periodikostep.gr

Μύθοι και αλήθειες: Ημερομηνίες και σύμβολα

Μύθοι και αλήθειες: Ημερομηνίες και σύμβολα
Σημαντικές ημερομηνίες

1180

Η πρώτη αναφορά σε ανεμόμυλο με κάθετα πανιά στην Ευρώπη

1154

Όταν η σύζυγος του Ερρίκου Β΄ Ελεωνόρα της Ακουϊτανίας εισάγει το φτηνό γαλλικό κρασί η αγγλική βιομηχανία κρασιού αρχίζει να παρακμάζει

 1163

Η εκκλησία επιχειρεί να αποθαρρύνει την πρακτική του διαμελισμού και βρασμού των πτωμάτων των νεκρών σταυροφόρων για την μεταφορά τους στην Ευρώπη.

1200-1400

Χτίζεται η Αλάμπρα, κάστρο και παλάτι, η οποία δεσπόζει στη Γρανάδα και αποτελεί το πιο κομψό παράδειγμα αραβικής διακοσμητικής αρχιτεκτονικής στην Ισπανία.

1285

Το νέφος επηρεάζει το Λονδίνο όταν χρησιμοποιούνται γαιάνθρακες για θέρμανση και μαγείρεμα. Το 1306 κάποιος εκτελείται επειδή έκαιγε κάρβουνο στην πόλη.

1300

Ο γάλλος καθηγητής ιατρικής Αρναλντίς ντε Βίγια πραγματοποιεί απόσταξη μπράντι στο Μοντελιέ αυστηρά για ιατρική χρήση.

1322

Τα πικρά πορτοκάλια η μόνη ποικιλία γνωστή στην Ευρώπη πωλούνται στη μεσογειακή γαλλική πόλη Νις.

1322

Ο πάπας Ιωάννης ΚΒ απαγορεύει την χρήση της αντίστιξης στην εκκλησιαστική μουσική.

1340

Τραπεζίτες της Φλωρεντίας χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Εδουάρδου Γ με την Γαλλία.  Όταν αυτός απαρνείται τα χρέη του οι τράπεζες της Φλωρεντίας καταρρέουν.

1348

Οι Εβραίοι γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και κατηγορούνται για την εξάπλωση της πανούκλας. Ωμότητες λαμβάνουν χώρα στην Ελβετία και την Γερμανία.

1350

Η πανούκλα, μια επιδημία η οποία χτύπησε την Ευρώπη για πρώτη φορά το 1348, εξαπλώνεται τα επόμενα 20 χρόνια και θανατώνει 75 εκατομμύρια ανθρώπους, το ένα τρίτο του μισού πληθυσμού.

1368

Σχεδόν ένα εκατομμύριο εργάτες στρατολογούνται για την κατασκευή των 6400 χιλιομέτρων του Σινικού τείχους της Κίνας για την υπεράσπιση των περιοχών της την εποχή της κυριαρχίας των Μινγκ.

1400

Ιταλοί λόγιοι αναπτύσσουν μια γραφή βασισμένη σε λατινικά κεφαλαία γράμματα των επιγραφών και καρολίγεια μικρά γράμματα – η βάση της λατινικής γραφής.
ΟΦΙΣ

Σύμβολο διάφορων θεοτήτων στην αρχαία Ελλάδα, συμβόλιζε την αυτοχθονία στον Ερεχθέα στον Ασκληπιό την ανάκτηση της νέας ζωής. Στην παλαιά Διαθήκη σύμβολο φρονιμάδας και αργότερα με παρέμβαση του σατανά έγινε σύμβολο του πονηρού.

Στην Καινή διαθήκη κατά τους Γνωστικούς οφίτες συμβόλιζε την ύψιστη δύναμη της γνώσης και του αγαθού γι΄ αυτό και τον λάτρευαν.

ΠΑΓΟΝΙ
Στον χριστιανισμό συμβολίζει την αθανασία την ανάσταση των σωμάτων τη θεία χάρη και τη θεία ευχαριστία.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ
Ιερό πουλί των αρχαίων Αιγυπτίων το οποίο στο χριστιανισμό συμβολίζει την αθάνατη ψυχή

ΓΙΝ ΓΙΑΝΓΚ

Αρχαίο κινέζικο σύμβολο που αντιπροσωπεύει την αιώνια αντίθεση και την ισορροπία ανάμεσα στης θηλυκές γιν – και τις αρσενικές γιανγκ, αρχές τους σύμπαντος

Βελιανίτης

Exit mobile version