Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι και αλήθειες: Νεοπτόλεμος, Διονύσια και Λήθης ύδωρ

Μύθοι και αλήθειες: Νεοπτόλεμος, Διονύσια και Λήθης ύδωρ
– Ο Νεοπτόλεμος γιος του Αχιλλέα πήρε σαν λάφυρο την Ανδρομάχη, γυναίκα του Έκτορα και μαζί της απέκτησε ένα γιο, τον Μολοσσό.

-Το γένος των Μολοσσών έγινε κυρίαρχο σε όλη την Ήπειρο.

-Ο Νεοπτόλεμος πήγε στους Δελφούς για να πάρει χρησμό αλλά οι ιερείς του ζήτησαν υπερβολικά χρήματα, αναθήματα, προσφορές. Κατά την διάρκεια της φιλονικίας οι ιερείς σκότωσαν τον Νεοπτόλεμο.

-Ο Μέγας Αλέξανδρος έδειξε ενδιαφέρον για το ιερό και αργότερα και ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος.

-Ο αυτοκράτορας Αδριανός  επισκέφθηκε το μαντείο το 132 μΧ

-Ο Ιουλιανός ο παραβάτης είχε ζητήσει χρησμό από το Δωδωναίο Δία το 362 μΧ

-Στα τέλη του 4ου αιώνα η τέλεση της αρχαίας λατρείας απαγορεύτηκε. Επιδρομές διάφορων βαρβαρικών φυλών στη διάρκεια του 6ου αιώνα συνετέλεσαν στην ερήμωση του ιερού.

-Υπάρχει θέατρο χωρητικότητας 17.000 θεατών και ορχήστρα με διάμετρο 18,70 μ. Στο κέντρο βρισκόταν ο βωμός του Διονύσου.

– Στην αρχαιότητα υπήρχε η συνήθεια, όταν κάποιος τελείωνε την θητεία του σε ένα επάγγελμα να προσφέρει στους θεούς τα σύνεργα της δουλειάς του.

– Την Ηλιαία αποτελούσαν 6.000 δικαστές που προέρχονταν από τις 10 φυλές της Αθήνας, 600 από κάθε φυλή. Δίκαζαν είτε σε ολομέλεια είτε σε μικρότερα τμήματα ποικίλου μεγέθους.

– Τα μεγάλα η εν άστει Διονύσια κατά τα οποία γίνονταν οι παραστάσεις νέων τραγωδιών γιορτάζονταν κατά το μήνα Ελαφηβολιώνα (Μάρτιος- Απρίλιος) προς τιμήν του Διονύσου Ελευθερέα.

-Λήθης ύδωρ έπιναν οι νεκροί μόλις περνούσαν την Αχερουσία λίμνη. Διαφορετική εκδοχή βρίσκουμε στον Παυσανία, σύμφωνα με τον οποίο υπήρχε στη Λιβαδειά, κοντά στη σπηλιά του Τροφωνίου, μια πηγή με λήθης ύδωρ από την οποία ήταν υποχρεωμένος να πιει όποιος ήθελε να επισκεφθεί το μαντείο του Τροφώνιου.

-Τη μοναδική φυσική πηγή που υπήρχε στην αρχαία Αθήνα και ονομαζόταν Καλλιρρόη, κοντά στον ποταμό Ιλισσό, ο Πεισίστρατος τη διαμόρφωσε σε τεχνητή κρήνη με εννέα κρουνούς.

– Όταν περνά την Καλλιρρόη να σταματάς να δροσίζεσαι….

Βελλιανίτης

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.