Ξάνθη: Μαθήματα θεάτρου στο Ϊδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Μια φορά την εβδομάδα για τρεις ώρες , ένα απόγευμα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο χρόνος θα κυλά θεατρικά υπό την καθοδήγηση του Υπεύθυνου Εργαστηρίου, του κ. Φίλιππου Τσαουσέλη ( Σκηνοθέτης / Ηθοποιός, απόφοιτος Δραματικής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος).

Το βήμα γίνεται με τη Δημιουργία νέου Εργαστηρίου Θεατρικής Αγωγής και Τέχνης. «Απέναντι σ΄αυτούς τους καιρούς ο πολιτισμός είναι μεγάλο «όχημα» απέναντι σ΄αυτά που συμβαίνουν, τα δύσκολα και τα σκοτεινά. Αυτό είναι κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός. Στους καιρούς της κρίσης, εκεί που αρχίζουν όλα και δυσκολεύουν ο άνθρωπος καταφεύγει στον πολιτισμό γιατί εκεί θα βρει απαντήσεις. Γι αυτό και προχωρήσαμε στη Δημιουργία νέου Εργαστηρίου Θεατρικής Αγωγής και Τέχνης.» δηλώνει ο κος Τσαουσέλης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Ο κος Τσαουσέλης σημειώνει πως ξεκινούν να φτιάξουν ένα εργαστήρι το οποίο θα είναι ανοιχτό προς όλους. «Πιστεύουμε και εγώ προσωπικά, αλλά και το ίδρυμα για να μας φιλοξενεί, ότι το θέατρο είναι από τις βασικές μορφές τέχνης που πρέπει να υπάρχει στη ζωή ενός ανθρώπου γιατί είναι μια τέχνη που περικλείει όλες τις υπόλοιπες , τη μουσική, το χορό, την ποίηση, τη συγγραφή, όλες τις τέχνες. Και πέρα από αυτό, εκεί έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε ζωές, τις οποίες δεν μπορούμε να τις ζήσουμε ποτέ στην πραγματικότητα είτε γιατί είναι αντικειμενικά αδύνατο, είτε γιατί δεν θα μπορούσαμε λόγο χρόνου.»

Το θέατρο, σύμφωνα με τον κ. Τσαουσέλη, είναι ένας βασικός τόπος από τον οποίο θα έπρεπε να περάσει ένα άνθρωπος για να έρθει σε επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό, την οποία επαφή δεν θα μπορούσε να πετύχει πουθενά αλλού και να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, κάτω από συνθήκες που δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν πουθενά αλλού. «Θα δοκιμαστούμε σε διάφορες φόρμες όσον αφορά στην Υποκριτική Τέχνη, σε διάφορες μορφές θεάτρου , να έρθουμε σε επαφή με ό,τι είναι σπουδαίο αλλά μένει  στην αφάνεια» δηλώνει ο Σκηνοθέτης και προσθέτει «κυρίως να περάσουμε όμορφα, να ψυχαγωγηθούμε και όχι να διασκεδάσουμε απλώς.»

Μιλά για την μεγάλη εμπλοκή της ψυχής σε έναν καταπληκτικό χώρο, όπως αυτός του Ιδρύματος που θα τους φιλοξενεί, «σε όλη αυτή την πραγματικότητα που μας περιβάλλει με πολλές γκρίζες πτυχές, το μόνο που θα μας σώσει είναι η ομαδικότητα και η επιστροφή στη συλλογικότητα κι όχι το ατομικό και η μονάδα.»

Έτσι, μέσα από από βιωματικές, ομαδικές κι ατομικές ασκήσεις και ασκήσεις αυτοσχεδιασμού ως μέσα οι συμμετέχοντες θα βρουν ένα κοινό τόπο «ομιλίας», μίας κοινής γλώσσας, για να συνεννοηθούν όλοι μαζί, για να περάσουν ωραία όλοι μαζί και να αρχίσουν να γίνονται μια ομάδα. «Από τη στιγμή που θα γίνουμε μια ομάδα από εκεί και πέρα θα διαπραγματευτούμε τους στόχους και τον προορισμό μας. Μπορεί να προκύψει στο τέλος της σεζόν μια παράσταση μπορεί και κάτι άλλο που θα προτείνουν οι ίδιοι, αυτό είναι το ωραίο με τις συλλογικότητες.» καταλήγει ο κος Τσαουσέλης καλώντας όλους να πάρουν μέρος σ’ αυτό το θεατρικό ξεκίνημα.
Φώτο: Ξάνθη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Πηγή ert.gr
Author:

Μαρία Νικολάου
Αρέσει σε %d bloggers: