορεί σε κάποια σημεία να έχει έναν τιμωρητικό – κατασταλτικό χαρακτήρα αλλά εντέλει είναι δίκαιο και για τον υγιή εργοδότη που σέβεται την εργατική νομοθεσία, ο οποίος μέχρι σήμερα πιάνεται κορόιδο από τους ανταγωνιστές του που παρανομούν αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν φερ’ ειπείν  δεν πληρώνουν ένσημα ή υπερωρίες .  

Πίσω από αυτές τις διατάξεις που φέρνει το νομοσχέδιο, δεν κρύβονται οι ιδεοληψίες μιας Αριστερής κυβέρνησης, που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα, ούτε ένας αριστερός φερετζές, όπως συνήθως ακούγεται στους κύκλους της αντιπολίτευσης.

Πίσω από το νομοσχέδιο βρίσκεται η δύσκολη καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύει πολύ, πληρώνεται λίγο και μιλά καθόλου. Κρύβεται η αγωνία των νέων ανθρώπων που δίνουν καθημερινά αγώνα να τα βγάλουν πέρα και να πάψουν να νιώθουν πλέον απροστάτευτοι στον κάθε εργοδότη που εκμεταλλεύεται την εργασία τους.  Με την ψήφιση του, βάζουμε ένα λιθαράκι ώστε να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια στην εργασία.

Θα επικεντρωθώ σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά:

  • Στον εργοδότη, ο οποίος παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, θα επιβάλλεται με αυτοματοποιημένο πλέον τρόπο (point-system), προσωρινή ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης. Παράλληλα, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για μη συμμόρφωση στις παραπάνω αποφάσεις. Τέρμα πλέον στις παρεμβάσεις του κομματικού κράτους που φτιάξατε ώστε να τιμωρείτε αντιπάλους ή να απαλλάσσετε φίλους.
  • Ο εργοδότης υποχρεώνεται πλέον να καταχωρεί ηλεκτρονικά στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξή της. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται τα  περιθώρια για παραβατικές πρακτικές. Δεν μπορεί συνεχώς ο εργαζόμενος να υπακούει στο « κάθισε 2 ωρίτσες παραπάνω και μάλιστα απλήρωτες» και να γίνεται λάστιχο.
  • Γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, πιστοποιώντας ότι ο εργαζόμενος έχει συμφωνήσει. Προστατεύονται έτσι οι εργαζόμενοι από την ψευδή αναγγελία εκ μέρους του εργοδότη οικειοθελούς αποχώρησης τους. Να τους απολύουν δηλαδή νύχτα χωρίς να δίνουν αποζημίωση.
  • Αποκλείονται από την πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα οι επιχειρήσεις οι οποίες παραβαίνουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Έτσι πριμοδοτούνται εμμέσως οι επιχειρήσεις που σέβονται το εργατικό δίκαιο και προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Τέρμα στους παρασιτικούς επιχειρηματίες με εγγυημένα κέρδη από το κράτος και εργαζόμενους σκλάβους. Τέτοια φαινόμενα αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους σε εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού, security κ.α.
  • Υποχρεώνεται ο εργοδότης που εκτελεί οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο, να αναγγέλλει ηλεκτρονικά το απασχολούμενο προσωπικό, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης καθώς στον κλάδο οικοδομής έχουμε μεγάλη παραβατικότητα.
  • Όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας,  πλέον, η μη καταβολή μισθού θεωρείται πως είναι σε κάθε περίπτωση μονομερής βλαπτική μεταβολή άρα ο εργαζόμενος αμέσως έχει το δικαίωμα να θεωρήσει ότι υπάρχει απόλυση. Επίσης η εκδίκαση των υποθέσεων γίνεται εντός 60 ημερών.
  • Επίσης κάτι πολύ σημαντικό στο οποίο θα ήθελα να σταθώ ως πάγιο αίτημα των ανθρώπων της γενιάς μου: Αποσυνδέεται επιτέλους η επαγγελματική ιδιότητα από την ασφάλιση. Γιατί, ένας νέος επιστήμονας που μόλις πήρε πτυχίο, ένας μηχανικός, ένας δικηγόρος κτλπ, δεν γραφόταν στο ΤΕΕ ή στον δικηγορικό σύλλογο γιατί αυτόματα έπρεπε να γραφτεί και στο ταμείο του πληρώνοντας εισφορές από το μηδενικό του εισόδημα ή από αυτό των γονιών του. Επίσης δεν μπορούσε να ξεκινήσει να εργάζεται στον κλάδο του γιατί δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Πλέον θα μπορεί να παίρνει άδεια ασκήσεων επαγγέλματος και μόνο όταν βρει δουλειά θα υποχρεούται να πληρώνει εισφορές ασφάλισης.   

Υπάρχουν τέλος κρίσιμες παρεμβάσεις για την προστασία της μητρότητας και των ευάλωτων εργαζομένων ενώ παράλληλα θεσπίζονται θετικές ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας:

Έχουμε επίγνωση για το που βρισκόμαστε. Εργαζόμαστε για την απαλλαγή από τη στενή Επιτροπεία και τις περιοριστικές πολιτικές. Αυτά που κάνουμε είναι αυτά που μπορούμε, όχι αυτά που θα θέλαμε και ο κόσμος το καταλαβαίνει.

Όμως την κατεύθυνση για την επόμενη μέρα, την ημέρα εξόδου από τη στενή επιτροπεία, πρέπει να την ορίσουμε σήμερα. Και δείχνουμε καθημερινά την μέριμνα μας, αξιοποιώντας κάθε χαραμάδα,  προς όφελος των εργαζομένων και των ασθενέστερων.

Είναι όμως και χρέος των εργαζόμενων να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα εργαλεία προστασίας,  μέσα από τα σωματεία τους, με συναδελφική αλληλεγγύη, να ριζοσπαστικοποιήσουν τις συντεχνιακές ηγεσίες τους και να διεκδικήσουν περισσότερα δικαιώματα.  Μην ξεχνάμε, ότι από το 2019 θα κληθούν να παλέψουν για τις νέες συλλογικές συμβάσεις για τις οποίες δώσαμε μάχη. Πρέπει οι δυνάμεις της εργασίας να μπορούν δίνουν τη μάχη με καλύτερους όρους και για αυτό προσπαθούμε.

Ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του ήταν επικριτικός απέναντι στο νομοσχέδιο λέγοντας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατανοώ ότι η Κυβέρνηση έχει ανάγκη να δώσει στην κοινωνία επιτέλους κάποια καλά νέα, να εμφανίσει επιτυχίες, να δείξει ότι δεν έχει χάσει την αριστερή της συνείδηση, την κοινωνική της ευαισθησία. Γι’ αυτό και καταλαβαίνουμε γιατί προσπαθεί να δώσει στο νομοσχέδιο αυτό σημασία πολύ μεγαλύτερη από αυτή που του αναλογεί.

Είναι μια παρέμβαση υπερτιμημένη για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί αφήνει σε εκκρεμότητα σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου με αρκετά από αυτά, όπως ο υπολογισμός των συντάξεων σε διάφορα καθεστώτα ασφάλισης, να μπλοκάρουν την οριστική έκδοση νέων αποφάσεων συνταξιοδότησης.

Ακόμη και η έκδοση των επικουρικών συντάξεων για αιτήσεις από το 2015 και μετά δεν φαίνεται να προχωρά στο άμεσο μέλλον, ύστερα από τον νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπεται για τα χρόνια ασφάλισης ως το 2014 και την αδυναμία να υπολογιστεί το μέρος της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να παραμένουν σε εκκρεμότητα εκατόν τριάντα χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Πρέπει να επισημάνω εδώ την έλλειψη προσωπικού, όπως στο παράρτημα ΟΓΑ Ιωαννίνων που καλύπτει την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου υπάρχει ελάχιστο προσωπικό για την αντιμετώπιση τεράστιων αναγκών, κυρία Υπουργέ, και ειλικρινά θέλουμε άμεσα να δώσετε λύση, γιατί η αγωνία των προς συνταξιοδότηση συμπατριωτών μας είναι τεράστια, οι υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία μεγάλες και οι καθυστερήσεις τεράστιες.

Όμως, ούτε δίνετε κάποια λύση στις συσσωρευμένες ασφαλιστικές οφειλές επιχειρήσεων, όπως η τακτοποίηση των εκατόν είκοσι δόσεων και το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην ΟΑΕΕ.

Θέλω τώρα να σταθώ στο άρθρο για την εξάμηνη παράταση του δικαιώματος σε συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας, με την οποία πιο πολύ νομιμοποιείται παρά αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των καθυστερήσεων στα ΚΕΠΑ, όπως τονίσαμε και στις Επιτροπές με τον κ. Βρούτση.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι με πόση καθυστέρηση στέλνονται, για παράδειγμα, τα παραπεμπτικά από τις τοπικές υπηρεσίες του πρώην ΟΓΑ στους ασθενείς, προκειμένου να κριθούν από τα ΚΕΠΑ. Όμως, το πιο τραγικό, κυρία Υπουργέ, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες που περιμένουν δύο και τρία χρόνια μέχρι να βγει η σύνταξή τους.

Και μιας και ο λόγος είναι για προνοιακά θέματα, θα ήθελα να ζητήσω από την Αναπληρώτρια Υπουργό κυρία Φωτίου να δει ξανά το κριτήριο της διαμονής για τα δέκα συνεχόμενα χρόνια, προκειμένου να δίνεται το επίδομα των ανασφαλίστων υπερηλίκων. Όπως γνωρίζουμε, είναι πολλές οι περιπτώσεις Βορειοηπειρωτών και άλλων που πράγματι μένουν πολύ περισσότερο από δέκα χρόνια στη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν, καθώς τους έχουν παραχωρηθεί σπίτια χωρίς ενοικιαστήρια συμβόλαια ή ήταν φιλοξενούμενοι από στενούς συγγενείς τους.

Πιστεύω, κυρία Υπουργέ, ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι, ώστε να μην μπορούν να αποκλειστούν από το επίδομα οι πολλές εκείνες περιπτώσεις που στην ουσία πληρούν τις προϋποθέσεις.

Περνάω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο τμήμα του νομοσχεδίου με τις εργασιακές ρυθμίσεις, το οποίο, όπως και το ασφαλιστικό μέρος, είναι συνολικά υπερτιμημένο. Αρκετές από τις ρυθμίσεις αυτές μπορούν, πράγματι, να περιορίσουν αρνητικά φαινόμενα στην αγορά εργασίας, ενώ κάποιες άλλες δημιουργούν νέα προβλήματα στη θέση αυτών που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν.

Η διάταξη σχετικά με το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έχει πολλά θολά σημεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί.

Αντίστοιχο θέμα υπάρχει και με το άρθρο για την καταχώρηση των υπερωριών και της υπερεργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που αναμένουμε να διευκρινιστούν με υπουργική απόφαση.

Το άρθρο με το οποίο προβλέπεται ο αποκλεισμός του εργοδότη-παραβάτη από δημόσιες συμβάσεις στερεί την ανάληψη δημοσίων έργων από τις επιχειρήσεις που μπορεί στο μέλλον να δικαιωθούν δικαστικά.

Έγινε μια μεγάλη συζήτηση στην Επιτροπή σχετικά με το αν τα κίνητρα που θα δίνονται στις επιχειρήσεις για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να είναι θετικά ή αρνητικά, αν θα πρέπει, δηλαδή, να επιβραβεύουν τη συμμόρφωση ή να λειτουργούν ως αντικίνητρα στην παράβαση. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται ένα λευκό μητρώο εργοδοτών, στην άλλη ένα μητρώο παραβατών.

Για την ώρα το μητρώο παραβατών στο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, που είναι απαραίτητο για να εφαρμοστεί ο αποκλεισμός από τις δημόσιες συμβάσεις, δεν λειτουργεί. Είναι, επομένως, ερώτημα πώς θα εντοπιστούν παραβάσεις δύο χρόνων πίσω, αφού οι έλεγχοι και οι κυρώσεις δεν έχουν περαστεί στο σύστημα του ΣΕΠΕ.

Κενό γράμμα κινδυνεύει να αποτελέσει και η πρόβλεψη για ακύρωση απόφασης εργοδότη για εργασιακές συμβάσεις, όταν δεν τηρείται η διαδικασία της ενημέρωσης και διαβούλευσης με εργαζόμενους. Επειδή δεν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο ασφαλή κριτήρια για την τήρηση της διαδικασίας, είναι πιθανόν να προκύψουν διαφωνίες και ενστάσεις, προκαλώντας εμπόδια στη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο τα κενά και οι ασάφειες που απειλούν να πετάξουν τις όποιες καλές προθέσεις στο καλάθι των αχρήστων. Η Κυβέρνηση αδυνατεί να προσαρμόσει αυτά που θέλει σε αυτά που μπορεί να γίνουν και ειλικρινά περιμένουμε μια καλή απάντηση στο ερώτημα πώς θα τηρηθούν οι στενές χρονικές προθεσμίες για την εκδίκαση εργατικών διαφορών, όταν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι ήδη υπερφορτωμένο και πάσχει από έλλειψη δικαστικού προσωπικού. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται συνολικά με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτική Δικονομίας, όπως πρότεινε και ο συνάδελφος κ. Παναγιωτόπουλος στην Επιτροπή. Και σ’ αυτήν την περίπτωση η Κυβέρνηση βάζει μπροστά το κάρο από το άλογο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα παραδείγματα αυτά και μόνο είναι, νομίζω, ξεκάθαρο ότι στα δύο σημαντικά κομμάτια του νομοσχεδίου, που διαφημίζει η Κυβέρνηση, είτε παραλείπονται επείγοντα θέματα για να ξεμπλοκάρει η απονομή συντάξεων είτε προτείνονται λύσεις που είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν.

Αν είχα, λοιπόν, να δώσω μια συμβουλή στην Κυβέρνηση, θα της έλεγα να μη σπεύδει να χαρεί ούτε υπερβολικά ούτε προκαταβολικά. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες εξακολουθούν να περιμένουν στην ουρά, για να εκδοθεί μια πετσοκομμένη σύνταξη, και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι περιμένουν από την Κυβέρνηση να προστατεύσει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, δικαίωμα που η ίδια φρόντισε να υπονομεύσει με τις καταστροφικές πολιτικές της τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΣΗ


ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΟΓΙΑΚΑ

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box