Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι & Αλήθειες: Ιφιγένεια

Θυσία ΙφιγένειαςΗ Ιφιγένεια ήταν μια από τις κόρες του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Ο μύθος της αναπτύσσεται με τα κύκλεια έπη και προπάντων με τους τραγικούς οι οποίοι της αφιέρωσαν πολυάριθμα έργα. Ο Αγαμέμνονας επέσυρε την οργή της Άρτεμης και ο στόλος των Αχαιών εμποδιζόταν να αποπλεύσει από την Αυλίδα λόγω παρατεταμένης άπνοιας. Ρώτησαν τον μάντη Κάλχα κι εκείνος απάντησε πως η οργή της θεάς θα μπορούσε να καταπραϋνθεί μόνο αν ο Αγαμέμνονας δεχόταν να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια που βρισκόταν τότε όπως και η μητέρα της Κλυταιμνήστρα στις Μυκήνες. Ο Αγαμέμνονας στην αρχή αρνήθηκε αλλά παρακινημένος από την κοινή γνώμη και κυρίως από το Μενέλαο και τον Οδυσσέα αναγκάστηκε να υποχωρήσει και ζήτησε να έρθει η κόρη με το πρόσχημα πως θα την αρραβώνιαζε με τον Αχιλλέα, αλλά την έδωσε να την θυσιάσει ο Κάλχας πάνω στον βωμό της Άρτεμης.

Η θεά όμως την τελευταία στιγμή λυπήθηκε τη νέα κοπέλα και στην θέση της έβαλε ένα ελάφι ως θύμα. Η θεά οδήγησε την νεαρή κοπέλα στην Ταυρίδα και την έκαμε ιέρεια της.

Υπάρχουν βέβαια πολλές και διαφορετικές εκδοχές του μύθου που ίσως αναλύσουμε σε ένα άλλο τεύχος.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.