- Η μάνα γη μπορεί να θρέψει τους ανθρώπους, δεν μπορεί να θρέψει την απληστία τους (Μαχάτμα Γκάντι)
- Ο Μίδας ζήτησε από το Διόνυσο την ικανότητα, ότι αγγίζει να γίνεται χρυσάφι. Και αργότερα παρακάλεσε θερμά τον Διόνυσο να τον απαλλάξει από αυτή την ικανότητα γιατί ότι άγγιζε γινόταν χρυσός.
- Ο Διόνυσος τον έστειλε να λουστεί στον ποταμό Πακτωλό και έτσι ο Μίδας θεραπεύτηκε και ο Πακτωλός άρχισε να κατεβάζει ψήγματα χρυσού.
- Μην κρύβεις τίποτα. Γιατί ο χρόνος που όλα τα βλέπει και τα ακούει, ξεσκεπάζει τα πάντα (Σοφοκλής)
- Ο Όμηρος τοποθετεί την πένθιμη κατοικία του Άδη στο Άλσος της Περσεφόνης όπου ψηλά κυπαρίσσια ορθώνονται και οι ιτιές ρίχνουν την σκιά τους κι όπου οι ποταμοί Πυριφλεγέθων και Κοκκυτός ξεχύνονται στον Αχέροντα.
- Η Εφύρα που βρίσκεται βόρεια του χωριού Μεσοπόταμος και που έδωσε στο μαντείο των νεκρών το όνομα της είναι μια αρχαία Μυκηναϊκή πόλη από την οποία ελάχιστα ερείπια έχουν διατηρηθεί.
- Ο Ερμής απεικονίζεται σε σφραγιδόλιθο να περπατάει δίπλα σε έναν πετεινό. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η απεικόνιση σε αγγείο μιας κοπέλας που συμμετέχοντας σε πομπή κρατάει έναν πετεινό και κατευθύνεται προς ένα ξόανο του Ερμή.
- Ο πετεινός παρομοιάζεται με τον άγρυπνο μυθικό δράκοντα που φρουρούσε το χρυσόμαλλο δέρας στην Κολχίδα Κια.
- Ο Ερμής ονομάζεται λογιώτατος των θεών στον Πλούταρχο, μία από τις πολλές ιδιότητες του Ερμή ήταν και αυτή του ευρετή και προστάτη της ρητορικής.
- Η λέξη σοφιστής δήλωνε αρχικά τον κάτοχο μιας τέχνης, τον έμπειρο, τον ειδικό και έπειτα το σοφό και συνετό άνθρωπο. Από το τέλος του 5οθ αι. πΧ άρχισε να σημαίνει τον έμμισθο δάσκαλο γραμματικής, ρητορικής, μαθηματικών, αστρονομίας κλπ
- Αργότερα εξαιτίας των υπερβολών πήρε την έννοια του ψευτοδιδάσκαλου ακόμη του απατεώνα με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει στην νεοελληνική αντίληψη αρνητική εικόνα.
Βελλιανίτης