Νίκος Γώγος: Ο δήμος Σουλίου από τόπος χαμένων ευκαιριών να γίνει τόπος νέων ευκαιριών

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου Νίκος Γώγος εν όψει των εκλογών παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη στην ειδική έκδοση του περιοδικού Step

  • Ποιο ήταν το κίνητρό σας ώστε να διεκδικήσετε τον δήμο Σουλίου;

Οι αναξιοποίητες δυνατότητες του τόπου και των ανθρώπων μας. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις τον τόπο σου να μένει πίσω, να μαραζώνει. Τα νέα παιδιά να φεύγουν κατά εκατοντάδες για τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδαςκαι του Εξωτερικού.

Σαν συνδυασμός, σαν μια ομάδα απλών πολιτών του Δήμου, αποφασίσαμε αντί να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε το παρελθόν να επαναλαμβάνεται,αποφασίσαμε να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο στασιμότητας και να αγωνιστούμε, ώστε ο Δήμος Σουλίου από τόπος χαμένων ευκαιριών να γίνει τόπος νέων ευκαιριών, τόπος ανάπτυξης και δημιουργίας. Με σεβασμό στον πολίτη και στόχο τη διαφάνεια και την ανάπτυξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων τα κάνουμε όλα από την αρχή. Είναι επιτακτική ανάγκη προς όφελος του Δήμου και των κατοίκων του, για να κατακτήσουμε όσα μπορούμε, όσα αξίζουμε.

  • Κατά την γνώμη σας ποια είναι τα «δυνατά» χαρτιά του δήμου Σουλίου;

Θα ξεκινήσω με τη γεωγραφική θέση. Όλα τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας είναι εύκολα προσβάσιμα. Επίσης μέσω της Εγνατίας και της Ιονίας βρισκόμαστε σε λίγες ώρες στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα τις χώρας Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα.

Τα στατιστικά του periodikostep.gr

Έπειτα, η παράδοση στην πρωτογενή παραγωγή. Έχουμε παράδοση και στην γεωργία και την κτηνοτροφία και μοναδικής ποιότητας τοπικά προϊόντα που με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούν να γίνουν δυνατά brand όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά στη διεθνή αγορά.

Το ανεπανάληπτο φυσικό κάλλος. Δεν υπάρχει γωνιά του Δήμου μας που να μην μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά. Τα ποτάμια μας, τα βουνά μας, τα παραδοσιακά χωριά όλου του Δήμου Σουλίου, αποτελούν έφορο έδαφος για πληθώρα μορφών συμβατικού, αλλά και εναλλακτικού Τουρισμού.

Και το πιο δυνατό χαρτίτου τόπου μας… οι άνθρωποί του. Άνθρωποι απλοί, ολιγαρκείς, αλλά ικανοί και περήφανοι. Άνθρωποι που έχουν την προκοπή μέσα τους. Είναι σχεδόν αναρίθμητοι οι επώνυμοι, αλλά και οι ανώνυμοι συντοπίτες μας που αποτελούν σύμβολα προόδου κι επιτυχίας για όλους μας. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Δεν μας λείπει τίποτα! Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, αρκεί να δράσουμε ομαδικά και συντεταγμένα υπηρετώντας ένα κοινό στόχο: το καλό του τόπου μας!

  • Ποιες θα είναι οι πρώτες σας επιλογές, ποια θα είναι τα πρώτα βήματα σας;

Είναι τόσα πολλά. Ξέρετε ο Δήμος είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Ο δικός μας δυστυχώς δεν βρίσκεται στην ακμή του, μάλλον ασθενεί. Έτσι θα ήταν λάθος να πούμε θα κάνουμε «αυτό»  πρώτα ή το «άλλο». Πρέπει και θα προσχωρήσουμε σε ολιστική θεραπεία.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Παραμυθιάς που έχει ξεχαστεί από το 2012, πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Η αξιοποίηση όλων των πολιτιστικών μας μνημείων, η ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος και η ενίσχυση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα  εμπίπτουν επίσης στις προτεραιότητές μας.

Το μείζον θέμα της ύδρευσης· η αποκατάσταση κι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου και η ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης. Έργα που πρέπει να υλοποιηθούν… χθες!

Το ζήτημα της προσβασιμότητας σε όλους τους δημόσιους χώρους των ΑμεΑ, της τρίτης ηλικίας και συλλήβδην όλων των πολιτών είναι σημαντικό ζήτημα καθημερινότητας. Όπως, άλλωστε και η κοινωνική πολιτική, η στήριξη των απόρων και των ανέργων.

Όπως καταλαβαίνετε δεν χωρούν καθυστερήσεις. Χρειάζεται δουλειά και αποτέλεσμα από το πρώτο λεπτό.

  • Κατά την γνώμη σας ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να κυβερνηθεί ο δήμος Σουλίου;

Αν περιμένετε να σας αναπτύξω κάποιο θεωρητικό μοντέλο διοίκησης θα απογοητευτείτε. Δεν θα το κάνω. Τα πράγματα είναι απλά κι ο στόχος μας ένας: καλύτερη καθημερινότητα για όλους.

Πως θα το πετύχουμε αυτό; Με διαφάνεια, δουλειά, λογοδοσία, συμμετοχικότητα και όραμα.

Οι πολίτες οφείλουν να ξέρουν πως αξιοποιούμε την εμπιστοσύνη τους, που πηγαίνουν τα λεφτά τους, σε ποια έργα, να ξέρουν αν τηρούμε χρονοδιαγράμματα και να μας κρίνουν κάθε στιγμή. Εμείς θέλουμε τους συνδημότες μας συνδιαμορφωτές του προγράμματός μας την επόμενη ημέρα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως ως Δύναμη Ελπίδας είμαστε πάνω  απ’ όλα απλοί πολίτες του Δήμου. Ξέρουμε τα προβλήματα και μπορούμε να εφαρμόσουμε τις λύσεις και θα το κάνουμε γιατί οι πράξεις μας θα επηρεάσουν τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών μας. Δεν είμαστε περαστικοί. Είμαστε ο Δήμος και θα κάνουμε τα πάντα για ένα καλύτερο μέλλον.

  • Πως οραματίζεστε τον δήμο – πρότυπο;

Ίσως πρέπει να αναφερθώ ξανά στον εκσυγχρονισμό, την εξωστρέφεια, σε ένα ψηφιακό δήμο, έναν δήμο πρότυπο που θ’ αξιοποιεί στο έπακρο χρηματοδοτικά προγράμματα, νέες τεχνολογίες, έναν δήμο να ανθεί τουριστικά και πολιτισμικά. Ναι, όλα αυτά είναι στόχοι για τους οποίους θα δώσουμε αγώνες, αλλά το πιο σημαντικό είναι οι συνδημότες μας να είναι περήφανοι δημότες Σουλίου. Ικανοποιημένοι με την καθημερινότητά τους, ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες  του Δήμου. Που επιμένουν να μένουν στον Δήμο από επιλογή, κι όχι από την έλλειψη αυτής.

  • Υπάρχει κάτι που ζηλεύετε από άλλους δήμους της Ελλάδας και θα θέλατε να το έχει και ο δήμος Σουλίου;

Θα ήθελα όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν τον Δήμο Σουλίου. Σήμερα, ακούγοντας κάποιος γι΄ αυτόν ξέρει μόνο την ιστορία των Σουλιωτών, τον μυθικό Αχέροντα. Ο Δήμος μας είναι πολλά περισσότερα και θέλω όλοι να γνωρίζουν όσο περισσότερα γίνεται για την Παραμυθιά, το Σούλι, τον Αχέροντα, τον Καλαμά, τον ορεινό όγκο του δήμου μας, αλλά και τον κάμπο μας. Να ξέρουν τις ομορφιές και τα προϊόντα μας. Νιώθω πως είμαστε ξεχασμένοι και αυτό με θυμώνει. Είμαστε κάτοχοι ενός κρυμμένου θησαυρού. Οφείλουμε να τον αναδείξουμε και σαν επόμενη Δημοτική Αρχή αυτό θα κάνουμε. Ο Δήμος Σουλίου θα γίνει προορισμός και εμπορική  ετικέτα υψηλής ποιότητας.

  • Ποια είναι η θέση σας για τον πρωτογενή τομέα;

Ο πρωτογενής τομέας είναι το παρελθόν και πρέπει να γίνει το παρόν και το μέλλον μας. Αν κάτι μας δίδαξε η αδυσώπητη κρίση των τελευταίων 10 χρόνων είναι πως πρέπει να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Η γη μας είναι η δύναμή μας και γι΄ αυτό θα στηρίξουμε κάθε μορφή της πρωτογενούς παραγωγής. Κι επειδή όλα ξεκινούν από το σχολείο δεσμευόμαστε για τη δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης – Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης σε θέματα αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης στο ΚΕΓΕ. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας πρέπει να γίνουν μικροί επιχειρηματίες. Να ξέρουν τι θα παράξουν, που, πότε και πως θα το προωθήσουν στην αγορά. Να μάθουν πως θα παράγουν περισσότερο και καλύτερο προϊόν και να μην πέφτουν θύματα μεσαζόντων. Έτσι θα αποκτήσει αξία ο κόπος τους. Φυσικά θα είμαστε αρωγοί και σε κάθε δημιουργία ομάδων παραγωγών, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τα υγιή δείγματα συνεταιρισμών όπως την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Νάξου με κύκλο εργασιών τα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και εξαγωγές προϊόντων που φτάνουν τους 60 τόνους! Αν μπορεί η Νάξος γιατί όχι εμείς.

Ακόμη ένας βασικός στόχος να καλλιεργείται το σύνολο του κάμπου της Παραμυθιάς. Σήμερα εξαιτίας των χρεών του ΤΟΕΒ, που έχει ως επακόλουθο το υψηλό κόστος άρδευσης καλλιεργείται μόνο το 10% της καλλιεργήσιμης γης. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τις προσπάθειες ανάταξης του Οργανισμού προς όφελος των αγροτών μας.

  • Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Μια παράκληση προς τους συμπολίτες και τους συνυποψηφίους μου. Την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Να μην υπάρξουν διχαστικές κραυγές και στείρες αντιλήψεις που θέλουν τον δήμο μας φέουδο ή σκαλοπάτι προσωπικών φιλοδοξιών. Όλοι μαζί ενωμένοι για το μεγάλο άλμα μπροστά. Για τις προκλήσεις του μέλλοντος, για την ευημερία όλων των πολιτών.FacebookTwitterΑνταλλαγή

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box