Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι πολίτες της Βενεζουέλας στην Κολομβία

Ξεπερνούν  το ένα εκατομμύριο  οι πολίτες της Βενεζουέλας που  κατέφυγαν  στην Κολομβία τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, για να αποφύγουν τη βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, που μαστίζει την πατρίδα τους.  Επίσης 676.000 έφυγαν από τη χώρα αυτή προς άλλα κράτη, γνωστοποίησε την Τετάρτη η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογοτά.

Οι περισσότεροι από αυτούς  επέλεξαν ως προορισμό τον Ισημερινό, το Περού, τη Χιλή, τις ΗΠΑ και το Μεξικό», ανέφερε η Migración Colombia, η υπηρεσία μετανάστευσης της χώρας των Άνδεων.

Στην Κολομβία βρίσκονται πάνω από 1,032 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας, από τους οποίους 573.000 έχουν λάβει άδειες παραμονής, 217.000 διαμένουν παράτυπα στη χώρα και 240.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν άδειες παραμονής και οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,9 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015 εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Καθημερινά, περίπου 5.000 πολίτες εγκαταλείπουν την πετρελαιοπαραγωγική χώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε εκτίμησε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι η άφιξη ενός εκατομμυρίου μεταναστών από τη Βενεζουέλα ενδέχεται να κοστίσει στη χώρα του φέτος το 05% του ΑΕΠ της, δηλαδή 1,348 δισεκ. αμερικανικά δολάρια. Ο Ντούκε προειδοποίησε ότι η Κολομβία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη αυτή την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Παντιάς Ζαχαριάδης

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: