Μύθοι & αλήθειες: Ινδιάνοι

Το όνομα Ινδιάνοι δόθηκε στους κατοίκους του Νέου Κόσμου από τον Κολόμβο, γιατί πίστευε ότι είχε ανακαλύψει έναν καινούριο δρόμο προς τις Ινδίες. Από τα μέσα του 16ου αι. οι ινδιάνοι είχαν υποδουλωθεί και η γη τους είχε καταληφθεί από Ισπανούς κατακτητές. Σε λίγες δεκαετίες η κεντρική και νότια Αμερική μπήκαν κάτω από τη διοίκηση των Ισπανών και Πορτογάλων μοναρχών οι οποίοι τις κυβέρνησαν τα 300 επόμενα χρόνια.

Οι Ισπανοί και Πορτογάλοι κατακτητές και οι άποικοι που τους ακολούθησαν ήταν πιστοί ρωμαιοκαθολικοί. Έφεραν τη θρησκεία τους στη νέα ήπειρο που παρέμεινε συντριπτικά ρωμαιοκαθολική έως σήμερα. Οι κατακτητές οργάνωσαν τις καινούριες αχανείς κτήσεις σύμφωνα με τη βασιλική παράδοση της πατρίδας τους. Ο λαός δεν είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ή να καταλάβει τον δημοκρατικό τρόπο ζωής.

Κατά την αποικιακή περίοδο πολύ λίγη προσοχή δινόταν στις ανάγκες του λαού που μοχθούσε μέσα στα ορυχεία και πάνω στη γη. Οι πρώτοι Ισπανοί και Πορτογάλοι που ήρθαν στο νέο κόσμο ήταν μάλλον τυχοδιώκτες παρά άποικοι. Ενδιαφερόταν περισσότερο για πλούτο και δύναμη για τους ίδιους και το βασιλιά παρά για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

Εισαγωγή της δουλείας

Καθώς ο ινδιάνικος πληθυσμός ελαττώνονταν ως το σημείο εξαφανίσεως οι Ευρωπαίοι στρέφονται στην Αφρική για εργάτες των φυτειών και των μεταλλείων τους. Από το 1500 έως τα μέσα του 19ου αι. εκατομμύρια νέγροι μεταφέρθηκαν κυρίως από τις δυτικές ακτές της Αφρικής, δούλοι στον νέο κόσμο.

Οι πορτογάλοι της Βραζιλίας φαίνεται πως δεν είχαν σοβαρές σεξουαλικές προκαταλήψεις για τους μελαψότερους κατοίκους κι έτσι προέκυψε ένα κράμα φυλών σε αυτήν την χώρα της Λατινικής Αμερικής εντελώς ανεμπόδιστα. Τα εξ επιμιξίας παιδιά των Πορτογάλων αποτέλεσαν μια ξεχωριστή κοινωνική τάξη ελεύθερη και συχνά καλά εκπαιδευμένη.

Χιλή

Ο πολιτισμός των Χιλιανών βασίζεται κυρίως στον Ισπανικό. Η γλώσσα που μιλούν είναι ισπανική, η θρησκεία τους ρωμαιοκαθολικισμός και μεγάλο μέρος της μουσικής, τέχνης και λογοτεχνίας τους  αντικατοπτρίζει την ισπανική τους κληρονομιά.

Βελλιανίτης

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: