Ντόναλντ Τραμπ: «Τεράστια επιτυχία» το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες Εκλογές: Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν την Βουλή, οι Ρεπουμπλικανοί την Γερουσία

«Tεράστια επιτυχία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, παρ’ ό, τι οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Τεράστια επιτυχία. Σας ευχαριστώ όλους», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία.

Τα έως τώρα τελικά αποτελέσματα για τη Γερουσία δίνουν 50 έδρες στους Ρεπουμπλικανούς και 38 έδρες στους Δημοκρατικούς. Μένουν ακόμη αδιάθετες άλλες 12 έδρες.

Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα δίκτυα Fox και NBC.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή.

Exit polls: Μοιρασμένοι οι Αμερικανοί

Οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι που συμμετείχαν σε exit polls του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN είπαν ότι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση και το ίδιο ποσοστό είπε ότι εναντιώνεται στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Με βάση τα αποτελέσματα, τα οποία είναι ακόμη προκαταρκτικά και υπόκεινται σε αλλαγές, μόλις το 26% εξ’ όσων ερωτήθηκαν απάντησε ότι υποστηρίζει τον αμερικανό πρόεδρο, ενώ το 39% απάντησε ότι πήγε να ψηφίσει για να στείλει ένα μήνυμα εναντίωσης στην πολιτική του. Μόλις το ένα τρίτο εκ των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Τραμπ δεν επηρέασε την ψήφο του.

Εξάλλου, το 65% του δείγματος απάντησε ότι είχε αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει πριν από έναν μήνα και πλέον, ενώ μόλις το 15% αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα ή τις τελευταίες ημέρες. Οι νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά αποτελούν το 16% του δείγματος, από το 10% το 2016.

Την ίδια ώρα μια έρευνα των «Washington Post-Schar School» κατέδειξε ότι ο Τραμπ και η πολιτική του και το σύστημα υγείας είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία ανησυχούν οι ψηφοφόροι, ενώ ακολουθούν η πορεία της οικονομίας και η μετανάστευση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: ΗΠΑ: Κρίσιμη και αμφίρροπη η μάχη των ενδιάμεσων εκλογών (video)

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Κυριάκος Καρυώτης

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: