Μπαχάμες: Αυξάνεται συνεχώς ο απολογισμός των νεκρών-Προς Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια ο Ντόριαν

Από 20 σε 30 ανέβασαν σήμερα οι αρχές στις Μπαχάμες τον προσωρινό απολογισμό των νεκρών από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη με αναφορές για εκατοντάδες αγνοούμενους.

Ο κυκλώνας προκάλεσε καταστροφή που θα χρειαστούν «γενιές» για να αποκατασταθεί στις Μπαχάμες. Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν «άμεση ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια» στις πληγείσες περιοχές του αρχιπελάγους, τόνισε ο ΟΗΕ.

Ο Ντόριαν, που υποβαθμίστηκε εκ νέου στην Κατηγορία 2 χθες, πλησίασε λίγο περισσότερο τις αμερικανικές ακτές, φέρνοντας σφοδρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές, ανεμοστρόβιλους και τον κίνδυνο θανατηφόρων πλημμυρών. Πολλοί δρόμοι στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνας μετατράπηκαν σε χειμάρρους, με νερά 30 εκατοστών ή ακόμα ψηλότερα.

Το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν 48 χιλιόμετρα νότια του Κέιπ Φίαρ, στη Βόρεια Καρολίνα, χθες βράδυ, με ανέμους 160 χιλιομέτρων την ώρα, ενημέρωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Σήμερα αναμένεται να βρίσκεται κοντά ή πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα και επικίνδυνους ανέμους και στη Βιρτζίνια. Μόνο στις Καρολίνες, δόθηκε διαταγή σε πάνω από 900.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αν και δεν έγινε σαφές πόσοι συμμορφώθηκαν.

Στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν τέσσερις θάνατοι που συνδέονταν έμμεσα με τον Ντόριαν. Στην Κομητεία Όραντζ, στη Φλόριντα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις προετοιμασίες και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης περιοχών, γνωστοποίησαν οι αρχές. Στη Βόρεια Καρολίνα, ένας 85χρονος έπεσε από σκάλα ενώ κάρφωνε σανίδες στα παράθυρα του σπιτιού του ενόψει της έλευσης του Ντόριαν, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας.

Πάνω από 210.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση σε Νότια Καρολίνα και Τζόρτζια χθες, ανέφεραν πάροχοι ενέργειας.

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Κων/να Βαλαούρα
Αρέσει σε %d bloggers: