Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι και Αλήθειες: Εταίρες

Μύθοι και Αλήθειες: Εταίρες

@Εταίρα: έτσι ονομαζόταν στην αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή οι γυναίκες εκείνες που πρόσφεραν με αμοιβή σωματικές απολαύσεις στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις της Αθήνας και της Ρώμης. Πρώτος ο Σόλων ίδρυσε το πρώτο δημόσιο οίκο ανοχής επιθυμώντας να προστατεύσει και όχι να διασαλεύσει τις οικογενειακές σχέσεις. Ο θεσμός αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Κόρινθο και τις Συρακούσες ενώ αντίθετα η κοινωνία της Σπάρτης δεν τον αποδέχθηκε.
Οι εταίρες δεν ήταν απλά σκεύη ηδονής, συχνά ζούσαν σε δημόσιους ναούς και τιμούσαν την Αφροδίτη οπότε είχαμε την ιερά πορνεία. Άλλοτε πάλι στεγαζόταν σε δημόσια πορνεία. Οι πιο περιζήτητες όμως εταίρες κυκλοφορούσαν ελεύθερα στους δρόμους της Αθήνας υποκύπτοντας συνήθως στον πιο πλούσιο από τους εραστές που συγκινούσαν. Αυτές σύχναζαν σε φιλοσοφικούς κύκλους και αποκτούσαν παιδεία. Συχνά κάλυπταν το επάγγελμα τους με εύσχημους τίτλους όπως ορχηστρίδες, αυλητρίδες, κιθαρίστριαι κ.α.
Οι εταίρες που αναγκάζονταν να μπουν στην υπηρεσία ενός ιδιοκτήτη πορνείου (πορνοβοσκός) εντάσσονταν στην κατηγορία των πορνών. Οι νόμοι της Αθήνας επέβαλλαν ειδικό φόρο (πορνικόν τέλος) στις εταίρες και υποχρέωναν τους αστυνόμους να εποπτεύουν την τήρηση των διατάξεων.
@Λαΐς: όνομα εταίρων στην αρχαία Ελλάδα: 1) ήταν κόρη της Τεμάνδρας, ερωμένης του Αλκιβιάδηκαι καταγόταν από τη σικελική πόλη Ύκκαρα. Βρέθηκε στην Κόρινθο μετά την εκστρατεία και καταστροφή των Αθηναίων στη Σικελία (415 – 413 π.Χ.). Εκεί έγινε διάσημη και απέκτησε μεγάλο κύκλο θαυμαστών. Στους εραστές της η παράδοση συγκαταλέγει τον Απελλή, τον Αρίστιππο, το Δημοσθένη και τον κυνικό Διογένη. Ερωτεύθηκε τον Ιππόλοχο ή Ιππόστρατο και πήγε μαζί του στην Θεσσαλία. Όμως η ομορφιά της προκάλεσε τη ζήλεια των γυναικών της Θεσσαλίας οι οποίες τη σκότωσαν μέσα στο ναό της Αφροδίτης. Μετά τον φόνο της ονόμασαν το ιερό ναό Ανοσίας Αφροδίτης.
2)Κορίνθια: Μαζί με τη Φρύνη αποτελούν τις δύο περισσότερο γνωστές εταίρες της ελληνικής αρχαιότητας. Έζησε στην Κόρινθο από τα μέσα του 5ου έως τις αρχές του 4ου αιώνα. Ήταν ξακουστή για την ομορφιά αλλά και για τη σκληρότητα και την αγάπη της για τον πλούτο. Από τους εραστές της πιο γνωστοί ήταν ο φιλόσοφος Αρίστιππος από την Κυρήνη, ο κυνικός Διογένης και ο Ολυμπιονίκης δρομέας Κυβώτας. Γερνώντας προοδευτικά βυθίστηκε στην αθλιότητα ασκώντας παράλληλα και το επάγγελμα της μαστροπού. Τάφηκε στο Κράνειο κοντά στην Κόρινθο. Πάνω από τον τάφο της στήθηκε παράσταση με λέαινα που κατασπαράζει κριάρι.
Βελλιανίτης

sel-24-f3

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.